4.3.23

Χαρακώματα χιλιομέτρων κατά μήκος της Κριμαίας- Συνεχίζονται οι επιθέσεις με drones σε στρατιωτικά αεροδρόμια της Ρωσίας

 

Οι Ρώσοι αντιλαμβανόμενοι ότι η Κριμαία είναι η μόνη περιοχή όπου μπορεί ο Ουκρανικός στρατός να εκδηλώσει επιθετική ενέργεια μείζονος κλίμακας, έχουν προβεί στην δημιουργία διαδοχικών γραμμών αμύνης

Οπόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με τους Ρώσους να προελαύνουν στο Μπαχμούτ του Ντονμπάς και τους Ουκρανούς να αμύνονται σθεναρά.

Ωστόσο ενώ στην Ανατολική Ουκρανία οι Ρώσοι έχουν το πάνω χέρι, τροφοδοτώντας τις επιθέσεις τους την μια μετά την άλλη, στην Κριμαία η κατάσταση φαίνεται να είναι διαφορετική, αφού οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις εκεί, οργανώνονται αμυντικά, ενόψει της εαρινής επικείμενης επίθεσης των Ουκρανικών δυνάμεων.

Ως γνωστόν η Ουκρανία στην παρούσα φάση, εκπαιδεύει προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεών της σε δυτικές χώρες, στην χρήση  κρίσιμων οπλικών συστημάτων που αυτές θα της παράσχουν σε σύντομο χρονικό διάστημα από τώρα.

Αυτά είναι  δυτικά άρματα-ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ-Αυτοκινούμενα πυροβόλα , με τα οποία ο Ουκρανικός στρατός αναμένεται να συγκροτήσει οκτώ (8) Μηχανοκίνητες-τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες προκειμένου να επιτεθεί για απελευθέρωση της Κριμαίας από τους Ρώσους.

Ο κύριος άξονας επιθέσεως των Ουκρανών θεωρείται ότι θα είναι  Χερσώνας-Κριμαία, αν και η εκτίμησή μας, όπως αυτή  έχει διατυπωθεί  σε σχετικό  προγενέστερο άρθρο μας, είναι πως μόνο σε περίπτωση διπλής ενέργειας, αποβατικής και χερσαίας από τους Ουκρανούς υπάρχει περίπτωση καταγραφής κάποιων νικών τους σε τοπικό περιορισμένο επίπεδο.

Επειδή οι Ρώσοι έχουν αντιληφθεί ότι ουσιαστικά η Κριμαία είναι η μόνη περιοχή όπου μπορεί ο Ουκρανικός στρατός να εκδηλώσει επιθετική ενέργεια μείζονος κλίμακας, έχουν προβεί στην δημιουργία διαδοχικών γραμμών αμύνης με μόνιμα και ημιμόνιμα έργα, τόσο από την κατεύθυνση του Χερσώνα, όσο και κατά μήκος των δυτικών ακτών της Κριμαίας, για απόκρουση ενδεχόμενης αποβατικής ενέργειας των Ουκρανών.

"Σχεδόν 4 χιλιόμετρα χαρακωμάτων και μηχανικών οχυρώσεων σκάφτηκαν κατά μήκος της ακτής της Κριμαίας", αναφέρει σε άρθρο του Ρωσικό ΜΜΕ το οποίο διαθέτει πρόσβαση στο ΥΠΑΜ της χώρας του, επισημαίνοντας:

"Κρίνοντας από δορυφορικές εικόνες, το συνολικό μήκος των  οχυρωματικών έργων και τάφρων είναι περίπου 3,6 χιλιόμετρα, που βρίσκονται στη δυτική ακτή της Κριμαίας.

Προηγούμενες δορυφορικές εικόνες δεν αποκάλυψαν ίχνη συνεχιζόμενων εργασιών εδώ, γεγονός που δείχνει ότι οι οχυρώσεις δημιουργήθηκαν  σχετικά πρόσφατα , αν  και πληροφορίες σχετικά με αυτό εμφανίζονταν περιοδικά στα μέσα ενημέρωσης.

Στις δορυφορικές εικόνες, φαίνεται ότι οι αμυντικές οχυρωματικές γραμμές εφάπτονται σχεδόν της  ακτογραμμής.

Δεν είναι ακόμη δυνατό να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες, ωστόσο, ενδέχεται να τοποθετηθεί επιπλέον εξοπλισμός εδώ.

