22.4.23

Ο Μενέντεζ ομιλεί για “πολεμική συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα”: Σταθερός στη θέση του για τα αμερικανικά F-16 στην Τουρκία: ΟΧΙ!


 Ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενεντεζ μιλωντας στην ΕΡΤ και τον Φανη Παπαθανασίου στέλνει μηνυμα στην κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογαν πως πρέπει να σταματήσει την πολεμική της συμπεριφορά προς την Ελλάδα.

Επισημαίνει πως ο ίδιος παραμένει σταθερα απέναντι στην πωληση και στην αναβάθμισης των μαχητικών 16 στην Τουρκία. Μιλά ακόμα για τις προοπτικές των ελληνοτουρκικών σχεσεων μετα τις εκλογές στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Παρακάτω ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

  • ΕΡΩΤΗΣΗ : Η Αμερικανική κυβέρνηση πιέζει για την αναβάθμιση των F16. Το Κογκρέσο έδωσε ανεπισήμως το πράσινο φως. Ποια είναι η θεση σας τώρα;

ΜΕΝΕΝΤΕΖ: Αυτή δεν είναι αναβάθμιση των F-16. Έχει ανώτατο όριο για όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, για να υπάρξουν διαλειτουργικά μέσα επικοινωνίας.

Δεν αποτελεί επιθετικό όπλο, δεν πρόκειται για πυραυλικό σύστημα, ούτε για αναβάθμιση των F16, που θα το καταστούσαν πιο θανάσιμο (lethal). Αφορά μόνο την επικοινωνία. Κατ’ αυτόν τον τρόπο είναι ένα μήνυμα προς την Τουρκία, η οποία έχει περιορίσει την πολεμική της στάση, προς το παρόν τουλάχιστον, στα λόγια και τις πράξεις, προς τη γείτονα χώρα της την Ελληνική Δημοκρατία.

«Αν χαράξεις διαφορετική πορεία δημιουργούνται διαφορετικές δυνατότητες». Συνεχίζω να είμαι κατά της πώλησης των F-16. Η Τουρκία δεν έχει κάνει αρκετά για να ανταμειφθεί κατά αυτόν τον τρόπο. Θα συνεχίσω να αντιτίθεμαι σε φονικές (lethal) αναβαθμίσεις που υπάρχουν στο παρόν σύστημα.

  • ΕΡΩΤΗΣΗ : Στην Ελλάδα και στην Τουρκία θα γίνουν εκλογές τις επόμενες εβδομάδες. Ο σεισμός έφερε τις δύο χώρες πιο κοντά. Τι προβλέπουν οι ειδικοί στην Ουάσιγκτον για τη σχέση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας μετά τις εκλογές;

ΜΕΝΕΝΤΕΖ: Φυσικά αυτό θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των εκλογών. Ο τουρκικός κι ο ελληνικός λαός θα αποφασίσουν το ποιος θα κυβερνήσει. Η απόφαση είναι δική τους. Εγώ ανέκαθεν έβλεπα την ελληνική κυβέρνηση να διατίθεται να ζήσει ειρηνικά, με ασφάλεια, με τη γείτονα χώρα της, την Τουρκία.

Σε αυτό το θέμα, δεν είχε η Ελλάδα την πολεμική στάση. Δεν είναι αυτή που παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο. Δεν είναι αυτή που εισβάλλει στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας. Δεν εκφράζεται με πολεμικό ύφος, “Θα έρθουμε μια νύχτα”. Συνεπώς, υποθέτω πως η Ελλάδα, ανεξάρτητα με το ποιος θα εκλεγεί…

Το γνωρίζω τουλάχιστον για τον νυν Πρωθυπουργό, είχε μια θετική στάση.Τη θαυμάζουν στις ΗΠΑ γιατί δεν κρατά πολεμική στάση. Δεν ισχύει αυτό στην Τουρκία του Ερντογάν. Θα δούμε ποιος θα εκλεγεί στην Τουρκία.

Ελπίζω, όμως, η στάση να αλλάξει, ώστε οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να είναι αληθινοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, να ανταποκριθούν όχι μόνο στις ευθύνες περί ασφάλειας αλλά και στις αρχές και τις αξίες που ζητά το ΝΑΤΟ και να ζήσουν ειρηνικά στην περιοχή. Αυτό θα οδηγήσει μόνο σε μεγαλύτερη ευημερία και πλούτο.

https://hellasjournal.com