15.4.23

Συνεχίζουν ακάθεκτοι οι Τούρκοι! Ακάρ: Να κάνουμε τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στρατιωτική διαστημική δύναμη

 

Σε μια τουλάχιστον άβολη θέση είναι η Τουρκία καθώς προσπαθεί εδώ και αρκετές ημέρες να εκτοξεύσει τον κατασκοπευτικό δορυφόρο της IMECE, κάτι που δείχνει πως η Άγκυρα μόνο διατεθειμένη να τα βρει με τους γείτονές της δεν είναι, συνεχίζοντας ακάθεκτη το αναθεωρητικό της όραμα...

Τούρκος αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας λέει ότι εάν υπάρξουν περισσότερες καθυστερήσεις στην εκτόξευση του δορυφόρου IMECE, η Τουρκία θα στραφεί σε ρωσικές ή κινεζικές εταιρείες εκτόξευσης στο μέλλον, επιχειρώντας έναν έμμεσο εκβιασμό στις ΗΠΑ.

Από κρατικής πλευράς της Τουρκίας ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είπε ότι στοχεύουν η Τουρκία να είναι μία από τις κορυφαίες χώρες στις διαστημικές τεχνολογίες.

Ο υπουργός Ακάρ έκανε αξιολόγηση σχετικά με τον IMECE, τον πρώτο εγχώριο και εθνικό δορυφόρο παρατήρησης της Τουρκίας με ανάλυση υπομετρητή.

Ο Ακάρ δήλωσε ότι με το δορυφορικό σύστημα İMECE, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορέσουν να καλύπτουν τις ανάγκες τους για αναγνώριση, την επιτήρηση και για πληροφορίες σχετικά με τους στόχους με δικά τους μέσα, με δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης από όλο τον κόσμο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με την ανώτερη ποιότητα και χωρητικότητα, την ευελιξία και τα προηγμένα χαρακτηριστικά του συστήματος εδάφους, ο δορυφόρος İMECE θα αυξήσει την ισχύ της Τουρκίας στο διάστημα με τους δορυφόρους Göktürk-1 και Göktürk-2».

Τονίζοντας ότι γνωρίζουν τις μελλοντικές επιπτώσεις της στρατιωτικής χρήσης του διαστήματος, ο Ακάρ είπε:«Στόχος μας είναι να είμαστε μία από τις κορυφαίες χώρες στις διαστημικές τεχνολογίες και να κάνουμε τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στρατιωτική διαστημική δύναμη».

Η εκτόξευση του İMECE, του πρώτου εγχώριου και εθνικού δορυφόρου παρατήρησης της Τουρκίας, αναβλήθηκε ξανά λόγω καιρικών συνθηκών, 27 δευτερόλεπτα πριν από την εκτόξευση.

Ο Διευθυντής Έργου του İMECE, Εμίρ Σερντάρ Αράς και η ομάδα του συντόνισαν την απόπειρα εκτόξευσης του δορυφόρου στη διαστημική βάση Vandenberg στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα στον επίγειο σταθμό παρακολούθησης του Συμβουλίου Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας (TÜBİTAK) στην Τουρκία.

Η εταιρεία SpaceX, η οποία είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του πυραύλου Falcon 9 που θα μεταφέρει τον δορυφόρο İMECE σε τροχιά, ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση αναβλήθηκε 27 δευτερόλεπτα πριν από την εκτόξευση λόγω καιρικών συνθηκών.

Στην ανάρτηση που κοινοποιήθηκε στον λογαριασμό της SpaceX στο Twitter σημειώθηκε ότι η εκτόξευση προβλέπεται να πραγματοποιηθεί αύριο στις 09:47 ώρα Τουρκίας.

Η εκτόξευση αναβλήθηκε για δεύτερη φορά και η SpaceX ανακοίνωσε ότι ο επιπλέον χρόνος θα επιτρέψει στις ομάδες να ολοκληρώσουν τους ελέγχους πριν από την εκτόξευση και να βελτιώσουν οι καιρικές συνθήκες.

Τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από το έργο IMECE θα αποτελέσουν τα δομικά στοιχεία των νέων δορυφόρων που θα έχει η Τουρκία στο μέλλον. Με αυτό το έργο, εκτός από τις κρίσιμες διαστημικές τεχνολογίες που αποκτήθηκαν, θα αποκτηθεί ανθρώπινη δύναμη και γνώση σε αυτόν τον τομέα. Με τη διαστημική ιστορία του εξοπλισμού που παράγεται στο πλαίσιο του έργου, η Τουρκία θα αποκτήσει τη δυνατότητα να εξάγει συστήματα με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Ο δορυφόρος IMECE, ο οποίος πέρασε με επιτυχία τις δοκιμές θερμικού κενού, δόνησης, ακουστικής και ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας από τον Ιούνιο του 2022, στάλθηκε στις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται η βάση εκτόξευσης, τον Φεβρουάριο.

https://www.pentapostagma.gr/