20.4.23

Αποκάλυψη του Φιλελεύθερου: Στην Κύπρο κλείνουν 4 χιλιάδες λογαριασμοί Ρώσων πολιτών, δόθηκε διορία μόνο 2 μηνών

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψης με θέμα τις κυρώσεις κατά φυσικών και νομικών προσώπων από την Κύπρο που επέβαλαν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO

 Η κλιμάκωση των κυρώσεων για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η εμφανής -πλέον- επέκτασή τους στην Κύπρο, φαίνεται να έδωσε το έναυσμα για επιβολή αυστηρότερων μέτρων από τις κυπριακές τράπεζες, αποκαλύπτει στον Φιλελεύθερο ο συνάδελφος Φάνης Μακρίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδονται ευρέως τις τελευταίες 48 ώρες, Ρώσοι υπήκοοι έχουν λάβει προειδοποίηση για κλείσιμο των λογαριασμών τους στην Τράπεζα Κύπρου (και σε άλλες). Η τελευταία από την περασμένη εβδομάδα φέρεται να ενημερώνει Ρώσους πελάτες ότι μετά την πάροδο δυο μηνών θα διακοπεί η παροχή υπηρεσιών προς αυτούς.

Ασφαλής πληροφόρηση του «Φ», μάλιστα, αναφέρει ότι περί τις 4.000 Ρώσοι πελάτες που δεν διαμένουν μόνιμα στο νησί μας και διατηρούν λογαριασμούς στον εν λόγω κυπριακό χρηματοοικονομικό οργανισμό, έχουν ενημερωθεί σχετικά. Η εφημερίδα μας, αποτάθηκε σε αρμόδιο πρόσωπο της Τράπεζας Κύπρου για να ζητήσει σχετικό σχόλιο. Το ίδιο άτομο μας παρέπεμψε στην προχθεσινή δημόσια τοποθέτηση που έκανε ο Μάριος Σκανδάλης, επικεφαλής της Διεύθυνσης Συμμόρφωσης της Τράπεζας Κύπρου.

Ενδεικτικά, πάντως, της κατάστασης είναι τα ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκαν προχθές στη ρωσική έκδοση του Forbes, αλλά και το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS. Στο τελευταίο δημοσιεύεται επιστολή που φέρεται να έλαβε Ρωσίδα πελάτισσα της Τράπεζας Κύπρου.

Στην επιστολή, υποστηρίζεται ότι, αναφέρονται τα ακόλουθα: «Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για τη συνεργασία σας με την τράπεζά μας, για την αξιοποίηση των υπηρεσιών μας για να υποστηρίξετε τις επαγγελματικές δραστηριότητές σας.

Ωστόσο, λόγω τρεχουσών αλλαγών που σχετίζονται με μέτρα δέουσας επιμέλειας (due diligence) και διαδικασίες όπως το πρόγραμμα “Γνώριζε τον Πελάτη σου” (σημείωση: Know Your Customer), όπως και μετά από ανασκόπηση του λογαριασμού σας, έχει αποφασιστεί ότι η παροχή τραπεζικών υπηρεσιών είναι εκτός της πολιτικής Σας δίδουμε δυο μηνών προειδοποίηση από την ημερομηνία αποστολής της επιστολής για να κλείσετε τον τραπεζικό σας λογαριασμό».

Στην επιστολή γίνεται επίκληση σε νόμους και διεθνείς κανονισμούς που οδηγούν στη λήψη αυτού του μέτρου, ενώ δίδεται η διαβεβαίωση στους πελάτες ότι η τράπεζα θα συνεργαστεί για την ομαλή διευθέτηση του ζητήματος.

Στα ρεπορτάζ του Forbes και του πρακτορείου TASS, σημειώνεται πως έγινε μαζική επιστολή τέτοιων επιστολών και ότι το μέτρο αγγίζει «Ρώσους πολίτες που δεν διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο και δεν έχουν διαβατήριο άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

 Ρεπορτάζ Φάνης Μακρίδης