17.3.23

Bradley, Marder και στο βάθος Lynx: «Τριπλή» διελκυστίνδα και κρίσιμες αποφάσεις για τον στρατό ξηράς

Τα κομμάτια σε αυτό το μωσαϊκό μπορεί να μοιάζουν μεταξύ τους αλλά σίγουρα δεν ταιριάζουν απόλυτα στα σημεία που πρέπει να τοποθετηθούν ώστε να δημιουργήσουν τη σωστή εικόνα που θα παραπέμπει σ’ ένα μηχανοκίνητο πεζικό του 21ου αιώνα εν έτει 2023. Πηγή: U.S. Army photo by Spc. Michael Udejiofor, 50th Public Affairs Detachment)
 

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL

Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης Bradley Μ2Α2 αμερικανικής κατασκευής, Marder 1A3 ή του «κουτιού» Lynx KF41 από την Γερμανία;

Το μωσαϊκό που αφορά στην επίμαχη και κρίσιμη απόφαση για τον εκσυγχρονισμό του μηχανοκίνητου πεζικού μάχης απαιτεί κινήσεις που θα προσδίδουν μακροχρόνια λύση, οικονομία κλίμακος και δημιουργία γραμμής υποστήριξης, διότι χωρίς αυτή συνέχεια δεν υπάρχει.

Τα κομμάτια σε αυτό το μωσαϊκό μπορεί να μοιάζουν μεταξύ τους αλλά σίγουρα δεν ταιριάζουν απόλυτα στα σημεία που πρέπει να τοποθετηθούν ώστε να δημιουργήσουν τη σωστή εικόνα που θα παραπέμπει σε ένα μηχανοκίνητο πεζικό του 21ου αιώνα εν έτει 2023.

Βαλίτσες για τις ΗΠΑ

Την στιγμή που η Αθήνα επισήμως ζήτησε να υπολογιστούν τα 300 Bradley για τον ελληνικό Στρατό Ξηράς, τεθωρακισμένα που ύστερα από αλλεπάλληλα αιτήματα της Ελλάδας η Ουάσιγκτον είπε το «ναι», το κλιμάκιο που θα μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζει τις αποσκευές του.

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα πάρουμε γουρούνι στο σακί. Έχει αποδειχτεί στο παρελθόν πως ότι διαλέγουμε γνωρίζουμε απόλυτα τι παίρνουμε, πόσο θα μας κοστίσει στη συνέχεια και τι πρέπει να κάνουμε ώστε να έρθει στα μέτρα που απαιτούμε για τις επιχειρησιακές μας ανάγκες», λένε με νόημα στρατιωτικές πηγές.

Το ελληνικό κλιμάκιο διαθέτει την τεχνογνωσία ώστε να «lockάρει» τα καλύτερα διαθέσιμα Bradley Μ2Α2 και η αυτοψία τους θεωρείται άκρως ενδιαφέρουσα για την συνέχεια του μηχανοκίνητου πεζικού.

Ο τύπος αυτών των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης έχει ήδη υποστεί πολλαπλές αναβαθμίσεις, σίγουρα δεν είναι «του κουτιού», αλλά είναι ικανά να σταθούν στον Στρατό Ξηράς και να κάνουν τη δουλειά για την οποία θέλει το Γενικό Επιτελείο Στρατού να τα προμηθευτεί. Σημαντική λεπτομέρεια το γεγονός πως δεν πρόκειται οι ΗΠΑ να τα αποσύρουν από την ενεργώ δράση.

Η δική τους αναβάθμιση ανά μονάδα μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 10 εκ. ευρώ αν υπολογιστεί και το αντιαρματικό σύστημα που διαθέτει το Bradley και με βάση προγενέστερο εκσυγχρονισμό που είχαν κάνει στην Κροατία.

Marder- Lynx & Leopard πάνε πακέτο;

Την ίδια στιγμή που το θρίλερ για την ανταλλαγή των ελληνικών BMP-1 με τα Marder διατηρείται, στρατιωτικοί κύκλοι επισημαίνουν πως θα αποτελούσε ευχής έργο να βρισκόταν μια λύση για τα Marder που βρίσκονται αποθηκευμένα στις αποθήκες της κατασκευάστριας εταιρείας.

Περίπου 300-400 είναι κι εκείνα, όμως οι κατασκευαστές, έχουν επισημάνει προς την ελληνική πλευρά ότι τα συγκεκριμένα Marder συνδέονται άμεσα με μια σύμβαση η οποία αφορά τα εντελώς καινούρια Lynx KF41. Τώρα που εμφανίστηκαν τα Bradley υπάρχει η «περιέργεια» αν οι Γερμανοί θα συνεχίσουν ν’ ασκούν την ίδια επιχειρηματική πολιτική…

  • Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές έως τώρα έχουν επιμείνει σε αυτό το μοτίβο, δηλαδή η παραχώρηση των 300-400 Marder 1 A3 να είναι συνδεδεμένη με τα προηγμένα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης Lynx αλλά και την γραμμή παραγωγής στην Ελλάδα η οποία βεβαίως για να στηθεί, οι Γερμανοί έχουν υπολογίσει και στην αναβάθμιση των αρμάτων μάχης Leopard.

Πάντως μόνο τα 300 Lynx τα οποία έχουν περάσει από το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, υπολογίζονται ως κόστος περίπου στα 2 δις ευρώ. Και αυτό το κρατούν στο επιτελείο, ειδικά τώρα με το παράθυρο ευκαιρίας για τα Bradley- ακόμη κι αν με την αναβάθμισή τους ξεπεράσουν τα 300-400 εκ. ευρώ- θεωρείται πιο συμφέρουσα περίπτωση.

Ιδίως για ένα τεθωρακισμένο όχημα μάχης που έχει την ικανότητα μεταφοράς ομάδας πεζικού, υποστήριξη πυρών με 30άρι πυροβόλο (σ.σ. ιδιαίτερα ισχυρό όπλο παρόμοιο με αυτό των Apache αλλά και μαχητικών αεροσκαφών) και παράλληλα με αντιαρματικό tow που είναι ικανό να βάλει κατά εχθρικών αρμάτων μάχης και θέσεων εχθρικών δυνάμεων.

https://hellasjournal.com/