23.4.23

Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΑΣ: " 1492: "Χριστόφορος Κολόμβος" (*****)

Υπόθεση: Το 1492, τα κενά του Χάρτη συμπληρώνονται. Βρισκόμαστε στη καρδιά της Εποχής των Ανακαλύψεων, όπου η Ευρώπη σύεται από τον ανταγωνισμό ανάμεσα στην Ισπανική και τη Πορτογαλική Αυτοκρατορία για ανακάλυψη νέων εδαφών που θα χρησιμέψουν ως πηγές πλούτου.

Ο Χριστόφορος Κολόμβος (Gérard Depardieu), ένας άντρας που έχει αντιληφθεί το πνεύμα του καιρού του, καταφέρνει να πείσει την βασίλισσα της Ισπανίας (Sigourney Weaver) να χρηματοδοτήσει ένα επικίνδυνο ταξίδι για την ανακάλυψη ενός θαλάσσιου δρόμου προς την Ασία. Το αποτέλεσμα της αποστολής θα είναι μεγαλύτερο απ' ό,τι έχει ονειρευτεί, αλλά θα τον φέρει αντιμέτωπο με τη δυσπιστία και την πολεμόχαρη διάθεση των ιθαγενών αλλά και το πείσμα των Ισπανών αποικιοκρατών.

Γυρισμένη για την επέτειο των 500 χρόνων από το πρώτο ταξίδι του Κολόμβου, αυτή συγκλονιστική υπερπαραγωγή, διά χείρος Ridley Scott ("Ο Μονομάχος", "Alien" κ.α.), είναι αντάξια του μεγαλείου των γεγονότων που περιγράφει. Ο σκηνοθέτης είχε όλα τα ατού με το μέρος του: έναν τεράστιο προϋπολογισμό, που τον βλέπεις αποτυπωμένο σε κάθε πλάνο της ταινίας (πρόκειται για θεαματική υπερπαραγωγή με όλη τη σημασία της λέξης) κι έναν χαρισματικό πρωταγωνιστή, που χρησιμοποιεί ως κύρια εκφραστικά μέσα το σώμα και το πρόσωπό του. Εκεί, όμως, που πραγματικά δίνει ρέστα είναι στην άψογη κινηματογράφηση των πανέμορφων τοπίων και στη πειστική απεικονιστική απόδοση της εποχής. Πρωταρχικό μέλημα ωστόσο του Scott –όπως άλλωστε και σε όλη του τη φιλμογραφία- είναι η αισθητική τελειότητα, την οποία προσεγγίζει με τον ενθουσιασμό ενός εξερευνητή. Δυστυχώς, δεν δόθηκε η ίδια έμφαση και στο κομμάτι της ιστορικής ακρίβειας, με αποτέλεσμα η πλοκή να διαθέτει πολλές ανακρίβειες, και "παραλείψεις" γεγονότων που δεν εξυπηρετούν το αφήγημά της- κοινό πρόβλημα όλων των ιστορικών ταινιών του Scott ("Ο Μονομάχος", "Το βασίλειο των ουρανών, "Ρομπέν των Δασών"). Εντυπωσιασμένος από την προσωπικότητα του θαλασσοπόρου, ο Scott υμνεί το πείσμα και την οραματιστική πλευρά του, αρνείται όμως να δει τις αρνητικές πλευρές του χαρακτήρα του. Έτσι φορτώνει τα κάποια απ' τα εγκλήματά του στους Ισπανούς και τα υπόλοιπα τα διαγράφει. Παράλληλα, αποτυπώνει με αρνητική προκατάληψη τους Ισπανούς και γενικότερα τη χριστιανική Ευρώπη της εποχής. Άλλα λάθη περιλαμβάνουν την απεικόνιση της θρησκείας των ιθαγενών της Αμερικής, και τη σχεδόν... εξάλειψη του Ισπανού βασιλιά από την υπόθεση. Όποιος, όμως, τα έχει αυτά κατά νου θα απολαύσει μια καθηλωτική επική ιστορική ταινία, υπέροχα κινηματογραφημένη και επενδεδυμένη μουσικά από το ταλέντο του μοναδικού Βαγγέλη Παπαθανασίου (Vangelis), που θα του μείνει αξέχαστη. Πρωτότυπος Τίτλος: 1492: Conquest of Paradise Βαθμολογία IMDb: 6,4/10 Σκηνοθεσία: Ridley Scott Πρωταγωνιστούν: Gérard Depardieu, Sigourney Weaver, Armand Assante, Ángela Molina, Frank Langella, Steven Waddington, Fernando Rey, Mark Margolis, Kario Salem