15.3.23

Πώς έπεσε το αμερικανικό drone στη Μαύρη Θάλασσα; Τι υποστηρίζουν οι Αμερικανοί, τι απαντά το ΥΠΑΜ της Ρωσίας- Στο κόκκινο η ένταση! Η κατάρριψη του UAV των ΗΠΑ ανοίγει τον δρόμο για αποστολή μαχητικών αεροσκαφών της Δύσης στην Ουκρανία

Στο θέμα της πτώσης κατά τους Ρώσους και κατάρριψης σύμφωνα με τις ΗΠΑ, drone MQ-9 Reaper στην Μαύρη θάλασσα που ανήκει στην μονάδα των Αμερικανών  που εδρεύει στην Κωστάντζα της Ρουμανίας, αναφερθήκεμε εκτενώς σε πρόσφατο άρθρο μας.

Το παραπάνω συμβάν έχει ανεβάσει την ένταση των σχέσεων Ρωσίας-ΗΠΑ στα ύψη, με τις ΗΠΑ να καλούν για εξηγήσεις τον Ρώσο Πρέσβη στην χώρα τους, ενώ όπως θα δούμε οι δύο πλευρές δίνουν την δική τους εκδοχή για το  πρωτοφανές συμβάν.

Η κατάρριψη κατά τις ΗΠΑ ή πτώση κατά την Ρωσία του MQ-9 Reaper, αναμένεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών, αλλά εκτιμούμε ότι θα έχει  πάρα πολύ σοβαρές επιπτώσεις στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η εκδοχή των ΗΠΑ

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, ένα από τα ρωσικά αεροσκάφη Su-27 χτύπησε την προπέλα του MQ-9, με αποτέλεσμα οι αμερικανικές δυνάμεις να καταρρίψουν το MQ-9 σε διεθνή ύδατα. Αρκετές φορές πριν από τη σύγκρουση, το Su-27 έριξε τα καύσιμα και πέταξε μπροστά από το MQ-9 με απερίσκεπτο, περιβαλλοντικά αβλαβές και αντιεπαγγελματικό τρόπο.

Αυτό το περιστατικό καταδεικνύει έλλειψη ικανότητας εκτός από έλλειψη ασφάλειας και επαγγελματισμού, αναφέρεται στο αναφερόμενο δελτίο τύπου. «Το drone μας MQ-9 εκτελούσε επιχειρήσεις ρουτίνας στον διεθνή εναέριο χώρο όταν αναχαιτίστηκε και χτυπήθηκε από ρωσικό αεροσκάφος, με αποτέλεσμα τη συντριβή και την ολική απώλεια του MQ-9», δήλωσε ο Στρατηγός James B. Hecker, διοικητής της Αεροπορίας Αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ από την Ευρώπη και την Αφρική.

Η εκδοχή του Ρωσικού  ΥΠΑΜ

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανέφερε νέες λεπτομέρειες για την πτώση του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους τακτικής κρούσης MQ-9 Reaper κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Όπως αναφέρει, το drone δεν καταρρίφθηκε ούτε εμβολίστηκε από ρωσικά μαχητικά, όπως υποστηρίζουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, αλλά συνετρίβη λόγω απότομου ελιγμού και, πιθανότατα, της επακόλουθης βλάβης των συστημάτων ελέγχου.

«Η πτήση του μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος πραγματοποιήθηκε με τους αναμεταδότες κλειστούς, παραβιάζοντας τα όρια της περιοχής του προσωρινού καθεστώτος χρήσης του εναέριου χώρου, που έχει καθοριστεί για τη διεξαγωγή ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, που κοινοποιήθηκε σε όλους τους χρήστες του διεθνούς εναέριου χώρου και δημοσιεύονται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Προκειμένου να εντοπιστεί ο εισβολέας, μαχητικά από τις δυνάμεις αεράμυνας που βρίσκονταν σε υπηρεσία απογειώθηκαν.

Ως αποτέλεσμα απότομου ελιγμού γύρω στις 9.30 (ώρα Μόσχας), το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα MQ-9 πήγε σε ανεξέλεγκτη πτήση με απώλεια ύψους και συγκρούστηκε με την επιφάνεια του νερού.

