22.3.23

Υπόθεση Spike N’ LOS: Σπριντ με στόχο το πράσινο φως για τους πυραύλους που αλλάζουν τις ισορροπίες* Θα προλάβουν;

δυσεπίλυτη εξίσωση των ισραηλινών πυραύλων αφορά την προμήθεια Spike N’ LOS & ER2 για τα ελικόπτερα Apache της Αεροπορίας Στρατού, τα οποία πρέπει κι αυτά κάποια στιγμή να εκσυγχρονιστούν, πυραύλους που προορίζονται για επίγειους φορείς στους λόχους αντιαρματικών σε σχηματισμούς στον Έβρο και τα νησιά, αλλά και για το Πολεμικό Ναυτικό σε κανονιοφόρους και σκάφη ανορθόδοξου πολέμου. Πηγή: Rafael
 

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Από την Κεντρική Γνωμοδοτική Επιτροπή Προμηθειών, της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών και Επενδύσεων οι Ισραηλινοί πύραυλοι Spike N’ LOS, επέστρεψαν ξανά πίσω στο γραφείο υπουργού και το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Αρμόδιες πηγές που παρακολουθούν ιδιαίτερα στενά το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο ομολογουμένως έχει λάβει διαστάσεις θρίλερ, σημειώνουν ότι πιθανόν η επιστροφή αυτή να είναι η τελευταία για τον φάκελο των πυραύλων- «πολυεργαλείο» που αφορούν τον Στρατό Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό.

Αυτή τη φορά, σύμφωνα με στελέχη που χειρίζονται το θέμα, η επιστροφή του φακέλου αφορά μόνο «νομικές παρατηρήσεις», που εύκολα όμως μπορούν να διορθωθούν, αφού πρώτα λειτουργήσει με ταχείς ρυθμούς ο δίαυλος επικοινωνίας με την πλευρά των Ισραηλινών οι οποίοι δεν έχουν σταματήσει να πιέζουν, μιας και τα περιθώρια έχουν στενέψει υπερβολικά.

Αλλάζουν την ισορροπία

Μόλις ξεπεραστεί και αυτός ο σκόπελος, ο φάκελος με τους Spike N’ LOS- πύραυλοι οι οποίοι αλλάζουν στην κυριολεξία την ισορροπία με την Τουρκία τόσο στον Έβρο όσο και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου- θα προωθηθεί από το υπουργείο Εθνικής άμυνας στο ΚΥΣΕΑ.

Και όπως σημειώνεται αυτό θα προλάβει να συμβεί, πριν από την επίσημη προκήρυξη του πρώτου εκλογικού γύρου ο οποίος προσδιορίζεται στα τέλη του Μαΐου, όπως άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσδιόρισε με τη συνέντευξή του στον Alpha.

Αρμόδιες πηγές μάλιστα ανέφεραν ότι στην παρούσα φάση θα περάσουν τα άκρως απαραίτητα προγράμματα κι όχι τα πολύ μεγάλα που θα βρίσκονται στον σχεδιασμό της επόμενης μέρας για τη Νέα Δομή Δυνάμεων.

Πάντως οι επιτελείς δεν έχουν κρύψει εδώ και καιρό τον προβληματισμό τους σε ό,τι έχει να κάνει με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που θα έπρεπε να βρίσκεται πολύ πιο ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του υπουργείου.

Τώρα ειδικά τώρα που οι τόνοι έχουν πέσει με την Τουρκία λόγω του φονικού σεισμού υπάρχει θεωρητικά ένα παράθυρο ευκαιρίας για τις ελληνικές Ένοπλες

Δυνάμεις ώστε να προχωρήσουν σε σχεδιασμό που θα κάνει την διαφορά.

Μάλιστα οι επιτελείς λένε ότι τα όσα ζούμε με τη γείτονα είναι παροδικά και ουδείς γνωρίζει πως θα αντιδράσει στο ελληνοτουρκικό πεδίο η Άγκυρα την επομένη των εκλογών. Και γι’ αυτό απαιτείται η ανάλογη εγρήγορση, η οποία αφορά την ενίσχυση με νέα μέσα.

Αυξημένη αμυντική συμμετοχή

Να υπενθυμίσουμε ότι περίπου έναν μήνα πριν, στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας υπό τον πρωθυπουργό, το κορυφαίο θέμα στην ατζέντα ήταν η προμήθεια των Spike N’ LOS. Για το πρόγραμμα αυτό αρκετοί είχαν δηλώσει στους διαδρόμους του στρατιωτικού Μεγάρου της Λ. Μεσογείων, ότι αποτελούσε μια «τελειωμένη υπόθεση», όμως τελικά λόγω μιας σειράς κολλημάτων διατηρείται ο αγώνας «πινγκ- πονγκ».

Στο ΚΥΣΕΑ του Φεβρουαρίου είχε σημειωθεί ότι ύστερα από τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Τελ Αβίβ σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, προβλέφθηκε η συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και μάλιστα σε αυξημένο επίπεδο. Και το συμβούλιο που θα συσταθεί εκ νέου θα δώσει το τελικό πράσινο φως για τη συμβασιοποίηση, η οποία βεβαίως, εφόσον προχωρήσει, θα γίνει μετά την εκλογική διαδικασία.

Η δυσεπίλυτη εξίσωση των ισραηλινών πυραύλων αφορά την προμήθεια Spike N’ LOS & ER2 για τα ελικόπτερα Apache της Αεροπορίας Στρατού, τα οποία πρέπει κι αυτά κάποια στιγμή να εκσυγχρονιστούν, πυραύλους που προορίζονται για επίγειους φορείς στους λόχους αντιαρματικών σε σχηματισμούς στον Έβρο και τα νησιά, αλλά και για το Πολεμικό Ναυτικό σε κανονιοφόρους και σκάφη ανορθόδοξου πολέμου.

https://hellasjournal.com