23.3.23

Χθες στη Γερουσία, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ δεν έστειλε μήνυμα μόνο προς την Τουρκία: Έδωσε σήμα και στην Αθήνα και στη Λευκωσία… (εντυπωσιακό video)

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρομπερτ Μενέντεζ. Φωτογραφία via his office, Senator Bob Menendez, flickr
 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ ήταν αποθεωτικός και απίστευτα αληθινός, στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης. Ενώπιον του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, εξήγησε με δέκα κουβέντες τη σημερινή Τουρκία.

Μία χώρα άφιλη, αντιαμερικανική, αντισυμμαχική, που παρανομεί σε όλα τα επίπεδα. Όπως ακριβώς την περιέγραψε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, ο οποίος ήταν εξαιρετικός κατά την περιγραφή του για την κατοχική δύναμη.

Ήταν ιστορικές οι στιγμές για όσους βρέθηκαν στην αίθουσα της Επιτροπής, που προεδρεύει ο γερουσιαστής. Διότι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο κ. Μενέντεζ περιέγραψε την επόμενη μέρα για την Τουρκία. Μία χώρα απομονωμένη, η οποία πρόδωσε τους συμμάχους της και επέλεξε τους εχθρούς της Δύσης.

Ο κ. Μπλίνκεν προσπάθησε να διασκεδάσει τις κακές εντυπώσεις και αξίζει να δει κανείς το βίντεο του διαλόγου του με τον Αμερικανό γερουσιαστή. Αρχικά τα έχασε, για να ομολογήσει μετά ότι η Αμερική και η Δύση έχουν να κάνουν με ένα προβληματικό -κατ’ άλλους προκλητικό- σύμμαχο. Ο οποίος, προσθέτουμε εμείς, κοροϊδεύει τη Δύση διότι η Δύση του το επιτρέπει.

Το μήνυμα του γερουσιαστή στόχευε πρωτίστως την Άγκυρα. Επαναλάμβανε με ένα διαφορετικό τρόπο ότι εάν η Τουρκία δεν αλλάξει, δεν μεταμορφωθεί εντελώς και εάν δεν γίνει ένας καλός σύμμαχος, να ξεχάσει τη σχέση της με την Αμερική. Αυτό ήταν το μήνυμα.

Αλλά, ο γερουσιαστής έστειλε …φάκελο και στην Αθήνα, και στη Λευκωσία. Ήταν η απάντηση του στην επίθεση φιλίας της Τουρκίας προς την Ελλάδα -διότι την Κύπρο δεν την υπολογίζει πλέον. Θεωρεί ότι λύθηκε το …«πρόβλημα» με την άνανδρη εισβολή και την απαράδεκτη και παράνομη κατοχή. Ποιο είναι το μήνυμα του; Προσέχετε. Μην δίνετε πίστη στα λόγια αγάπης της Τουρκίας προς την Ελλάδα.

Ο κ. Μενέντεζ έχει μελετήσει την κατοχική δύναμη, θα έλεγα περισσότερο και από τους κατ’ επάγγελμα «τουρκολόγους». Όταν μιλά για την Τουρκία οι συνομιλητές του μένουν με το στόμα ανοικτό και τον ακούνε. Ομιλεί με στοιχεία και αποδείξεις, που έλαβε από σοβαρές πηγές. Όταν λέει ότι η Τουρκία κερδίζει από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μπορεί και να αποδείξει.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα θα παρουσιαστούν στοιχεία για τη φιλορωσική δράση της Τουρκίας, που θα φέρουν σε δύσκολη θέση τη Δύση. Γιατί; Επειδή έπρεπε να γνωρίζει ότι ο Ερντογάν είναι ο πράκτορας του Βλαντιμίρ Πούτιν μέσα στο ΝΑΤΟ.

Στη φοβερή αγόρευση του, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ δεν ξέχασε, βεβαίως, την Ελλάδα και την Κύπρο. Ούτε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Αυτά να τα βλέπει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, ο οποίος έκανε και μαθήματα στους φιλέλληνες νομοθέτες να κατεβάσουν τους τόνους για την Τουρκία.

Ο γερουσιαστής, που δεν δέχεται καμία βοήθεια από τα κυκλώματα της Εκκλησίας και της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, έθεσε τις διώξεις των Ορθοδόξων Ιεραρχών του Φαναρίου, ως δικό του θέμα. Και δεν έδωσε σημασία ότι κάποιοι Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου ψηφίζουν τους αντιπάλους του, κάποτε και υποψήφιους που ορίζει ο ίδιος ο Ερντογάν, όπως τον Δόκτωρ Όζ.

Διαβάστε ΕΔΩ τις δηλώσεις του και επίσης να δείτε το βίντεο με την αγόρευση του, έχοντας απέναντι του τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Αν αγόρευε σε δικαστική αίθουσα θα είχε κερδίσει τη δίκη από τα πρώτα δευτερόλεπτα…

Χθες το βράδυ συναντήσαμε τον φιλέλληνα γερουσιαστή με τη συνάδελφο της ΕΡΤ Λένα Αργύρη και την πρόεδρο της Hellas Journal, Νίκη Γεωργάτου. Όπως πάντα ταπεινός, και συνάμα αποφασιστικός σε ότι αφορά την Τουρκία: Δεν αξίζει να πάρει τα αμερικανικά F-16, δεν πρέπει να τα αγοράσει και θα κάνει ότι περνά από το χέρι του να μην τα προμηθευτεί ποτέ. Κρυστάλλινες κουβέντες…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας.