29.4.23

Έρχονται με μορφή δωρεάς δύο C-130 από ΗΠΑ-Aναζητούνται νέα εκσυγχρονισμένα μεταγωγικά αεροσκάφη

 

Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει ανάγκη από 12 μεταγωγικά αεροσκάφη για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της

Σε κινητικότητα εισήλθε εν μέσω προεκλογικής περιόδου το σοβαρό θέμα της απόκτησης σύγχρονων ή εκσυγχρονισμένων μεταγωγικών αεροσκαφών για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Μαρίνο Γκασιάμη, οι ΗΠΑ θα παραχωρήσουν υπό μορφή δωρεάς δύο C-130 στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία, τα οποία θα ενισχύουν το δυναμικό της, (αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα ολοκληρωτικά).

Άλλα ελληνικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι άλλα δύο C-130 θα αγοραστούν από τις ΗΠΑ.

Το ενδιαφέρον της χώρας μας από τον Νοέμβριο αφορά έξι αεροσκάφη, πέντε τύπου C-130J-30 και ένα C-130J, που επιταχύνθηκε άμεσα μετά από την προαναφερθείσα βλάβη, ενώ κάναμε λόγο για το Ηνωμένο Βασίλειο που θέλει να αποσύρει έναν αριθμό αεροσκαφών αυτού του τύπου, δημιουργώντας συνειρμούς για ενδεχόμενη απόκτησή τους από την Ελλάδα.

Το C-130J Super Hercules είναι η νεώτερη έκδοση του Ηρακλή και το μοναδικό μοντέλο ακόμα σε παραγωγή. Παρόλο που εξωτερικά είναι όμοιο με τον κλασσικό Ηρακλή, το C-130J είναι ένα τελείως διαφορετικό αεροσκάφος.

Οι διαφορές περιλαμβάνουν τους καινούργιους Rolls-Royce Allison AE2100 turboprop κινητήρες με εξαπτέρυγες έλικες, ψηφιακά ηλεκτρονικά συστήματα, μειωμένες απαιτήσεις σε πλήρωμα (μόνο 2 πιλότους χωρίς ιπτάμενο μηχανικό και πλοηγό), αυξημένη αξιοπιστία και 27% μειωμένο λειτουργικό κόστος.

Το C-130J είναι διαθέσιμο στην κανονική ή την επιμηκυμένη έκδοση C-130J-30. Η Lockheed έλαβε την πρώτη παραγγελία για το νέο μοντέλο από την Βασιλική Αεροπορία, που παρήγγειλε 25 αεροσκάφη. Οι πρώτες παραδόσεις ξεκίνησαν το 1999 ως Hercules C.Mk 4 (C-130J-30) και Hercules C.Mk 5 (C-130J).

Τέλος οι διαθεσιμότητες των υπαρχόντων C-130 και C-27J Spartan, μετρούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού, γεγονός το οποίο χρειάζεται άμεσα αποκατάσταση και μάλιστα με τον χαρακτήρα της κατεπείγουσας αγοράς, αφού η σημασία ύπαρξης ισχυρού στόλου μεταγωγικών αεροσκαφών για την άμυνά μας και ιδιαίτερα στο Αιγαίο είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας.

Η σπουδαιότητα των C-130J στο Αιγαίο

Αντιλαμβανόμαστε ότι με την αγορά 6 αεροσκαφών C-130J, η χώρα μας θα αποκτήσει την επιπλέον δυνατότητα μεταφοράς σε μια διαδρομή 552 στρατιωτών ή 384 αλεξιπτωτιστών ή 36 παλετών ή 444 τραυματιών, ή 12-18 Humvee ή 6 ΤΟΜΑ (με τον πυργίσκο αφαιρεμένο) ή 6 ΤΟΜΠ M113.

Αυτό είναι ένας τεράστιος πολλαπλασιαστής ισχύος για την άμυνά των νησιών μας σε περίπτωση διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων με την Τουρκία.

Τι γίνεται με τα F-35 και την ελληνική Πολεμική Αεροπορία

«Νομίζω ότι θα είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που θα έχει F-35. Είναι απαραίτητα για τις στρατιωτικές ασκήσεις. Εάν δεν έχει F-35 μέχρι το 2030, θα είναι πολύ δύσκολο να συμμετάσχεις σε συγκεκριμένες ασκήσεις του ΝΑΤΟ» Τζορτζ Τσούνης.

Ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, δήλωσε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ότι θα εγκριθεί το ελληνικό αίτημα για την αγορά μαχητικών 5ης γενιάς F-35.

Μιλάμε για μια επικείμενη αγορά αεροσκαφών, τα οποία είναι κρίσιμα για τις ανάγκες τον ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες ακριβώς λόγω των ενεργειακών σχεδίων στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουν γίνει πολύ μεγαλύτερες και πιο σημαντικές.

https://www.pentapostagma.gr