9.4.23

Σάντσεθ και Μελόνι έδωσαν τα χέρια για την προστασία των συνόρων

 

Σοφία ΒούλτεψηΠριν από λίγες μέρες και μέσα στην απόλυτη σιωπή, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ επισκέφθηκε τη Ρώμη και συναντήθηκε με την Ιταλίδα ομόλογό του σε όλα τα μείζονα ζητήματα, από την στήριξη της Ουκρανίας ως το μεταναστευτικό. Ουδέν σχόλιο από την πλευρά των Podemos κυβερνητικών εταίρων των Ισπανών Σοσιαλιστών – και βέβαια ούτε και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, αδελφού κόμματος των Podemos, που κατά τα λοιπά έχει την Ισπανία ως υπόδειγμα.

Την Τετάρτη, 5 Απριλίου, Σάντσεθ και Μελόνι εμφανίστηκαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου «σε κλίμα εγκαρδιότητας και συνεργασίας, όπως αρμόζει στην παραδοσιακά καλή σχέση μεταξύ των δύο χωρών». Ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους πως κατά την δίωρη συνάντησή τους στο Παλάτσο Κίτζι, επικεντρώθηκαν στην μετανάστευση, στον πόλεμο στην Ουκρανία, στην ενεργειακή κρίση και στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών τους.

Αυτόν τον καιρό, ο Ισπανός πρωθυπουργός πραγματοποιεί περιοδεία στην Ευρώπη, ενόψει της ισπανικής προεδρίας και στην Αιωνία Πόλη ανακοίνωσαν πως υπάρχουν πολλές συγκλίσεις μεταξύ Ισπανίας και Ιταλίας.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι σε πολλά θέματα οι δύο χώρες έχουν κοινές απόψεις, προσθέτοντας πως ειδικά το ζήτημα της μετανάστευσης είναι κεφαλαιώδους σημασίας τόσο για την Ισπανία, όσο και για την Ιταλία. Είπε μάλιστα ότι οι χώρες τους θα επιδιώξουν στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνία για τις επόμενες πρωτοβουλίες, ξεκινώντας από την χρηματοδότηση και καταλήγοντας σε κοινές λύσεις όσον αφορά στις χώρες της Βόρειας Αφρικής.

Από την πλευρά του, ο Σάντσεθ δήλωσε πως συμφώνησαν για την μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης ως το τέλος του χρόνου, προσθέτοντας ότι «η παράνομη μετανάστευση είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και απαιτεί οικονομική και πολιτική απάντηση. Η Ιταλία και η Ισπανία συμφωνούν ότι πρέπει να μιλάμε λιγότερο για την εσωτερική διάσταση της μετανάστευσης και περισσότερο για την εξωτερική: πρέπει να συνεργαζόμαστε περισσότερο με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης».

Και βέβαια, υπήρξε πλήρης συμφωνία όσον αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία. Και οι δύο εκδήλωσαν την «απόλυτη αλληλεγγύη τους στην Ουκρανία, προσφέροντας πολιτική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξή της».

Πίσω στην Ισπανία, ο Σάντσεθ δεν άφησε κανένα περιθώριο κριτικής περί της ακροδεξιάς Μελόνι. Δήλωσε ότι σκοπός του είναι να προετοιμάσει την ισπανική προεδρία και πηγές του Μεγάρου Μονκλόα ανέφεραν πως στην Ιταλία δεν πήγε ως ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά ως πρόεδρος της κυβέρνησης.

Μάλιστα, συνομιλώντας με τους Ισπανούς δημοσιογράφους που τον συνόδευαν, είπε: «Πρέπει να καταλάβετε ποιος είναι ο ρόλος μου. Και αυτός είναι να χτίζω γέφυρες. Το καθήκον μου δεν είναι να αναζητώ διαφορές, αλλά σημεία σύγκλισης».

Αξίζει δε να σημειωθεί πως όσον αφορά στην μετανάστευση, ο Σάντσεθ είπε πως οι χώρες έχουν την ευθύνη της προστασίας των συνόρων τους, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης προσέγγισης μεταξύ αλληλεγγύης και ευθύνης».

Για την αναγκαιότητα υπεράσπισης των συνόρων μίλησε και η Μελόνι…

Σημειώστε ότι ένα από τα πρώτα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση Σοσιαλιστών και Podemos το 2020 ήταν η ενίσχυση και επέκταση των τειχών γύρω από τις επί αφρικανικού εδάφους αυτόνομες ισπανικές πόλεις Θέουτα και Μελίγια. Τείχη που υπάρχουν από το 1993, ενισχύθηκαν επί του επίσης σοσιαλιστή Θαπατέρο και επί Σάντσεθ και Ιγκλέσιας απέκτησαν ύψος 10 μέτρων, ένα μέτρο περισσότερο από αυτό που έφτιαξε ο Τραμπ στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Δικαιολογήθηκαν τότε πως αφαίρεσαν τα συρματοπλέγματα που προκαλούσαν πολλούς τραυματισμούς μεταναστών, οι οποίοι προσπαθούσαν να περάσουν στους δύο θύλακες από το Μαρόκο. Αλλά στις μεγάλες κρίσεις του Μαΐου 2021 και Ιουνίου 2022 δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φθάσουν από την θάλασσα, ενώ άλλοι αποκρούστηκαν και ποδοπατήθηκαν στους φράχτες.

Μιλάμε για τείχη 8 χιλιομέτρων στη Θέουτα και 12 στη Μελίγια, πόλεις που οι μετανάστες – ανάμεσά τους πολλά παιδιά – χρησιμοποιούν ως ορμητήρια για να περάσουν στην Ισπανία και στην Ευρώπη.

Ο Σάντσεθ δεν δίστασε να μιλήσει για «βίαιη επίθεση που θέτει σε κίνδυνο την εδαφική μας ακεραιότητα. Ποτέ δεν θα κουραστώ να εκφράζω την υποστήριξή μου προς την εθνοφρουρά και την αστυνομία».

Την ώρα, λοιπόν, που στον ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να αποκηρύσσουν τον φράχτη στον Έβρο, με τον κ. Τσίπρα να ξεφεύγει μιλώντας πότε για… «φράχτη στην αδικία» και πότε για… φράχτη στα αρπαχτικά funds (που ο ίδιος έφερε), ο σοσιαλιστής Σάντσεθ – χωρίς καμία αντίδραση από την πλευρά των Podemos – συμφώνησε με την δεξιά Μελόνι ότι τα σύνορα πρέπει να φυλάσσονται.

Και την ώρα που ο κ. Παπαδημούλης εισηγείται να μην χρηματοδοτούνται τεχνητά εμπόδια στα σύνορα, Σάντσεθ και Μελόνι ενώνουν τις δυνάμεις τους για περισσότερες χρηματοδοτήσεις. Χωρίς, επαναλαμβάνω, αντίδραση από την πλευρά των Podemos ή του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος.

Με λίγα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει η θλιβερή εξαίρεση στην προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων…

 

* Η Σοφία Βούλτεψη είναι Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος


Σοφία Βούλτεψη