15.3.23

Να γιατί αποσύρονται από τα F-16-Η Άγκυρα σε μυστικές διαβουλεύσεις για κινεζικά μαχητικά J-10C ως αντίδοτο στα ελληνικά Rafale F3R



 “Τα κινεζικά αεροσκάφη είναι φθηνότερα ενώ διαθέτουν ραντάρ AESA και πύραυλο αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς PL-15, που ανταγωνίζεται τους πυραύλους αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς Meteor του Rafale που διαθέτει η Ελλάδα”, αναφέρει ξένο ΜΜΕ

Η  Τουρκία, σχεδιάζει να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τις ΗΠΑ εδώ και πολύ καιρό χωρίς όμως ανταπόκριση, έτσι τα κινεζικής κατασκευής μαχητικά J-10C θεωρούνται ως κύρια εναλλακτική λύση.

Τούρκος εμπειρογνώμονας, ο οποίος έκανε δήλωση στον βουλγαρικό Τύπο, ανέφερε ότι εάν το F-16 δεν παραληφθεί από τις ΗΠΑ σε εύλογο διάστημα, η Τουρκία μπορεί να αγοράσει το κινεζικής κατασκευής μαχητικό J-10C.

Όπως έγινε γνωστό, η Τουρκία, η οποία θέλει απεγνωσμένα εκσυγχρονισμένα μαχητικά αεροσκάφη, και για αυτό εξετάζει  το J-10C, το οποίο παράγεται από την Κίνα, ως εναλλακτική λύση.

Εάν η Τουρκία δεν αγοράσει πολεμικά αεροσκάφη F-16, τότε πιθανότατα να προμηθευτεί  το κινεζικό J-10C.
Αυτό δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Altınbaş, Τσαγκρί Ερχάν.

Θα αγοράσει η Τουρκία J-10C αντί για F-16;

Από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας άρχισαν να έρχονται διάφορες δηλώσεις από την Άγκυρα σχετικά με τα πολεμικά αεροσκάφη F-16 από τις ΗΠΑ.

Η τουρκική ηγεσία ανακοίνωσε ότι είναι "δυνατόν να αποσύρει το αίτημα αγοράς" για F-16 από τη Lockheed Martin.

Παρόμοια πιθανότητα εξέφρασε και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Altınbaş, Τ.Ερχάν, ο οποίος συνδέεται άμεσα πολιτικά με την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της Τουρκίας.

Η Τουρκία έχει τον μεγαλύτερο αμερικανικό στόλο μαχητικών αεροσκαφών F-16. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 250 F-16 βρίσκονται σε υπηρεσία. Κάποια από αυτά θα εκσυγχρονιστούν, αλλά η χώρα χρειάζεται όχι μόνο εκσυγχρονισμό αλλά και σύγχρονο στόλο.

Η Τουρκία, της οποίας το αίτημα να αγοράσει το F-35 απορρίφθηκε, αυτή τη στιγμή επαναξιολογείται από την Ουάσιγκτον για την αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Από την άλλη, συνεχίζεται το ενδεχόμενο ιδίας παραγωγής με το Εθνικό Αεροσκάφος Μάχης (TF-X).Παράλληλα, η χώρα προσπαθεί εδώ και χρόνια να απαλλαγεί από την εξάρτησή της από τα αμερικανικά όπλα, ιδιαίτερα στον τομέα των πυραύλων αέρος-αέρος.

Οι τουρκικοί πύραυλοι αέρος-αέρος Peregrin και Merlin, που έχουν ήδη κατασκευαστεί και δοκιμαστεί, είναι υποδειγματικοί.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Altınbaş, δήλωσε: «Τώρα έχουμε άλλες επιλογές, όπως ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη Su-35 και Su-57, τα κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη J-10C που πωλούνται στο Πακιστάν και τα Eurofighter Typhoon.

Το κινεζικό αεροσκάφος J-10C είναι μια επιλογή που η Άγκυρα θεωρεί όχι μόνο πιθανή, αλλά και την πιο ρεαλιστική να αποκτήσει.

Η Τουρκία έχει ήδη έναν εταίρο που χειρίζεται το J-10: το Πακιστάν. Και το Ισλαμαμπάντ όχι μόνο αποκτά σύγχρονα  τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά έχει και την ευκαιρία να συμμετάσχει στο TF-X, που αποτελεί το αεροσκάφος 5ης  γενιάς της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η σχεδίαση του κινεζικού μαχητικού είναι τουλάχιστον μια δεκαετία πιο μοντέρνα από αυτή του F-16. Ειδικά στον τομέα των όπλων και των χαρακτηριστικών πτήσης».

