18.4.23

Παραμένει παγωμένο το αίτημα της Τουρκίας για τα F-16, πρόβλημα η “Διπλωματία των Σεισμών” (video)

epa10577751 (L-R) German Foreign Minister Annalena Baerbock, Canadian Foreign Minister Melanie Joly and US Secretary of State Antony Blinken arrive at the fifth working session of a G7 Foreign Ministers’ Meeting at the Prince Karuizawa hotel in Karuizawa, Japan, 18 April 2023. EPA, YUICHI YAMAZAKI, POOL
 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Ένα τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου Ανατολού, που ως γνωστόν είναι το όργανο της προσωπικής προπαγάνδας του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, ότι δήθεν εγκρίθηκαν τα κιτ εκσυγχρονισμού των F-16, που ήδη διαθέτει η κατοχική δύναμη, προκάλεσε ένα αδικαιολόγητο πανικό στην Ελλάδα.

Η ιστοσελίδα μας Hellas Journal, μετά από συνομιλία με ενημερωμένη διπλωματική πηγή, έγραψε αμέσως την αλήθεια. Συγκεκριμένα:

«Δεν πρόκειται για το μεγάλο “στρατιωτικό πακέτο” των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αφορά στην αγορά και αναβάθμιση των αμερικανικών μαχητικών F-16, και το οποίο δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Πρόκειται», τόνισε η πηγή, για ένα διαφορετικό αίτημα που εκκρεμούσε τον τελευταίο χρόνο και στην πραγματικότητα είναι μία ανώδυνη εξέλιξη. Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος είναι 259 εκατομμύρια δολάρια», έγραψε η ιστοσελίδα μας.

Δυστυχώς, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης καταπίνουν «αμάσητα» τα τηλεγραφήματα του εν λόγω πρακτορείου, το οποίο πιστεύουν -αν είναι δυνατόν- περισσότερο από την ελληνική κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το ποιος είναι Πρωθυπουργός. Τα ίδια είχαμε και όταν ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου ήταν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αντώνης Σαμαράς.

Ταυτόχρονα με το Ανατολού, μετέδωσε τηλεγράφημα το πρακτορείο Reuters -της ανταποκρίτριας του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Hümeyra Pamuk- λέγοντας με ακρίβεια τη μόνη αλήθεια. Η τουρκικής καταγωγής δημοσιογράφος, έγραψε τα εξής:

“Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να προχωρήσει στην πώληση ενός μικρού πακέτου κιτ εκσυγχρονισμού που περιλαμβάνει ραντάρ και αεροηλεκτρονικά (μέσα) για τα υπάρχοντα αεροσκάφη F-16 της Τουρκίας

(Αυτό δεν είναι το μεγάλο πακέτο των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων που δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το Κογκρέσο)

Η κίνηση έρχεται αφού οι επιτροπές του Κογκρέσου έδωσαν το πράσινο φως για την πώληση την περασμένη εβδομάδα.

Οι πρώτες τέτοιες στρατιωτικές πωλήσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία εδώ και χρόνια — έρχονται μετά την έγκριση της Άγκυρας για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες εκλογές της 14ης Μαΐου.

Θα ήταν λάθος -τόνισε η κ. Παμούκ- να υποθέσουμε ότι η έγκριση αυτού του μικρού πακέτου θα ανοίξει αυτόματα το δρόμο για το μεγάλο πακέτο.

Το Κογκρέσο θα θέλει να δει την Άγκυρα να εγκρίνει πρώτα την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ακόμη και μετά από αυτό, οι νομοθέτες εξακολουθούν να έχουν ανησυχίες για μια σειρά από ζητήματα με την Τουρκία”.

Τα πράγματα για το μεγάλο πακέτο ύψους 20 δις. δολαρίων που απαιτεί η Τουρκία, παραμένουν άσχημα για την Τουρκία. Το αίτημα της είναι παγωμένο μέχρις ότου η κατοχική δύναμη μετατραπεί σε μία κανονική χώρα.

Οπότε σε ότι αφορά την αγορά 40 νέων F-16 και τα κιτ εκσυγχρονισμού 80 εκ των παλαιών μαχητικών που διαθέτει η Τουρκία, δεν έχει αλλάξει τίποτα:

  • Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει στείλει ακόμα το αίτημα στο Κογκρέσο και.
  • Πολλοί νομοθέτες, επικεφαλής των οποίων είναι ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους: ότι, δηλαδή, δεν θα παγώσουν το τουρκικό αίτημα ΜΟΝΟ αν γίνουν δεκτοί οι όροι που ετέθησαν, ανάμεσα στους οποίους είναι και οι απειλές εναντίον του Αιγαίου και της κυπριακής ΑΟΖ.

Απ’ εκεί και πέρα, η λεγόμενη «Διπλωματία των Σεισμών», δυστυχώς, προκαλεί αίσθηση στους στρατιωτικούς και διπλωματικούς κύκλους της Ουάσιγκτον, οι οποίοι δείχνουν να αποδέχονται την τουρκική προπαγάνδα. Ότι, πρέπει δήθεν να ενθαρρυνθεί η Τουρκία να προχωρήσει σε πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων της με την Ελλάδα.

Για να γίνει αυτό, πρέπει, όπως ισχυρίζονται, (πάλι δήθεν) να ξεπαγώσει η αγορά του τουρκικού πακέτου των 20 δις. που προβλέπει την πώληση 40 νέων F-16 στην Τουρκία και 80 κιτ εκσυγχρονισμού (για τα παλιά F-16).

Πρέπει επειγόντως να υπάρξει ο αντίλογος. Οι διπλωμάτες της ελληνικής Πρεσβείας στην Ουάσιγκτον εξηγούν ότι συνεχίζονται οι προκλητικές δηλώσεις της Τουρκίας και ότι δεν έχει συμβεί ομαλοποίηση των σχέσεων. Ενημερώουν ότι από ελληνικής πλευράς γίνεται μία προσπάθεια να πέσουν οι ανθελληνικοί τόνοι της Τουρκίας, με την ελπίδα ότι θα προκύψει κάτι θετικό για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Οι δηλώσεις ειδικά του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δεν προσφέρονται, και δεν αποδεικνύουν την αισιοδοξία που προέκυψε στην Ουάσιγκτον, ότι εξαφανίστηκαν με μαγικό τρόπο τα προβλήματα ελληνοτουρκικές στις σχέσεις. Οι Τούρκοι κερδίζουν χρόνο και χρησιμοποιούν το νέο «πνεύμα» μετά τον σεισμό, για εσωτερικούς εκλογικούς τόνους. Ταυτόχρονα, όμως, συντηρούν και τον εθνικισμό.

  • Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας δείχνει αποφασισμένος να τηρήσει τα συμφωνηθέντα με τον Τσαβούσογλου. Αλλά, ο Τούρκος ομόλογός του δεν τον βοηθά καθόλου. Αντίθετα τον παρουσιάζει «ενδοτικό» απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα. Ο κ. Δένδιας πρέπει ίσως να αναθεωρήσει τη στάση του, αφού ο Τσαβούσογλου αποδεικνύει ότι δεν τηρεί όσα συμφώνησαν.

Ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε την Ίμβρο, αλλά δέχθηκε ταυτόχρονα να πάει στη Θράκη ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για να απευθυνθεί στους «Τούρκους μουσουλμάνους». Ήταν λάθος.

Επίσης, συμφώνησε όπως φάνηκε, στη διάρκεια των εορτών του Πάσχα να μην επισκεφθούν τα ακριτικά νησιά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, υπουργοί και άλλα σημαντικά πρόσωπα της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Φαίνεται ότι σε αυτό «συναίνεσε» σιωπηλά και η Αντιπολίτευση. Ήταν λάθος και εστάλη φοβικό μήνυμα στους ακρίτες μας.

Προειδοποιήσαμε ότι η κατοχική Τουρκία ΔΕΝ θα τηρήσει τίποτα από τα συμφωνηθέντα.

Προειδοποιήσαμε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ΔΕΝ έχει αλλάξει τη θέση του απέναντι στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Έχει δηλώσει επίσημα ότι δεν τον αναγνωρίζει ως εκλεγμένο ηγέτη της Ελλάδας και ότι λίγο-πολύ επιθυμεί την ήττα του στις εκλογές.

Η σιωπή της Ελλάδας στην επιθετική και προκλητική ρητορική της Τουρκίας, είναι προβληματική. Εάν δεν αντιδράσει θα χάσει σε διπλωματικό επίπεδο.

Μπορεί η έγκριση των αναβαθμίσεων λογισμικού ηλεκτρονικών συστημάτων για τον υπάρχοντα στόλο μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας, αξίας έως και 259 εκατομμυρίων δολαρίων, να είναι ασήμαντη και να μην προκαλεί κανένα πρόβλημα στην Ελλάδα. Απολύτως κανένα.

Όμως επιτεύχθηκε λόγω της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, μετά την έγκριση από την Τουρκία, και της «Διπλωματίας των Σεισμών». Το πρώτο είναι ένα γεγονός, το δεύτερο είναι ένα ψέμα.

Η Αθήνα πρέπει να προσέξει να μην φέρει προ αδιεξόδου τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας. Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ εναντιώνεται στον Ερντογάν, πρώτα και πάνω απ’ όλα επειδή τον θεωρεί εχθρό της Αμερικής και άνθρωπο του Βλαντιμίρ Πούτιν. Απ’ εκεί και πέρα, έθεσε και ένα σωρό κριτήρια, όρους και προϋποθέσεις για την Τουρκία, οι οποίες απορρίφθηκαν από τον Ερντογάν.

Εάν επιμένουμε στη «Διπλωματία των Σεισμών», χωρίς να εξηγείται ότι η Τουρκία επιμένει στις απαράδεκτες και παράνομες απαιτήσεις της στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, η τουρκική προπαγάνδα θα δρα ανενόχλητη στην Ουάσιγκτον εις βάρος των ελληνικών στρατηγικών συμφερόντων. Τόσο απλά…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Το ρωσικό «λόμπι» στην Ελλάδα έσπευσε να …χαρεί με την fake είδηση του Ανατολού. Προσέξετε διότι καρφώνεστε κύριοι. Άστε που κυκλοφορούν βάσιμες φήμες ότι διέρρευσε ο κατάλογος με τα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο που «ελέγχονται» από το αυταρχικό καθεστώς της Ρωσίας…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal