5.4.23

Τι έχει στο μυαλό του ο Ερντογάν; Αιφνιδιάζει με την αλλαγή πορείας έναντι της Ελλάδας και τη νέα εκτίμηση της γεωπολιτικής κατάστασης

 


Ανταπόκριση από την Άγκυρα και την Αθήνα, η οποία αναρτάται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Handelsblatt, (κείμενο Ozan Demircan και Gerd Höhler) αναφέρεται στην επαναπροσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας.

Σημειώνει -μεταξύ άλλων- ότι η σημερινή συνάντηση των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας στο Χατάι της Τουρκίας έχει προσελκύσει την προσοχή του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, καθώς συνιστά μια σημαντική αλλαγή στην πορεία της εξωτερικής πολιτικής του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan) απέναντι στην Ελλάδα.

Ενώ μόλις πρόσφατα, ο Erdogan είχε απειλήσει να εξαπολύσει πυραυλικές επιθέσεις κατά της Αθήνας, τώρα στέλνει διπλωματικούς χαιρετισμούς στην Ελλάδα και υπόσχεται προσπάθεια για την ανάπτυξη των σχέσεών τους.

Οι πρωτοβουλίες του Τούρκου Προέδρου προς την Αθήνα αποτελούν μέρος του ανοίγματος της Τουρκίας προς τη Δύση και αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να αποδοθεί σε μια νέα εκτίμηση της γεωπολιτικής κατάστασης.

Καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, ο Erdogan θεωρεί ότι είναι δύσκολο να διατηρήσει την ουδετερότητα μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, του κυριότερου πολιτικού και οικονομικού του εταίρου.

Επομένως, χρειάζεται πολιτική υποστήριξη από τη Δύση και τη βοήθειά της για την ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την περιοχή τον Φεβρουάριο, οι ζημιές του οποίου ανέρχονται σε περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

To δημοσίευμα αναφέρει ακόμα ότι και ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης ταξίδευσε με τον Υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο στην περιοχή της καταστροφής στη νοτιοανατολική Τουρκία την Τρίτη. Εκεί συνάντησει τον Τούρκο ομόλογό του, υπουργό Εσωτερικών Süleyman Soylu.

Σημειώνεται ακόμα ότι το μεταναστευτικό ζήτημα και οι διαφορετικές ερμηνείες της συμφωνίας της ΕΕ για το προσφυγικό προκαλούν εδώ και χρόνια εντάσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Εάν η υπουργική συνάντηση δημιουργήσει ένα σημείο εκκίνησης για την καλύτερη εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό, αυτό θα ήταν επίσης μια σημαντική επιτυχία και για την ΕΕ.

Εν κατακλείδι επισημαίνεται ότι το πόσο βιώσιμη είναι η προσέγγιση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας μένει να φανεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όταν θα έχουν γίνει εκλογές και στις δύο χώρες -στις 14 Μαΐου στην Τουρκία και μια εβδομάδα αργότερα στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια θα ξαναμοιραστούν τα χαρτιά σε σχέση με τους δύο δύσκολους γείτονες.

ΠΗΓΗ: Handelsblatt, Ozan Demircan, Gerd Höhler – SÜDOSTEUROPA – Annäherung  zwischen Türkei und Griechenland:  Erdogan  überrascht mit Kurswechsel

https://hellasjournal.com