Δεν υπήρξαν επίσημες δηλώσεις από τις αρχές της χερσονήσου σχετικά με αυτό, και ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατό να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες σχετικά με την εμφάνιση σχεδόν τεσσάρων χιλιομέτρων γραμμών αμύνης."

Παράλληλα οι Ουκρανοί προλειάνουν  με επιθετικές ενέργειες στην ευρύτερη περιοχή το έδαφος, πραγματοποιώντας επιθέσεις κατά Ρωσικού στρατιωτικού αεροδρομίου στην Αζοφική θάλασσα, το πιθανότερο με drones.

Ρωσικές πηγές κάνουν λόγο για ισχυρή φωτιά που εδώ και ημέρες μαίνεται κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Yeysk, στην Αζοφική θάλασσα, ενώ 6  Ρωσικά μαχητικά που υπήρχαν νωρίτερα σε αυτό δεν υφίστανται πλέον.

Συγκεκριμένα πριν λίγες μέρες υπήρξαν πληροφορίες ότι είχε σημειωθεί ισχυρή έκρηξη στην περιοχή Yeysk και είχε ξεσπάσει φωτιά, παρά την επίσημη άρνηση τέτοιων πληροφοριών από το Υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων, αποδείχθηκε ότι εξακολουθεί να σημειώνεται ισχυρή φωτιά.

Προς το παρόν, είναι γνωστό ότι η φωτιά εκδηλώθηκε σε κοντινό πεδίο εκπαίδευσης, όπου φέρεται να πραγματοποιούνταν στρατιωτικές ασκήσεις, ωστόσο, είναι γνωστό ότι έξι μαχητικά βομβαρδιστικά Su-34, που βρίσκονταν εδώ, "εξαφανίστηκαν"  από το ίδιο το στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Το τι προκάλεσε την εμφάνιση τόσο μεγάλων ζωνών πυρκαγιάς είναι ακόμα άγνωστο, ωστόσο, βάσει δορυφορικών εικόνων, αυτό συνέβη μεταξύ 22 Φεβρουαρίου και 2 Μαρτίου, ενώ κάτοικοι του Yeysk ανέφεραν εκρήξεις και φωτιά που ξεκίνησε στην περιοχή Yeysk στις 28 Φεβρουαρίου.

H χρήση των Ουκρανικών drones για προσβολή στρατιωτικών αεροδρομίων της Ρωσίας-Λευκορωσίας είναι θα λέγαμε συνήθης.

Λευκορωσικές  πηγές κάνουν μάλιστα λόγο, ότι drones πετούσαν  για δύο εβδομάδες πάνω από τη στρατιωτική αεροπορική βάση στο Machulishchi που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από το Μινσκ και στην οποία βρισκόταν μέχρι πρόσφατα το ρωσικό αεροσκάφος A-50U.

«Οι Λευκορώσοι παρτιζάνοι διεξήγαγαν εναέριες αναγνωρίσεις στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Machulishchi για 2 εβδομάδες με τη βοήθεια πολιτικών drones που αγοράστηκαν σε ένα κατάστημα. Κατά τη διάρκεια μιας από τις επιτυχημένες επιχειρήσεις αναγνώρισης, το drone όχι μόνο πέταξε στην προστατευόμενη περιοχή του  αεροδρομίου, αλλά πέταξε κοντά στο ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος AWACS A-50U και τελικά  προσγειώθηκε  στο ραντάρ του », -αναφέρει η BYPOL, η οποία δημοσίευσε βίντεο από το drone.

Αυτή τη στιγμή είναι γνωστές τουλάχιστον δύο περιπτώσεις παράνομης διείσδυσης drones στη στρατιωτική αεροπορική βάση στο Machulishchi, ενώ στην τελευταία περίπτωση φαίνεται ότι αφού το drone χτύπησε την άτρακτο του αεροσκάφους, αν και παραμένει άγνωστο εάν το αεροσκάφος υπέστη ζημιά, καθώς το κλείσιμο της κάμερας του drone θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα χτυπήματος στο ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος και αποτέλεσμα έκρηξης, κάτι που, ωστόσο, η λευκορωσική πλευρά αρνείται.

Ο στρατός της Λευκορωσίας δεν έχει ακόμη σχολιάσει την κατάσταση αναφορικά με  μη εξουσιοδοτημένη πτήση drones σε στρατιωτικό αεροδρόμιο, όπου αναπτύσσονται συγκροτήματα ηλεκτρονικού πολέμου για προστασία.

https://www.pentapostagma.gr