16.3.23

Μηχανοδηγοί ΟΣΕ: Δεν ξεκινάμε δρομολόγια χωρίς την απαραίτητη ασφάλεια – Ψέμα ότι λειτουργεί τηλεδιοίκηση στη Λάρισα (Videos)


 Σοβαρές ενστάσεις για την επανέναρξη των σιδηροδρομικών δρομολογίων από τις 22 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, καταθέτουν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ.

Το πρωί της Πέμπτης (16/3) ο πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ Κώστας Γενηδούνιας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «δεν θα βάλουμε το κεφάλι μας στην γκιλοτίνα», σημειώνοντας ότι τα κενά ασφαλείας παραμένουν.

«Στην συνάντηση με τον κ. Γεραπετρίτη εμείς οι μηχανοδηγοί δεν ήμασταν, εμείς που οδηγούμε τα τρένα δεν προσκληθήκαμε, πήγε η Ομοσπονδία των σιδηροδρομικών {…} εμείς που καταγγείλαμε όλα αυτά ως Σωματείο δεν ήταν κανείς», είπε ο Γιώργος Γενηδούνιας. «Ενημερωθήκαμε με ένα draft για κάποιες προτάσεις. Έχουμε κι εμείς να κάνουμε, πολλές», συνέχισε, σημειώνοντας ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης δεν λύνουν το πρόβλημα.

«Περιμέναμε ότι, επειδή υπάρχουν υπηρεσιακά στελέχη που δίνουν στον υπουργό τις κατευθύνσεις, κάποια πράγματα έπρεπε να έχουν λυθεί. Έχουν π.χ. ανακοινώσει ότι την άλλη Τρίτη ξεκινούν δρομολόγια προς Φλώρινα, Δράμα, γραμμές που υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τις επικοινωνίες. Στις 27 Φεβρουαρίου, μία ημέρα πριν το δυστύχημα στα Τέμπη, στη γραμμή προς Στρυμώνα που είναι να λειτουργήσει την Τρίτη έχουμε διαβάσεις που δεν λειτουργούν και δεν φυλάσσονται. Δεν γνωρίζουμε αν έχει λυθεί το θέμα. Μας λένε ότι θα ξεκινήσει η γραμμή… μας το δίνουν γραπτώς, “δεν λειτουργούν”, “δεν φυλάσσονται”», τόνισε ο πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ.

«Τι πρέπει να κάνουμε εμείς; Να σταματάμε σε διαβάσεις με μεγάλη κυκλοφορία … σε γραμμές που κυκλοφορούν και εμπορικά … Στη γραμμή προς Στρυμώνα που είναι να λειτουργήσει την Τρίτη, ένα τρένο μήκους 400-500 μ. … πώς θα περάσει;», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Κώστας Γενηδούνιας τόνισε ότι «έχουμε θιγεί από αυτά που γίνονται τις τελευταίες ημέρες. Όχι μόνο δεν θα επιτρέψουμε να επικρατήσει η θεωρία του ανθρώπινου λάθους, αλλά και δεν θα βάλουμε τους εαυτούς μας στην γκιλοτίνα».

«Να μας πουν αναλυτικά τι έχουν προτείνει. Δεν διαβάζουμε τίποτα για τις σήραγγες, για τις επικοινωνίες. Για τη γραμμή προς Στρυμώνα, Φλώρινα, Δράμα, δεν ακούσαμε αν οι διαβάσεις θα λειτουργούν. Τι πιστεύουν, ότι θα ξεκινήσουμε την Τρίτη αν μας δώσει κάποιος χαρτί ότι δεν λειτουργούν; Δεν θα ξεκινήσουμε».

«Αυτό που λειτουργεί στη Λάρισα δεν είναι τηλεδιοίκηση»

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος εργαζομένων ΟΣΕ Νίκος Τσικαλάκης, μιλώντας στο Action24, διέψευσε τον νέο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γιώργο Γεραπετρίτη ο οποίος δήλωσε ότι η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα λειτουργεί.

«Επειδή είναι καινούργιος στο υπουργείο δεν του έχει διευκρινιστεί σωστά από τους κυρίους που τον ενημερώνουν», τόνισε ο πρόεδρος εργαζομένων ΟΣΕ.

«Η τηλεδιοίκηση, αν λειτουργούσε, θα ήταν από το Παλαιοφάρσαλο έως το Πλατύ. Αυτό σημαίνει ότι θα είχαν και εικόνα του συμβάντος, πριν συμβεί, θα έβλεπαν ότι το τρένο είναι στην άλλη γραμμή … τέτοια τεχνολογία δεν υπάρχει. Υπήρχε, αλλά καταστράφηκε. Αυτό που λειτουργεί στη Λάρισα είναι ο τοπικός χειρισμός του σταθμού, 1-2 χλμ. πριν τον σταθμό και 1-2 χλμ. μετά. Αυτό δεν είναι τηλεδιοίκηση», ξεκαθάρισε.

https://www.topontiki.gr

_________

Ανάρτηση από Μιχάλη Τσολάκη