24.3.23

Ταφόπλακα από την Γερμανία στην παραγωγή του οβιδοβόλου"Firtina Νέας Γενιάς"–Πως ανατρέπονται τα τουρκικά σχέδια στο Αιγαίο (Βίντεο)

 

Χάρη στο Γερμανικό εμπάργκο προς την Τουρκία σε σχέση με τους κινητήρες του οβιδοβόλου "FIRTINA Νέας Γενιάς", ανακόπτεται η κατασκευή και παράδοση των υπολοίπων 130 αυτοκινούμενων οβιδοβόλων στις Τουρκικές ΕΔ μέχρι το 2025 τουλάχιστον

Οι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία ουδόλως φαίνεται ότι επηρέασαν τόσο το εξοπλιστικό πρόγραμμα όσο και την εκπαίδευση στρατιωτικών Σχηματισμών των γειτόνων.

Η Στρατιά Αιγαίου εκπαιδεύεται στα FIRTINA νέας γενιάς

"Οι εκπαιδεύσεις στα νέας γενιάς  πυροβόλα Fırtına  πραγματοποιήθηκαν από την Διοίκηση της 57ης Ταξιαρχίας Πυροβολικού", αναφέρει επισυνάπτοντας σχετικές φωτογραφίες, σε λακωνική ανακοίνωσή της η Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων της Τουρκίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 13 Μαρτίου.

Από την παραπάνω ανακοίνωση εξάγεται ως συμπεράσματα με βάση ότι  οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ως γνωστό ότι έχουν παραλάβει μέχρι στιγμής τα πρώτα έξι (6) πυροβόλα αυτοκινούμενα πυροβόλα FIRTINA νέας γενιάς, ότι τα  προώθησαν στην 57 Ταξιαρχία Πυροβολικού της Στρατιάς Αιγαίου, δείχνοντας σαφώς ότι κύριος  επιθετικός προσανατολισμό τους είναι τα νησιά μας και μετά ο Έβρος.

Το λέμε αυτό γιατί είναι γνωστό ότι εδώ και αρκετά χρόνια οι Τούρκοι πρώτα προωθούσαν ότι καλύτερο είχαν σε  χερσαία οπλικά συστήματα στην 1η Στρατιά  στην Ανατολική Θράκη και στη συνέχεια στην 4η Στρατιά Αιγαίου, κάτι το οποίο βλέπουμε ότι αλλάζει με τα αυτοκινούμενα πυροβόλα FIRTINA νέας γενιάς.

Σε αυτό συντέλεσε κατά την εκτίμησή μας η εντονότατη Αμερικανική παρουσία και το ενδιαφέρον για την Αλεξανδρούπολη η οποία διαδραματίζει εξόχως σημαντικό ρόλο στον πόλεμο στην Ουκρανία.

 

Το Γερμανικό εμπάργκο

Ωστόσο τα επεκτατικά  τουρκικά σχέδια για τα νησιά μας ανακόπτουν  εκτός από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και οι συμμαχίες μας με Γαλλία-ΗΠΑ και  η Γερμανία βάζοντας ταφόπλακα  στα τουρκικά σχέδια παραγωγής του πυροβόλου  Firtina επόμενης γενιάς, όπως θα δούμε.

Συγκεκριμένα η επίσημη ιστοσελίδα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας διερωτάται με έντονη απογοήτευση αν υπάρχει κάποια προσδοκία από τη Γερμανία για  για την ανάπτυξη του αυτοκινούμενου πυροβόλου FIRTINA νέας γενιάς, αφού το Βερολίνο συνεχίζει το εμπάργκο του σε σχέση με αυτό, επισημαίνοντας:

"Οι παραγωγικές δραστηριότητες των πυροβόλων  FIRTINA  νέας γενιάς πραγματοποιούνται από την BMC στο Arifiye

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία  είχε πραγματοποιήσει με επιτυχία  δοκιμαστικές βολές του το 2018, πρίν προχωρήσει στην παραγωγή του.

Αποτέλεσμα των παραπάνω, ένα από τα πιο αποτελεσματικά οπλικά συστήματα υποστήριξης πυρός των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, το T-155 FIRTINA αυτοκινούμενο Πυροβολικό των 155 χλστ να  βρίσκεται  πλέον σε ενεργή χρήση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η BMC έχει ολοκληρώσει την παραγωγή 6 Νέας Γενιάς FIRTINA Howitzer μέχρι στιγμής. Στα παραγόμενα οβιδοβόλα, χρησιμοποιήθηκαν  κινητήρες που προμηθεύονταν προηγουμένως από τη Γερμανία για το T-155 FIRTINA.

Η BMC θα παράγει ακόμη 4 νέας γενιάς FIRTINA Howitzer. 

Ωστόσο, η BMC δεν έχει καμία προσδοκία για την συνέχεια, αφού η Γερμανία έχει επιβάλλει εμπάργκο στην Τουρκία για τους κινητήρες των  FIRTINA νέας γενιάς.

Η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει τον όμιλο UTKU Power Group, του οποίου οι αναπτυξιακές δραστηριότητες πραγματοποιούνται από την BMC POWER, για την παραγωγή των υπόλοιπων 130 Howitzer FIRTINA Νέας Γενιάς.

Έτσι από το 2025, σχεδιάζεται η παραγωγή του Firtina νέας γενιάς με το UTKU Power Group.

 Το οβιδοβόλο FIRTINA  νέας γενιάς (FIRTINA II)

Tα αναβαθμισμένα οβιδοβόλα  FIRTINA νέας γενιάς  διαθέτουν σημαντικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τα ήδη υπάρχοντα στις Τουρκικές ένοπλες Δυνάμεις FIRTINA .

Αυτά αφορούν ταυξημένη ικανότητα επιβίωσης και ισχύς πυρός του όπλου, καθιστώντας το περισσότερο θανατηφόρο στο πεδίο της μάχης.

Το σύστημα διαθέτει έλεγχο πυρός επόμενης γενιάς, αυτόματη φόρτωση πυρομαχικών και  πολύ βελτιωμένη όραση του πεδίου μάχης.

Στοιχεία όπως κλιματισμός, τηλεκατευθυνόμενα όπλα, προηγμένη ανάρτηση και  ισχυρότερος κινητήρας  έχουν επίσης προστεθεί.

Το T-155 FIRTINA είναι μια τουρκική παραλλαγή του αυτοκινούμενου οβιδοφόρου K9 Thunder 155 mm της Νότιας Κορέας.

Είναι εξοπλισμένο με αυτόματο σύστημα ελέγχου πυρός και έχει μέγιστο ρυθμό βολής έξι βολές ανά λεπτό, ενώ το μέγιστο βεληνεκές του είναι 40 χιλιόμετρα (25 μίλια).

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι χάρη στο Γερμανικό εμπάργκο προς την Τουρκία αναφορικά με τους κινητήρες του FIRTINA Νέας Γενιάς, ανακόπτεται η κατασκευή και παράδοση των υπολοίπων 130 αυτοκινούμενων οβιδοβόλων στις Τουρκικές ένοπλες Δυνάμεις μέχρι το 2025 τουλάχιστον.

Αυτό όπως αντιλαμβανόμαστε αποτελεί σημαντική τροχοπέδη για τα τουρκικά επεκτατικά σχέδια στα νησιά του Αιγαίου και στον Έβρο, δίνοντας επαρκή χρόνο στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για την περαιτέρω σχεδίαση και υλοποίηση του εξοπλιστικού τους προγράμματος σε σχέση με τον εν λόγω τομέα.

 https://www.pentapostagma.gr