17.3.23

πικίνδυνες κινήσεις! Οι Τούρκοι ανοίγουν τα στενά για τους Αμερικανούς μετά την κατάρριψη του Drone ΜQ-9 Reaper; - Τι θα ζητήσουν ως αντάλλαγμα

 

Η εμφάνιση αμερικανικών πολεμικών πλοίων στα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας μπορεί σαφώς να οδηγήσει σε πολύ σοβαρή κλιμάκωση, αλλάζοντας το τοπίο στον πόλεμο στην Ουκρανία και στις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας και Τουρκίας-ΗΠΑ

Ηπρόσφατη κατάρριψη  σύμφωνα με τις ΗΠΑ, πτώση κατά τους Ρώσους, του Αμερικανικού drone MQ-9 Reaper στην Μαύρη θάλασσα, εκτιμούμε ότι θα διαφοροποιήσει πάρα πολύ τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και την στάση χωρών κρατών μελών του ΝΑΤΟ έναντι της Μόσχας προς το χειρότερο.

Ανεβαίνει επικίνδυνα η ένταση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ με την Ρωσία

Ήδη  είχαμε αναχαιτίσεις μαχητικών αεροσκαφών του ΝΑΤΟ κατά Ρωσικών μαχητικών που πετούσαν κοντά στον εναέρο χώρο  Νορβηγίας και Εσθονίας, ενώ παράλληλα  θωρακίζεται η αντιαεροπορική προστασία της Σλοβακίας από την Ιταλία και η Μ.Βρετανία δηλώνει έτοιμη να αντικαταστήσει με μαχητικά  Eurofighter Typhoon  τα MiG-29s που θα δώσουν χώρες του ΝΑΤΟ της Ανατολικής Ευρώπης στην Ουκρανία.

Πέραν όμως των ανωτέρω, υπάρχει μια εξέλιξη πάρα πολύ σημαντική, η οποία σύμφωνα με Ρωσικό ΜΜΕ με προσβάσεις στο ΥΠΑΜ της χώρας του,  αφορά την στάση της Τουρκίας σε σχέση με τα στενά και την διέλευση αμερικανικών πλοίων από εκεί με προορισμό την Μαύρη θάλασσα.

Οι Ρώσοι βλέπουν άνοιγμα των "Στενών" για τις ΗΠΑ από την Τουρκία

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι, "Η Τουρκία  σκοπεύει  να επιτρέψει στα αμερικανικά πλοία την πρόσβαση μέσω του Βοσπόρου μετά το περιστατικό με το drone MQ-9 Reaper, στην Μαύρη θάλασσα.

Το περιστατικό με τη συντριβή ενός αμερικανικού drone στα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας είναι μια περίσταση που επιτρέπει στην Τουρκία να αφήσει αμερικανικά πολεμικά πλοία να εισέλθουν στα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας μέσω του Βοσπόρου.

Πληροφορίες για το θέμα αυτό ανακοίνωσε ο επικεφαλής του τουρκικού υπουργείου Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

«Όπως γνωρίζετε, ένα τέτοιο περιστατικό συνέβη χθες. Λάβαμε πληροφορίες για την πτώση του drone στο πλαίσιο της επικοινωνίας που έχουεμ. Παρακολουθούμε στενά αυτό το περιστατικό. Έχουμε διάφορες επαφές,που είναι σε εξέλιξη. Προσπαθούμε να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα εύλογα και λογικά, τόσο εντός της χώρας όσο και μέσω διαπραγματεύσεων με τον συνομιλητή μας, τους Αμερικανούς. Είμαστε υπέρ μιας ειρηνικής λύσης αυτού του ζητήματος. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με τον Πρόεδρο σε στενή επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας , ενώ σχετικά με την παραχώρηση πρόσβασης στον Βόσπορο σε αμερικανικά πολεμικά πλοία θα ανακοινώσουμε την απόφαση το συντομότερο δυνατό», είπε ο Τούρκος ΥΠΑΜ."

Η επίσημη τουρκική θέση δια στόματος ΥΠΑΜ Ακάρ

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας αναφέρεται ότι, "ερωτηθείς  ο ΥΠΑΜ Ακάρ για τη ρητορική των ΗΠΑ σχετικά με το άνοιγμα της Μαύρης Θάλασσας στα αμερικανικά πλοία μετά την πτώση ενός μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος (UAV) στη Μαύρη Θάλασσα και την απομάκρυνση των συντριμμιών στις ΗΠΑ, ο Ακάρ είπε:

«Παρακολουθούμε στενά το γεγονός Έχουμε διάφορες επαφές, αυτές είναι σε εξέλιξη. Προσπαθούμε να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα με λογικό και λογικό τρόπο, τόσο εσωτερικά όσο και διαπραγματευόμενοι με τον συνομιλητή μας, τους Αμερικανούς. Είμαστε υπέρ μιας ειρηνικής λύσης».

 Στις ερωτήσεις που του έγιναν, αν θα επιτρέπεται στα πλοία διάσωσης να περάσουν από τα στενά; και αν 
«Θα επιτρέπεται στα πλοία να περνούν από τα Στενά;», ο Ακάρ είπε:

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με την Προεδρία σε στενή επικοινωνία με το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Θα δούμε τα αποτελέσματα το επόμενο διάστημα».

Στη συνέχεια, οι Ηνωμένες Πολιτείες έπρεπε να ρίξουν το Reaper στα διεθνή ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα. Η τεχνική υποδομή για την απομάκρυνση των συντριμμιών του Reaper είναι προς το παρόν μόνο στις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή.

Τι συνέβη

Στις 14 Μαρτίου, το αμερικανικό MQ-9 Reaper Armed Unmanned Aerial Vehicle (SİHA) αναχαιτίστηκε από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη Su-27 ενώ πετούσε στον εναέριο χώρο της Μαύρης Θάλασσας.

Ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-27 προσέκρουσε στην προπέλα του κινητήρα του MQ-9 Reaper, με αποτέλεσμα το SİHA να ξεμείνει από ώθηση.

Στη συνέχεια, οι Ηνωμένες Πολιτείες έπρεπε να ρίξουν το Reaper στα διεθνή ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα.

Η τεχνική υποδομή για την απομάκρυνση των συντριμμιών του Reaper ανήκει προς το παρόν μόνο στις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή."

Η θέση του Απόστρατου Ναύαρχου Γκιουρντενίζ, πατέρα της "Γαλάζιας Πατρίδας"

Για το θέμα είχαμε παρέμβαση μέσω twitter του απόστρατου Τούρκου Ναυάρχου Γκιουρντενίζ, πατέρα της "Γαλάζιας Πατρίδας", ο οποίος δηλώνει:

Το MQ9 Reaper SİHA, το οποίο καταρρίφθηκε από ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος στη Μαύρη Θάλασσα, μπορεί να μεταφέρει 1,5 τόνο όπλων. Αυτό το συμβάν είναι το πρώτο συμβάν  στον αέρα μετά το περιστατικό toy USS Caron στον βορρά μας το 1988 στη θάλασσα. Ως απαίτηση του Montreux, θα πρέπει να προσεχθεί πολύ η ουδετερότητά 

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="tr" dir="ltr">Karadeniz’de Rus savaş uçağı tarafından düşürülen 🇺🇸 MQ9 Reaper SİHA’sı 1,5 ton silah yükü taşıyabiliyor. Bu olay kuzeyimizde 1988’de denizde yaşanan 🇺🇸USS Caron olayı sonrası havada yaşanan ilk çatma/çatışma olayıdır. 🇹🇷 Montrö gereği tarafsızlığına çok dikkat etmelidir.</p>&mdash; Cem GÜRDENİZ (@cemgurdeniznet) <a href="https://twitter.com/cemgurdeniznet/status/1635947445182922753?ref_src=twsrc%5Etfw">March 15, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Ti ανταλλάγματα θα ζητήσουν οι Τούρκοι 

Από τα λεγόμενα τόσο του ΥΠΑΜ Ακάρ όσο και του Απόστρατου Ναυάρχου  Γκιουρντενίζ, αντιλαμβανόμαστε ότι υιοθετείται πλήρως  από αυτούς η άποψη των ΗΠΑ, ότι το drone MQ-9 Reaper καταρρίφθηκε από τους Ρώσους, και δεν έπεσε από λάθος κινήσεις του Αμερικανού χειριστή του όπως ισχυρίζεται η Μόσχα.

Επίσης γίνεται λόγος για την απομάκρυνση των συντριμμιών του Αμερκιανικού drone από το Τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

Το θέμα πλέον παίρνει άλλες διαστάσεις με τους Τούρκους να ζητάνε ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ, είτε να τους παραδώσουν τα συντρίμμια του drone MQ-9 Reaper εφόσον να περισυλλέξουν , είτε να τους αφήσουν να περάσουν από τα στενά  για να το κάνουν οι ίδιοι, είτε να αφήσουν τον Πούτιν να τα πάρει , είτε να τα δώσουν οι ίδιοι  στον Ρώσο Πρόεδρο.

Τέλος η εμφάνιση αμερικανικών πολεμικών πλοίων στα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας μπορεί σαφώς να οδηγήσει σε πολύ σοβαρή κλιμάκωση, αλλάζοντας το τοπίο στις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας, αλλά και Τουρκίας-ΗΠΑ, με τον Ερντογάν να είναι πάρα πολύ πιθανό να ζητάει ως αντάλλαγμα μέσω του εκπροσώπου του Καλίν που βρίσκεται για συνομιλίες στις ΗΠΑ, την  άμεση δέσμευση της Ουάσιγκτον για τη πώληση των 40 F-16 BOLOCK-70 στην Τουρκία.

Οψόμεθα.


https://www.pentapostagma.gr/