24.4.23

Ακόμη 10 Έλληνες απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν με τη βοήθεια της Ιταλίας: Σε ετοιμότητα οι ειδικές δυνάμεις στην Αίγυπτο για τους υπόλοιπους


 Συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό όλων των Ελλήνων και Κύπριων υπηκόων από το σπαρασσόμενο Σουδάν. Ήδη, μια δεύτερη ομάδα με 10 Έλληνες απεγκλωβίστηκαν ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στους 18.

«Απεγκλωβίστηκαν επιπλέον 10 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους από το Σουδάν, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στο Τζιμπουτί, αυτή τη φορά με τη βοήθεια της Ιταλίας. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.


Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται:

«Σε συνέχεια των συνεχιζόμενων επικοινωνιών και συντονισμού ενεργειών, του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με ομολόγους του, και των σχετικών οδηγιών του προς την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων και λοιπών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών, για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν, απεγκλωβίστηκαν επιπλέον 10 άτομα, αυτή τη φορά με τη βοήθεια της Ιταλίας.

Οι εν λόγω βρίσκονται ήδη στο Τζιμπουτί. Η ομάδα των 10 αποτελείται από Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

Σημειώνουμε, ότι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα προσγειώθηκε στο Τζιμπουτί και το γαλλικό αεροπλάνο το οποίο μετέφερε και τους δυο Έλληνες τραυματίες, όπως είχε γνωστοποιηθεί σε χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Για τις εξελίξεις αυτές ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο Τζιμπουτί βρίσκεται η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και η Επίτιμη Πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί για την υποδοχή των συγκεκριμένων Ελλήνων πολιτών και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.

Κατά τη διάρκεια του σημερινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα εκφράσει τις ευχαριστίες του προς τον Ιταλό ομόλογό του, Antonio Tajani, για την ουσιαστική βοήθεια της Ιταλίας στον απεγκλωβισμό των ανωτέρω Ελλήνων από το Σουδάν.

Η διαδικασία και ο συντονισμός με εταίρους στην ΕΕ και συμμάχους για τον απεγκλωβισμό και των υπολοίπων Ελλήνων και των μελών των οικογενειών τους βρίσκονται σε εξέλιξη».

Η δεύτερη ομάδα που διαφεύγει

Πρόκειται για τη δεύτερη ομάδα Ελλήνων πολιτών που καταφέρνει να διαφύγει από το Σουδάν, όπου μαίνεται ο εμφύλιος.

Η πρώτη ομάδα οκτώ ατόμων, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και οι δύο τραυματίες, έφυγε χθες με πτήση που μετέφερε Γάλλους πολίτες και προσγειώθηκε στο Τζιμπουτί.

Τα οκτώ άτομα υποδέχθηκε η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία.

Εξάλλου, από χθες το απόγευμα δύο ελληνικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με στελέχη των ειδικών δυνάμεων βρίσκονται στην Αίγυπτο, προκειμένου να μπορούν να συμμετάσχουν σε επιχείρηση απεγκλωβισμού των ελλήνων πολιτών.

Τα αεροσκάφη προσγειώθηκαν στην Αίγυπτο καθώς στο Σουδάν βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις εκκένωσης ξένων πολιτών.

https://hellasjournal.com