3.4.23

Υπό τον Ερντογάν η Τουρκία έχει καταστεί ο πλέον προβληματικός εταίρος του ΝΑΤΟ: Έχει εξαγριώσει τους Αμερικανούς, αλλά έχει …επιρροή!

 

To Center on Foreign Relations δημοσιεύει ηχητικό αρχείο (podcast) για διάφορα πολιτικά θέματα της επικαιρότητας που θίγονται στην εκπομπή των Robert Mc Mahon και Carla Anne Robins, «The World Next Week».

Mεταξύ των θεμάτων συγκαταλέγονται η έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας στην Τουρκία και η Προεδρία της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας (Σ.Α.) του ΟΗΕ κατά τον Απρίλιο τρέχοντος έτους.

Στον απόηχο του καταστροφικού σεισμού, ξεκινά σήμερα η προεκλογική εκστρατεία στην Τουρκία. Ο αντίκτυπος και οι επιπτώσεις του σεισμού ενισχύουν την πρόκληση που αντιμετωπίζει ο ισλαμιστής Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) για να πετύχει την επανεκλογή του.

Σημειώνεται ότι υπό τον Erdogan η Τουρκία έχει καταστεί ο πλέον προβληματικός εταίρος του ΝΑΤΟ, καθώς συνεχίζει να μπλοκάρει την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, είχε εξαγριώσει τις ΗΠΑ το 2020 με την επιμονή αγοράς των S-400 από την Ρωσία.

  • Ωστόσο, σημειώνεται ότι ο Erdogan διατηρεί υπολογίσιμη επιρροή στο ΝΑΤΟ, αλλά και στην περιοχή, όπως δείχνει η επιτυχής μεσολάβησή του για την «Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας».

Αναφέρεται επίσης ότι μετά την επικράτησή του το 2002, ο Erdogan είχε ξεκινήσει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, αλλά με το πέρασμα των χρόνων υιοθετούσε ένα όλο και περισσότερο αυταρχικό στυλ ηγεσίας, καταλήγοντας τα τελευταία χρόνια να φυλακίζει δημοσιογράφους, αντιφρονούντες και πολιτικούς του αντιπάλους και να έχει αδρανοποιήσει όλους τους δημοκρατικούς θεσμούς, προκειμένου να ασκεί ανεξέλεγκτα την εξουσία.

Αναφέρεται επίσης ότι ο αντίπαλός του, Kilicdaroglu, υπολείπεται της χαρισματικότητας του, ωστόσο η αντιπολίτευση κατεβαίνει ενωμένη κατά του Erdogan, κυρίως για την ιδιότυπη οικονομική του πολιτική που καταβαράθρωσε την τουρκική οικονομία.

Ο Εrdogan τονίζει ότι ιδιαίτερα μετά τον καταστροφικό σεισμό, η χώρα χρειάζεται ισχυρή ηγεσία για την επίλυση σοβαρών προβλημάτων που προέκυψαν, καθώς και για την ταχεία ανοικοδόμηση της πληγείσας περιοχής. Η αντιπολίτευση τονίζει ότι η καταστροφή οφείλεται κυρίως στην διαφθορά των εργολάβων του περιβάλλοντος του Erdogan.

Σε σχέση με τα αναμενόμενα αποτελέσματα των εκλογών, επισημαίνεται ότι ο Erdogan, ελέγχοντας τους κρατικούς θεσμούς και τον Τύπο, κατόρθωσε στο παρελθόν να επιβάλει την επανάληψη των εκλογών στο Δήμο Κων/λης, όταν ο υποψήφιος του είχε ηττηθεί, χωρίς ωστόσο να μεταβληθεί το τελικό αποτέλεσμα. «Δεν αναμένεται ωστόσο να ‘κλέψει εντελώς’ τις προσεχείς εκλογές», σημειώνουν επίσης οι συντελεστές της εκπομπής.

Σε ό,τι αφορά στην ανάληψη της Ρωσίας της εκ περιτροπής Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας από την 1η Απριλίου, οι συντελεστές της εκπομπής αναφέρουν ότι η ανάληψη γίνεται σε μια συγκυρία όπου η Ρωσία, μπλοκάροντας κάθε σχετικό ψήφισμα του ΣΑ ΟΗΕ, συνεχίζει την επιθετικότητά της προς την Ουκρανία, έχει συλλάβει και κατηγορήσει για κατασκοπεία τον ανταποκριτή της Wall Street Journal.

Η Ρωσική Προεδρία του ΣΑ ΟΗΕ θα πετάξει από το παράθυρο τα ιδανικά που πρεσβεύει ο ΟΗΕ και θα προσδώσει ένα σουρεαλισμό στη λειτουργία του ΣΑ ΟΗΕ, όπως πριν ένα χρόνο που έχοντας πάλι την Προεδρία του ΣΑ εισέβαλε στην Ουκρανία και σε ένα είδος θεάτρου του παραλόγου είχε καλέσει την Ουκρανία να συμμετάσχει στις συζητήσεις του ΣΑ για το θέμα με την ίδια να προεδρεύει.

Σημειώνεται ότι ως προέδρευσα η Ρωσία, με συνοδεία της κατάλληλης παραπληροφόρησης και καθορίζοντας την ατζέντα των συζητήσεων, μπορεί να συγκαλέσει συνεδρίαση ΣΑ ΟΗΕ για το θέμα των παιδιών της Ουκρανίας, θέμα που είχε προκαλέσει και το ένταλμα σύλληψης του Putin από το ΔΠΔ.

Σημειώνεται ότι τρεις χώρες, οι ΗΠΑ, Γαλλία, ΗΒ, έχουν δικαίωμα βέτο των αποφάσεων του ΣΑ ΟΗΕ και θα μπλοκάρουν τυχόν εξωφρενικές δράσεις που θα προτείνει η Ρωσία.

Υπάρχει επίσης ερώτημα κατά πόσο θα δοκιμασθεί περαιτέρω η αξιοπιστία του ΣΑ τον Απρίλιο και αν θα μπορέσει να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του και για άλλα διεθνή ζητήματα που εμπλέκεται ο ΟΗΕ, όπως παράδειγμα στο Κογκό.

Υπενθυμίζοντας ότι και οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Ιράκ, χωρίς έγκριση του ΣΑ ΟΗΕ, εγείρεται το ερώτημα της αξιοπιστίας και ικανότητάς του να φέρει σε πέρας την αποστολή του, ιδιαίτερα όταν προεδρεύει αυτόν τον μήνα η Ρωσία. Τίθενται επίσης ερωτήματα για την ανάγκη αναδιάρθωσής του.

ΠΗΓΗ: CFR – Turkish Presidential Campaigning Begins, Russia’s Cloudy Security Council Presidency, Disney World at 50, and Morehttps://hellasjournal.com