4.4.23

Και επισήμως μέλος του ΝΑΤΟ η Φινλανδία: Διπλασιάζονται τα σύνορα της Συμμαχίας με τη Ρωσία του Πούτιν Tα 1.340 χιλιόμετρα ανατολικών συνόρων που μοιράζεται η Φινλανδία με τη Ρωσία, διπλασιάζουν πλέον τα σύνορα του ΝΑΤΟ με την χώρα του Πούτιν, καθώς η σκανδιναβική χώρα έγινε επισήμως το 31ο μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, παρέδωσε στον πρόεδρο της Φινλανδίας, Σαουλί Νιίστο, το πρακτικό εισδοχής της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ‘Αντονι Μπλίνκεν, χαιρέτισε την παράδοση από την Τουρκία του επικυρωμένου πρωτοκόλλου ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, το οποίο τώρα τίθεται σε ισχύ.

Η σημαία της Φινλανδίας θα υψωθεί μαζί με τις άλλες συμμαχικές σημαίες στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια μιας τελετής, παρουσία του προέδρου Σαουλί Νιινίστο, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

«Από σήμερα θα κυματίζουν 31 σημαίες στο ΝΑΤΟ – ως σύμβολο της ενότητας και της αλληλεγγύης μας», δήλωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρόεδρο της Φινλανδίας, λίγο πριν από την τελετή έπαρσης της σημαίας.

«Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι καλή για την ίδια τη χώρα, για την ασφάλεια των σκανδιναβικών χωρών και για το ΝΑΤΟ συνολικά», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος πρόσθεσε: «Είμαι βαθιά περήφανος που καλωσορίζω τη Φινλανδία ως πλήρες μέλος της Συμμαχίας μας και ανυπομονώ να καλωσορίσω και τη Σουηδία το συντομότερο δυνατό. Σε τέτοιους καιρούς οι φίλοι και οι σύμμαχοι είναι πιο σημαντικοί παρά ποτέ και η Φινλανδία τώρα έχει τους ισχυρότερους φίλους και συμμάχους στον κόσμο».

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν ήθελε να κλείσουν οι πόρτες του ΝΑΤΟ σε νέα μέλη, «αλλά σήμερα αποδείξαμε στον κόσμο ότι απέτυχε, ότι η επιθετικότητα και ο εκφοβισμός δεν λειτουργούν. Αντί για λιγότερο ΝΑΤΟ επέτυχε ακριβώς το αντίθετο, περισσότερο ΝΑΤΟ και η πόρτα μας παραμένει ορθάνοιχτη».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Νιίστο τόνισε ότι σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τη Φινλανδία και για το ΝΑΤΟ. «Η ασφάλεια και η σταθερότητα είναι τα σημαντικότερα στοιχεία για την ευτυχία των ανθρώπων», τόνισε και ευχήθηκε σύντομα η Σουηδία να γίνει το 32ο μέλος της Συμμαχίας.

  • Την είσοδο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ χαιρέτισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. «Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα, είναι κατ’αρχάς μια επέτειος, η 74η επέτειος της ίδρυσης του ΝΑΤΟ. Αλλά επίσης, αυτή η πολύ σημαντική επέτειος συνδυάζεται με την είσοδο στη συμμαχία μίας ευρωπαϊκής, δημοκρατικής χώρας, της Φινλανδίας. Και νομίζω ότι η είσοδος της Φινλανδίας έχει μια άλλη σημειολογία. Ενισχύει την αντίληψη ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι μόνο η πιο επιτυχημένη αμυντική συμμαχία στην ιστορία αυτού του πλανήτη. Είναι επίσης μια συμμαχία αξιών, η οποία θα εμβαθύνει και θα προβάλλει αυτές τις αξίες τις οποίες υπερασπίζεται. Το Διεθνές Δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα, τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Βρετανία: Το Λονδίνο καλεί “όλα τα μέλη” του ΝΑΤΟ να εγκρίνουν την ένταξη της Σουηδίας –

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ χαιρέτισε σήμερα την “ιστορική” ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και κάλεσε “όλα τα μέλη” της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να εγκρίνουν την ένταξη της Σουηδίας, την οποία επί του παρόντος μπλοκάρουν η Τουρκία και η Ουγγαρία, μέλη της Συμμαχίας.

“Είναι μια ιστορική ημέρα για τη Φινλανδία και το ΝΑΤΟ. Όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει τώρα να λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις για να δεχθούν επίσης τη Σουηδία, ώστε να μπορούμε να αποτελούμε μια ενωμένη Συμμαχία για την υπεράσπιση της ελευθερίας στην Ευρώπη και στον κόσμο”, δήλωσε ο Σούνακ σε ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο δήλωσε ότι το Ελσίνκι θα εργαστεί “ακατάπαυστα” για να εξασφαλιστεί εγκαίρως η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, λίγο μετά την επίσημη ένταξη της δικής του χώρας ως 31ου μέλους στο ΝΑΤΟ.

“Η ένταξη της Φινλανδίας δεν είναι πλήρης χωρίς την ένταξη της Σουηδίας. Οι εργασίες για να γίνει Σουηδία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ συνεχίζονται ακατάπαυστα”, αναφέρει σε ανακοίνωση ο Νιινίστο.

Η Φινλανδία και η Σουηδία κατέθεσαν μαζί υποψηφιότητα για ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ – ΜΠΕ
Βρυξέλλες, Βέλγιο, Λονδίνο

https://hellasjournal.com