15.4.23

Apache και Spike Nlos είναι το πρώτο βήμα: Ακολουθεί η «Echo» γενιά για τις νυχτερίδες της Αεροπορίας Στρατού

 

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Ο μερικός εκσυγχρονισμός των ελικοπτέρων ΑΗ-64+ Apache από τους Ισραηλινούς κυρίως σε ό.τι έχει να κάνει με το ηλεκτροπτικό σύστημα το οποίο θα δημιουργήσει το σύγχρονο μακρύ δόρυ της Αεροπορίας Στρατού, δεν σταματά στο «ακόνισμα» με τους ισχυρότατους πυραύλους Spike Nlos.

Η Αεροπορία Στρατού περίπου δέκα χρόνια υπήρξε το μεγάλο «θύμα» με αποτέλεσμα τα ΑΗ-64+ Apache να μείνουν έως σήμερα σε επιχειρησιακό επίπεδο προηγούμενων δεκαετιών. Το πάθημα των ετών εκείνων έχει γίνει διδακτικό και τώρα που τα ΑΗ-64D Apache χρίζουν εκσυγχρονισμό, η κινητικότητα δεν κρύβεται. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την αγωνία των στελεχών αυτών που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα το τι έχουν περάσει όλα αυτά τα χρόνια, με τις ολοένα και εντεινόμενες απαιτήσεις που υπάρχουν για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των επιθετικών ελικοπτέρων.

Σε άρθρο της τον περασμένο Ιανουάριο, η HellasJournal τον Ιανουάριο είχε επισημάνει τα προβλήματα που υπάρχουν και με τα ΑΗ-64DHA Apache.

Και επειδή ο στρατός ξηράς και η αεροπορία που έχουν ήδη πάθει πολλά, δεν είναι κρυφό ότι οι επιτελείς που ασχολούνται στενά με τον στόλο των «Ινδιάνων» έχουν εδώ και δυο χρόνια προχωρήσει τις μελέτες για το πρόγραμμα απόκτησης τουλάχιστον 9 ΑΗ-64Ε Apache, με ταυτόχρονη αναβάθμιση των υφιστάμενων «Delta» στο επίπεδο «Echo» ώστε να μην χαθεί ένα ακόμη τρένο…

Δεκαεννέα Alpha με Spike Nlos & 18 Echo

Με άλλα λόγια η Αεροπορία Στρατού σχεδιάζει να πετά στο μέλλον με τα 19 ΑΗ-64+ Apache που εκσυγχρονίζονται από τους Ισραηλινούς στις εγκαταστάσεις της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο και που θα φέρουν τους πυραύλους Spike Nlos σε περίπου 19 μήνες από σήμερα και παράλληλα μ’ έναν ομοιογενή στόλο νεότερων «Echo» που θα φτάνει τα 18.

Στο πλαίσιο αυτής της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης- συζήτησης και ανασχεδιασμού που γίνεται παραμένει ερωτηματικό αν τώρα είναι η ευκαιρία για την αεροπορία στρατού ν’ αυξήσει και τον αριθμό των ραντάρ Longbow για τον υφιστάμενο στόλο των «Delta», καθώς κάποια από αυτά που υπήρχαν στον στόλο έχουν καταστραφεί μετά τις πτώσεις των ελικοπτέρων.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς κύκλους οι συζητήσεις θυμίζουν λίγο πολύ την πολύ πρόσφατη υπόθεση με τα 24+11 Black Hawk και την προμήθειά τους ακόμη και μέσω FMS, στην τιμή μάλιστα που προμηθεύεται ο αμερικανικός στρατός τα ΑΗ-64Ε Apache.

Με αυτό τον σχεδιασμό το Γενικό Επιτελείο Στρατού σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο έχει θέσει ως στόχο να «εισβάλει» με την πρώτη ευκαιρία σε παραγγελία της αεροπορίας στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών για τα ΑΗ-64Ε Apache, ειδικά τώρα που τα «Alpha» μπήκαν στο αυλάκι της αναβάθμισης.

Τα ιστορικά λάθη…

Για την ιστορία και μόνο αξίζει να θυμίσουμε τις προσπάθειες που είχαν γίνει πολλά χρόνια πριν και συγκεκριμένα το 2008, όταν το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει ν’ αναβαθμίσει τα ΑΗ-64+ Apache στο επίπεδο Delta έναντι περίπου 650 εκ δολαρίων με στόχο να πετύχει εκτός της αναβάθμισης και την ομογενοποίηση του επιθετικού στόλου των ελικοπτέρων.

Δεν είχαν περάσει πολλά χρόνια (2003), τότε, από τη σύμβαση που είχε υπογραφτεί, ύψους 663 εκ. δολαρίων για τα 12 ΑΗ-64D Apache Longbow και είχαν αρχίσει να εντάσσονται στον επιθετικό στόλο το 2007.

Δεκαπέντε χρόνια χρόνια, μετά εν έτει 2023, η αναβάθμιση των ΑΗ-64+ Apache αποφασίστηκε και πρόκειται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα. Αυτή την 15ετία οι πολύτιμοι «Ινδιάνοι» κρατήθηκαν ενεργοί χάρις τους μηχανικούς της αεροπορίας στρατού και του τεχνικού σώματος, τους άγνωστους ήρωες δηλαδή που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να πετά αυτή η αποτρεπτική φονική μηχανή.

https://hellasjournal.com