9.4.23

Συνεργασία ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας και Ισραηλινών λόγω Τουρκίας-Στόχος τα μεγάλα ενεργειακά έργα στην Μεσόγειο


 Η συνεργασία Τούρκων και Ιρανών έφτασε μάλιστα μέχρι τη Λιβύη στην προσπάθεια να επιβάλουν τα γεωπολιτικά, στρατιωτικά και ενεργειακά σχέδια τους

Ησυνεργασία Ελλήνων και Ισραηλινών αφορά μεγάλο χρονικό διάστημα, και έχει φτάσει σε μεγάλα επίπεδα, λόγω Τουρκίας και ειδικά λόγω των ενεργειακών σχεδίων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η στενή αυτή συνεργασία αποκαλύφθηκε με την πρόσφατη σύλληψη των δύο Πακιστανών τρομοκρατών, αλλά αφορά συνεργασία πολλών χρόνων. Για το θέμα αυτό αναφέρθηκε αμερικανικό ινστιτούτο υπογραμμίζοντας την σημασία αυτής της συνεργασίας Ελλάδος-Ισραήλ στην περιοχή μας.   

 

«Η συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ για την ασφάλεια έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Αυτό έχει υποκινηθεί από αμοιβαία οικονομικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και από τις αυξανόμενες ανησυχίες για την κακοήθη δραστηριότητα τόσο της Τουρκίας όσο και του Ιράν.

Αυτή η συνεργασία έχει συμπεριλάβει και τα αραβικά κράτη του Κόλπου τα τελευταία χρόνια. Η ματαιωμένη επίθεση στην Αθήνα είναι το αποτέλεσμα μιας σχέσης που έχει τις ρίζες της στην κοινή επιθυμία να διασφαλιστεί ότι η Μεσόγειος θα παραμείνει σφαίρα δυτικής επιρροής», ανέφερε ο Jonathan Schanzer, αντιπρόεδρος Έρευνας του ινστιτούτου FDD.

Σε αυτά θα προσθέταμε ότι η άνοδο στην εξουσία εκ νέου του Μπενιαμίν Νετανιάχου και η κόντρα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις Χαμάς και Χεζμπολάχ, είναι ένα νέο πεδίο συνεργασίας στην περιοχή.

Η κλιμάκωση που βλέπουμε στο Ισραήλ αυτές τις ημέρες, είναι πιθανότατα απόρροια κοινών τουρκο-ιρανικών σχεδίων  κατά της κυβέρνησης του Νετανιάχου και των σχεδίων του για συνεργασία με Ελλάδα, Κύπρο, και Αίγυπτο στα ύδατα της Μεσογείου.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, και τίποτα δεν γίνεται χωρίς κάποιον συγκεκριμένο σκοπό, ειδικά στην γεωπολιτική.  

Υπενθυμίζουμε ότι πίσω από όλα ευρίσκεται η Τουρκία που δίνει “ στέγη” σε αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις, οι οποίες εκτός από τα συμφέροντα των Παλαιστινίων προωθεί και τα τουρκικά και ιρανικά όνειρα, στην Μεσόγειο.

Τούρκοι και Ιρανοί προωθούν από κοινού τα δικά τους όνειρα   τόσο στο ενεργειακό τομέα, όσο και σε γεωπολιτικά και στρατιωτικά σχέδια, τα οποία έρχονται σε αντίθεση με τα σχέδια των ΗΠΑ, της Ελλάδος, της Κύπρου, της Αιγύπτου και του Ισραήλ φυσικά.

Η συνεργασία Τούρκων και Ιρανών έφτασε μάλιστα μέχρι την Λιβύη, στην οποία οι Τούρκοι φέρνουν τους Ιρανούς, ως συμμάχους τους, σιγά-σιγά.

Η Ανατολική Μεσόγειος και ειδικά ο αγωγός East Med, είναι ένα μεγάλο αγκάθι στην πολιτική Τεχεράνης και Άγκυρας, που θέλουν να ελέγξουν τις ροές των αγωγών από την Μέση Ανατολή.

Ο αγωγός εκτιμάται ότι θα υλοποιηθεί παρά τις δηλώσεις ειδικών περί πράσινης ενέργειας μέσω του ήλιου ή των ανεμογεννητριών, αφού το φυσικό αέριο είναι το πιο αξιόπιστο καύσιμο.

Για όλα αυτά η συνεργασία της χώρας μας με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, και άλλες χώρες σε όλη την γκάμα των σοβαρών ζητημάτων, είναι η μόνη λύση για να κινηθούμε αλώβητοι στα σχέδια αυταρχικών καθεστώτων όπως είναι το τουρκικό και ιρανικό, τα οποία δεν θα μακροημερεύσουν για πολύ ακόμα.

https://www.pentapostagma.gr