19.3.23

Κίνηση-ματ από την Ελλάδα η απόκτηση των Ινδικών πυραύλων BrahMos (ΒΙΝΤΕΟ) Εξοπλίζοντας με συστοιχίες εδάφους-θαλάσσης των Brahmos, τα νησιά βατήρες στο Αιγαίο που βρίσκονται δυτικότερα του 25ου μεσημβρινού, σε συγκερασμό με το μεγάλο βεληνεκές τους, θα δημιουργούσαμε συνθήκες άρνησης και απαγόρευσης θαλάσσιας πρόσβασης στο αρχιπέλαγος για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό

ΗΙνδία είναι γεγονός ότι είναι μια πυρηνική δύναμη αλλά και ανερχόμενη υπερδύναμη ταυτόχρονα. Γνωρίζοντας καλά ότι για να γίνει όντως υπερδύναμη θα πρέπει να μην περιορίσει την προβολή ισχύος της μόνο στην ξηρά, αλλά  και στην θάλασσα και τον αέρα.

Παράλληλα έχοντας δίπλα της την Κίνα η οποία επιχειρεί να αμφισβητήσει την Παγόσμια στρατιωτική πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ, προβαίνει σε αναβάθμιση των δυνατοτήτων του πολεμικού ναυτικού της προκειμένου να εδραιώσει την κυριαρχία της αρχικά στον Ινδικό ωκεανό.

Παραγγελία μαμούθ 200 υπερηχητικών πυραύλων BrahMos από το Ινδικό Ναυτικό

Στο πλαίσιο αυτό το ινδικό ναυτικό πρόκειται να δώσει παραγγελίες για την απόκτηση περισσότερων των  200 υπερηχητικών πυραύλων κρουζ BrahMos που θα είναι εξοπλίσουν όλα τα πολεμικά πλοία του πρώτης γραμμής .

Η ινδο-ρωσική εταιρεία κοινοπραξίας πραγματοποίησε πρόσφατα δοκιμαστικές εκτοξεύσεις του πυραύλου με υψηλό επίπεδο γηγενούς συμμετοχής και επίσης πρόκειται να εξοπλίσει τον πύραυλο με έναν αυτόχθονο αναζητητή.

Το πυραυλικό σύστημα έχει σημειώσει σημαντικές προόδους τα τελευταία χρόνια αφού η ινδο-ρωσική κοινοπραξία αύξησε το βεληνεκές τους από 290 km σε περισσότερα από 400 km.

Το εγχώριο ποσοστό συμμετοχής  στο εν λόγω  πυραυλικό σύστημα έχει επίσης αυξηθεί και πολλά από τα συστήματά του έχουν αναβαθμιστεί.

Η Brahmos Aerospace, με επικεφαλής τον Atul Rane,  δήλωσε  ότι εργάζεται επίσης για την επίτευξη του στόχου εξαγωγών 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έθεσε ο πρωθυπουργός Narendra Modi, μετά  μετά την πρώτη συμφωνία εξαγωγών με τις Φιλιππίνες ύψους 375 εκατομμυρίων δολαρίων.

 

 

 

Ο υπερηχητικός πύραυλος BrahMos

Η BrahMos είναι μια κοινοπραξία που ιδρύθηκε από την Ινδία και τη Ρωσία το 1998 (όταν τα ρωσικά γραφεία σχεδιασμού είχαν έλλειψη μετρητών και χρειάζονταν ενέσεις ξένου νομίσματος για να κρατήσουν τα φώτα αναμμένα).

Οι πύραυλοι σχεδιάστηκαν στη Ρωσία, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του υλικού (και του λογισμικού) κατασκευάζεται στην Ινδία. Το όνομα της κοινής επιχείρησης, καθώς και του ίδιου του πυραύλου, είναι ένα portmanteau του ποταμού Brahmaputra στην Ινδία και του ποταμού Moskva στη Ρωσία.

Σίγουρα, ο BrahMos είναι ένα τρομερό όπλο.

Κυρίως ένας πύραυλος κατά πλοίων, μπορεί να εκτοξευθεί από τη θάλασσα, κάτω από τη θάλασσα, από την ξηρά και από τον αέρα.

Είναι ένα υπερηχητικό όπλο με ώθη ramjet, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να έχει πολύ πιο καταστροφική διάτρηση από τους υποηχητικούς πυραύλους όπως ο αμερικανικός πύραυλος κρουζ Tomahawk.

Τρέχει στον αέρα με ταχύτητα 3 Mach, ή τρεις φορές την ταχύτητα του ήχου, καθιστώντας πολύ δύσκολο για τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας να  τον αναχαιτίσουν.

Οι εξαγωγές του BrahMos

Οι Φιλιππίνες ως γνωστόν  αγόρασαν την on-shore έκδοση του BrahMos. Αυτό που θα αποκτήσει η Μανίλα είναι μια αρκετά φθηνή ικανότητα άρνησης θαλάσσιας πρόσβασης με άλλα λόγια, ένα σύστημα πυραύλων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να στοχεύσει εχθρικά πολεμικά πλοία σε απόσταση 300 χιλιομέτρων από την ακτή.

Αν και η Μανίλα δεν θα το έλεγε ποτέ ανοιχτά, εντούτοις οι εν λόγω πύραυλοι αγοράστηκαν έχοντας  σαφώς κατά νου την Κίνα, καθώς οι δύο χώρες έχουν εγκλωβιστεί σε μια τεταμένη εδαφική διαμάχη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας εδώ και δεκαετίες.

Άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται σε συνομιλίες για την αγορά του BrahMos, όπως  Ινδονησία, Βιετνάμ, Μαλαισία, Ταϊλάνδη και Μιανμάρ.