Τόσο το F-16, όσο και το J-10 είναι μονοκινητήρια. Ωστόσο, οι Κινέζοι έχουν πολύ πιο εύκολη, φθηνότερη και ταχύτερη συντήρηση σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές τους στις διεθνείς αγορές.

Η πρόσβαση σε ανταλλακτικά θα είναι πολύ πιο εύκολη για το J-10C παρά για το F-16.

Δηλαδή, οι απαιτήσεις συντήρησης και ο μικρότερος χρόνος υλοποίησης είναι χαμηλότερες από τις αμερικανικές απαιτήσεις.

Τα υπάρχοντα τουρκικά F-16 μπορούν πιο εύκολα να προσαρμοστούν με έναν νέο στόλο J-10C, ειδικά σε προγράμματα εκπαίδευσης και εξοπλισμούς.

Πριν από χρόνια, η Κίνα τροποποίησε τα πολεμικά της αεροσκάφη για λογαριασμό των ξένων πελατών της.
Για παράδειγμα, τα μαχητικά αεροσκάφη J-7 τρίτης γενιάς που πωλούνται στο Πακιστάν [μια βαθιά αναβάθμιση του σοβιετικού μαχητικού αεροσκάφους MiG-21] μπορούν να χρησιμοποιούν αμερικανικούς πυραύλους AIM-9 Sidewinder.

Επίσης, η Τουρκία σχεδιάζει να καταργήσει σταδιακά τα αμερικανικά όπλα αέρος-αέρος από τον στόλο της F-16, καθώς και τις δικές της εναλλακτικές λύσεις, τους προαναφερθέντες πυραύλους που θα μπορούσαν να γίνουν εργαλείο τυποποίησης όπλων όπως το J-10 και το F-16.

Επιπλέον, τα περισσότερα από αυτά τα συστήματα του κινεζικού μαχητικού δεν έχουν ανάλογο οπλοστάσιο όπλων στο F-16.

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα του J-10C είναι το κόστος του. Η Κίνα παράγει σήμερα περισσότερα αεροσκάφη από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από το 2018 έχουν παραχθεί 200 J-10. Πόσα F-16 κατασκευάστηκαν και πόσα αγοράστηκαν από τις ΗΠΑ και τους εταίρους τους αυτή την περίοδο; Πολύ λιγότερα”, τόνισε ο ίδιος.

Το J-10 γίνεται μια χαμηλού κόστους έκδοση του F-16 με παρόμοια, σε πολλές περιπτώσεις καλύτερα χαρακτηριστικά. Τέλος, η Κίνα έχει επενδύσει πολύ περισσότερα στον εκσυγχρονισμό του σχεδιασμού και των συστημάτων του J-10 από ό,τι οι ΗΠΑ στο F-16.

Μάλιστα πολλοί θεωρούν ότι οι Τούρκοι θα αγοράσουν την κινεζική έκδοση J-10C, η οποία διαθέτει ραντάρ AESA και πιο προηγμένα όπλα.

Με τον κατευθυνόμενο πύραυλο αέρος-αέρος PL-10 IIR, το και τον ικανό πύραυλο αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς PL-15, θα μπορεί να απαντήσει στους πυραύλους αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς Meteor του Rafale που διαθέτει η Ελλάδα.

Έχει σχεδίαση πιο προσανατολισμένη στο stealth με μειωμένη διατομή ραντάρ και είναι εξοπλισμένο με ραντάρ ενεργής συστοιχίας ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA), ενώ τροφοδοτείται επίσης από έναν αναβαθμισμένο κινητήρα, τον WS-10B. J-10D.

Για όλους αυτούς του λόγους συν το πιο σημαντικό, που είναι το γεγονός ότι οι Κινέζοι μπορούν να παραδώσουν μαχητικά πολύ πιο γρήγορα, το κινεζικά αεροσκάφος κρίνεται ως φαβορί για την Άγκυρα, που δεν θέλει αμερικανικά όπλα όπως δείχνει το δόγμα της ηγεσίας της. 

 https://www.pentapostagma.gr/