31.3.23

Ο έξυπνος και σκληρός Ρόμπερτ Μενέντεζ: Γιατί ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε την ανωτερότητα του φιλέλληνα γερουσιαστή; (video)



Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Μία φράση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια του εξαιρετικού λόγου του για το νόημα της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, έθεσε σε «συναγερμό» αρκετούς ομογενείς που βρίσκονταν στο East Room του Λευκού Οίκου.

Κάποιοι δημοσιογράφοι αναρωτήθηκαν φωναχτά τι εννοεί ο …ποιητής-Πρόεδρος των ΗΠΑ, αφού είναι γνωστό στα πέριξ της αμερικανικής πρωτεύουσας πως ο κ. Μενέντεζ και ο κ. Μπάιντεν είχαν για πολύ καιρό μία άγρια -θα έλεγα- κόντρα, που ξεκίνησε από τον νυν Πρόεδρο, όταν ήταν αντιπρόεδρος, και ανάγκασε τον γερουσιαστή να αμυνθεί με πολύ καθαρό τρόπο.

Τι είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος που προκάλεσε το ενδιαφέρον όλων των παραβρισκόμενων στο Λευκό Οίκο; Χρησιμοποίησε δύο βασικές λέξεις: Έξυπνος και σκληρός. Συγκεκριμένα:

«Και, παρεμπιπτόντως, έχουμε (μαζί μας) τον επικεφαλής της –Επιτροπής στην οποία προήδρευα κάποτε, της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων. Έχουμε έναν τύπο που κάθεται εκεί, που νομίζω ότι είναι Έλληνας — (γέλιο) — που είναι — που είναι ήπιος — (χειροκρότημα) — (σηκώνεται ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ).

  • Και υπάρχουν δύο πράγματα που πρέπει να ξέρετε για αυτόν. Ένα, είναι πιο έξυπνος από μένα. Και, δύο, είναι σκληρός. (Γέλια.) Χαίρομαι που σε βλέπω, φίλε. Ευχαριστώ που είστε εδώ», τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Ότι είναι πανέξυπνος ο Ρόμπερτ Μενέντεζ είναι ένα γεγονός. Τον παραδέχονται όλοι. Είναι ιδιοφυία, πολύ μορφωμένος και πολύ μελετημένος άνθρωπος και πολιτικός. Χρησιμοποιεί την εξυπνάδα του και τις γνώσεις του για το καλό της Πατρίδας του, της Αμερικής.

Υποστηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο επειδή ακριβώς πιστεύει ότι έτσι εξυπηρετείται η αμερικανική εξωτερική πολιτική και τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν χρησιμοποίησε και τη λέξη σκληρός για τον φιλέλληνα γερουσιαστή. Γιατί;

Οι παροικούντες στην αμερικανική πρωτεύουσα γνωρίζουν πως για μεγάλο διάστημα διεξήχθη ένας υπόγειος πόλεμος που αφορούσε τα θέματα που ενδιαφέρουν τον κ. Μενέντεζ, ξεκινώντας από την Κούβα, το Αιγαίο και την Κύπρο, την μονίμως απειλητική Τουρκία, το Ιράν και τη Συρία και άλλα ζητήματα. Το πιάτο ήταν γεμάτο και ξεχειλούσε.

Ο γερουσιαστής συγκρούστηκε και με το Λευκό Οίκο και με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι σχέσεις με το Πεντάγωνο φαίνεται πως ήταν καλύτερες. Αποκορύφωμα της κόντρας, λέγεται, ήταν η συνάντηση του κ. Μενέντεζ και του κ. Μπάιντεν πριν από τα Χριστούγεννα.

Πολλές πληροφορίες δεν υπάρχουν. Αλλά εικάζουμε πως ανάμεσα στα θέματα που διαφώνησαν ήταν και η αγοραπωλησία των μαχητικών F-16. Ο γερουσιαστής ήταν απόλυτος. Είναι θέμα αρχής φέρεται να είπε, και δεν υποχωρώ. Η στάση του ήταν σκληρή και ανυποχώρητη. Εξού και ο Πρόεδρος Μπάιντεν τον χαρακτήρισε σκληρό.

  • Έχει πολύ μεγάλη σημασία ένα γεγονός. Ότι, όπως έγραψα και χθες, ο γερουσιαστής καταχειροκροτήθηκε από τους προσκεκλημένους του Λευκού Οίκου. Ο ίδιος ευχαρίστησε τους ομογενείς υποκλινόμενος. Ένας πολιτικός τζέντλεμαν.

Προχθές τον επισκέφθηκαν στο γραφείο του οι Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Πρόκειται για πολύ πλούσιους ομογενείς. Τους συνόδευε ο περίφημος Πάτερ Άλεξ Καρλούτσος. Ο κ. Μενέντεζ τους άκουσε με προσοχή. Μιλούσαν για θέματα, με τα οποία ο ίδιος είχε ασχοληθεί προ πολλού. Έχει αναδειχθεί και στον μεγαλύτερο υποστηρικτή του Φαναρίου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Βοήθησαν ποτέ οι υποστηρικτές του Πατριαρχείου, οι γνωστοί Άρχοντες, τον γερουσιαστή; Ομιλούμε για ψίχουλα. Ζητούν τη βοήθεια του, την παίρνουν και σφυρίζουν αδιάφορα.

Ευτυχώς τον υποστηρίζουν πολλοί Κύπριοι και Ελλαδίτες, που αναγνωρίζουν την αξία και την προσφορά του. Το τελευταίο διάστημα αυξάνονται και πληθύνονται και αυτή από μόνη της είναι μία εξαιρετική εξέλιξη…

Στο άλλο ερώτημα, εάν ο Πρόεδρος Μπάιντεν επιλέξει να οδηγήσει σε σύγκρουση με τον γερουσιαστή στο θέμα των F-16 που απαιτεί να αγοράσει η Τουρκία, τείνω να καταλήξω ότι η απάντηση είναι αρνητική…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. 

 https://hellasjournal.com