Οι τρεις πρώτοι έχουν επίσης επικαλυπτόμενες εδαφικές και δικαιοδοτικές αξιώσεις με το Πεκίνο στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Η Ινδία φαίνεται να βρίσκεται στα πρόθυρα της πώλησης συστημάτων BrahMos σε μία ή περισσότερες από αυτές τις χώρες, πιθανότατα στην Ινδονησία ή το Βιετνάμ.

Οι πωλήσεις πυραύλων BrahMos σε κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας συγκεντρώνουν επίσης γεωπολιτικά πλεονεκτήματα για το Νέο Δελχί. Προς μεγάλη θλίψη της Ινδίας, η μεγάλη της δύναμη, η Κίνα, εξοπλίζει για δεκαετίες το Πακιστάν, αναγκάζοντας τον ινδικό στρατό να αφιερώσει σημαντικές δυνάμεις στα δυτικά σύνορά του.

Η Ρωσία δεν έχει δικαίωμα veto στις εξαγωγές του  BrahMos

Όπως προαναφέραμε, η BrahMos είναι μια κοινοπραξία μεταξύ Ινδίας και Ρωσίας.

Όμως, καθώς η Ινδία κατέχει το πλειοψηφικό μερίδιο ,50,5% των μετοχών έναντι του 49,5%  της Ρωσίας, η Μόσχα δεν φαίνεται να έχει δικαίωμα βέτο για το ποιος μπορεί να  αγοράσει τους εν λόγω πυραύλους.

Η Αμερική έχει πιθανώς ανάμεικτα συναισθήματα για τον BrahMos, στην προσπάθειά της να αμβλύνει τους αμυντικούς δεσμούς της Ινδίας με τη Ρωσία επεκτείνοντας τη συνεργασία ΗΠΑ-Ινδίας στον τομέα της αμυντικής τεχνολογίας.

Θεωρητικά, η Ουάσιγκτον θα μπορούσε επίσης να επιβάλει κυρώσεις τόσο κατά των κατασκευαστών του BrahMos όσο και σε οποιονδήποτε από τους πελάτες τους. Ο νόμος του 2017 για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA) επιτρέπει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιβάλει κυρώσεις σε χώρες που έχουν συναλλαγές με το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας.

Από την άλλη πλευρά, οποιαδήποτε υποστήριξη μπορεί να παράσχει η Ινδία στους διεκδικητές της Νοτιοανατολικής Ασίας για να αποτρέψει το Πεκίνο και να αναχαιτίσει την στρατιωτική του ισχύ στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας θεωρείται από την Ουάσιγκτον ως θετική εξέλιξη 

Σίγουρα  οι ΗΠΑ δεν αντιτάχθηκαν στις πωλήσεις της BrahMos στις Φιλιππίνες και πιθανότατα δεν θα σταθεί εμπόδιο σε περαιτέρω πωλήσεις στην περιοχή.

Η εταιρική σχέση μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας θα μπορούσε να είναι μια κατάσταση win-win και για τις δύο χώρες, ειδικά για την Ελλάδα, η οποία θα έχει έναν νέο ισχυρό σύμμαχο όπως η Ινδία, για να αντιμετωπίσει την συμμαχία Τουρκίας-Πακιστάν, σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο

Οι σχέσεις Ελλάδας-Ινδίας και η σημασία της αγοράς των BrahMos

Η Ινδία έχει φιλικές και εγκάρδιες σχέσεις με την Ελλάδα και, όπως και ο υπόλοιπος πολιτισμένος κόσμος, αναγνωρίζει την ιστορική συμβολή της Ελλάδας στον παγκόσμιο πολιτισμό, ενώ θα είναι προς το κοινό συμφέρον των 2 χωρών εάν η Ινδία παράσχει επαρκή στρατιωτική βοήθεια στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρών πυραύλων BrahMos, ώστε οι επαναλαμβανόμενες απειλές που εκπέμπει η Άγκυρα να σταματήσουν.

Νωρίτερα αναφέρουμε ότι η Ινδία ενδιαφέρεται να εξάγει εκτός από τις Φιλιππίνες και σε άλλες χώρες της ΝΑ Ασίας τους υπερηχητικούς πυραύλους BrahMos, με την Ρωσία να μην έχει την δυνατότητα να τις σταματήσει και με τις ΗΠΑ να δείχνουν ανοχή.

Συνεπώς κατόπιν προγενέστερης συνεννόησης με τις ΗΠΑ προκειμένου να μην πέσουμε στην παγίδα των κυρώσεων των νόμων (CAATSA), η  Ελλάδα μπορεί θα μπορόυσε να αγοράσει τον ινδικό πύραυλο κρουζ BrahMos.

Αυτό θα είχε τρομερές συνέπειες στο Αιγαίο, αφού εξοπλίζοντας με συστοιχίες εδάφους-θαλάσσης των εν λόγω πυραύλων, τα νησιά μας βατήρες  που βρίσκονται δυτικότερα του 25ου μεσημβρινού σε συγκερασμό με το μεγάλο βεληνεκές τους θα δημιουργούσαμε συνθήκες άρνησης και απαγόρευσης θαλάσσιας πρόσβασης στο αρχιπέλαγος για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

Επιπλέον οι εν λόγω πύραυλοι θα μπορούσαν να εξοπλίσουν πλοία του πολεμικού μας ναυτικού αλλά και να φέρονται από τα νεοαποκτηθέντα μαχητικά αεροσκάφη μας Rafale, κάτι που σε συνδυασμό με την ικανότητα των Ελλήνων πιλότων, θα προκαλούσε πανικό στην Άγκυρα και περιορισμό των ονείρων της "Γαλάζιας Πατρίδας".

https://www.pentapostagma.gr