2.4.23

Ισραήλ, Κύπρος, Ελλάδα δείχνουν το δρόμο: Η ανατολική Μεσόγειος μπορεί να προσφέρει έναν βασικό ενεργειακό διάδρομο προς την Ευρώπη

 

Στιγμιότυπο από την τριμερή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια, της Κύπρου Κωνσταντίνου Κόμπου και του Ισραήλ Έλι Κοέν, στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας. Φωτογραφία Nikos Dendias, @NikosDendias

Το Associated Press (και το ABC News) σε ανταπόκριση από τη Λευκωσία τονίζουν ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ δηλώνουν ότι η ανατολική Μεσόγειος μπορεί να προσφέρει έναν βασικό ενεργειακό διάδρομο προς την Ευρώπη μέσω ενός προγραμματισμένου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας, που θα συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας των τριών χωρών και έναν πιθανό αγωγό φυσικού αερίου.

Τίτλος: Cyprus, Greece, Israel: East Med energy source for Europe – Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ: Πηγή ενέργειας η ανατολική Μεσόγειος για την Ευρώπη

Οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν στην κυπριακή πρωτεύουσα στο πλαίσιο μιας σειράς τριμερών συναντήσεων υψηλού επιπέδου, με στόχο την εμβάθυνση μιας εταιρικής σχέσης, που βασίζεται στην ανακάλυψη σημαντικών υπεράκτιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

«Η απελευθέρωση του πλήρους δυναμικού της περιοχής μας θα αλλάξει το παιχνίδι», δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος σε συνέντευξη Τύπου. «Προσπαθούμε να προωθήσουμε έναν αξιόπιστο και βιώσιμο ενεργειακό διάδρομο από τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη» (…)

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι η συμμετοχή της ΕΕ σε ένα περιφερειακό φόρουμ, που δημιουργήθηκε για την προώθηση της συνεργασίας για την παραγωγή ενέργειας, «έδειξε ότι η ανατολική Μεσόγειος παίζει σημαντικό ρόλο ως εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος».

«Μιλήσαμε για τον αγωγό East Med, όπως θα περιμένατε να κάνουμε, και επίσης τη στρατηγική σημασία του Ευρασιατικού Διασυνδετήριου Αγωγού (EuroAsia Interconnector) μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ», είπε ο κ. Δένδιας, απευθύνοντας πρόσκληση στην Τουρκία —τη γείτονα της Ελλάδας και μακροχρόνιο περιφερειακό αντίπαλο— να συμμετάσχει εφόσον τηρεί το διεθνές δίκαιο (…)

ΠΗΓΗ: Associated Press (και ABC News)

https://hellasjournal.com/