Τα ρωσικά μαχητικά δεν χρησιμοποίησαν αερομεταφερόμενα όπλα, δεν ήρθαν σε επαφή με μη επανδρωμένο αεροσκάφος και επέστρεψαν με ασφάλεια στο αεροδρόμιο βάσης τους.», αναφέρεται στο επίσημο μήνυμα του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι υπήρχαν πληροφορίες ότι ο Ρώσος στρατός θα μπορούσε να πάρει στην κατοχή του τα συντρίμμια ενός κατεστραμμένου αμερικανικού αεροσκάφους τακτικής κρούσης, όπως αποδεικνύεται από τις ηχογραφήσεις των ραδιοφωνικών συνομιλιών Ρώσων ναυτικών, ωστόσο, η πληροφορία αυτή δεν σχολιάστηκε επίσημα από η ρωσική πλευρά.

Σύμφωνα  επίσης με Ρωσικό ΜΜΕ με προσβάσεις στο Ρωσικό ΥΠΑΜ, "το MQ-9 Reaper εκτελούσε αναγνωρίσεις κοντά στα ρωσικά σύνορα, πετώντας κατά μήκος μιας τυπικής διαδρομής πλησιάζοντας τα σύνορα του ρωσικού εναέριου χώρου σε απόσταση περίπου 120 χιλιομέτρων.

Το ίδιο το drone έπεσε νοτιοδυτικά της Κριμαίας στην αρχή της εν εξελίξει αποστολής αναγνώρισης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να κατηγορούν τη Ρωσία για το περιστατικό, ωστόσο, η ρωσική πλευρά αναφέρει ότι υπαίτιος του περιστατικού είναι ο χειριστής drone, ο οποίος, πιθανώς παρατηρώντας την προσέγγιση των ρωσικών μαχητικών, έκανε έναν απότομο ελιγμό, ο οποίος οδήγησε στην απώλεια ελέγχου πάνω από το drone και το τελευταίο έπεσε από μεγάλο υψόμετρο στο νερό.

Το αμερικανικό  drone MQ-9 Reaper που συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα καταστράφηκε από το Πεντάγωνο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες  κατηγορούν τη Ρωσία για την επίθεση. "

Οι επιπτώσεις στον πόλεμο στην Ουκρανία

Όπως προείπαμε η κατάρριψη κατά τις ΗΠΑ ή πτώση κατά την Ρωσία του MQ-9 Reaper, αναμένεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών, αλλά εκτιμούμε ότι θα έχει  πάρα πολύ σοβαρές επιπτώσεις στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι κυριότερες από αυτές εμπεριστανώνονται ως ακολούθως:

1. Οι ΗΠΑ  αναμένεται ότι θα αυξήσουν την παρουσία των drone τους πάνω από την Μαύρη θάλασσα, καθιστώντας τους Ρώσους περισσότερο "προσεκτικούς".

2. Η εκτενής αναγνωριστική δραστηριότητα των drones των ΗΠΑ, αναμένεται να εστιαστεί πρωτίστως στην περιοχή της Κριμαίας, για την οποία γίνεται λόγος εδώ και πολύ καιρό ότι θα αποτελέσει στόχο μείζονος Ουκρανικής επίθεσης με τουλάχιστον 8 νέες μηχανοκίνητες και τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες  που θα δημιουργηθούν μετά την επικέιμενη αποστολή αρμάτων, ΤΟΜΠ, ΤΟΜΑ, ΠΕΠ από τις ΗΠΑ και λοιπές χώρες του ΝΑΤΟ.

3. Ανοίγει ο δρόμος για την αποστολή πλέον μαχητικών αεροσκαφών από ΗΠΑ και λοιπές χώρες του ΝΑΤΟ, τόσο με Ρωσικής κατασκευής και προέλευσης μαχητικών, όσο και  δυτικών μαχητικών αεροσκαφών, όπως F-16, Mirage κλπ.

4. Αναμένουμε τέλος μεγάλη όξυνση και επαύξηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία και από τις δύο πλευρές, με τον πόλεμο να διαρκεί επί μακρόν.

https://www.pentapostagma.gr