21.3.23

Πούτιν: «Το κινεζικό σχέδιο ειρήνης βάση για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία»


 «Πολλοί από τους όρους του κινεζικού ειρηνευτικού σχεδίου μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, όταν η Δύση και το Κίεβο είναι έτοιμοι γι' αυτό», τόνισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της επίσημης συνάντησής του με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Ζινπίνγκ στο Κρεμλίνο.

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε την ουκρανική πλευρά ότι απορρίπτει το σχέδιο του Πεκίνου και υποστήριξε ότι η Δύση πολεμάει στην Ουκρανία «μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό».

Από την πλευρά του ο Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι υπέγραψε συμφωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν για να φέρει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών «σε μια νέα εποχή» συνεργασίας.

«Υπογράψαμε μια δήλωση για την εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης και των διμερών σχέσεων που εισέρχονται σε μια νέα εποχή», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος και υπογράμμισε ότι το Πεκίνο στηρίζει μια ειρηνική διευθέτηση στην Ουκρανία.

Η οικονομική συνεργασία μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας είναι «προτεραιότητα» για τη Ρωσία, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να βοηθήσει τις κινεζικές επιχειρήσεις να αντικαταστήσουν τις δυτικές που εγκατέλειψαν τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. 

Τόνισε επίσης ότι έχει συζητήσει με τον Κινέζο ηγέτη το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου «Δύναμη της Σιβηρίας 2» που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Κίνα.

«Όταν τεθεί σε λειτουργία, 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου θα περνούν από αυτόν τον αγωγό φυσικού αερίου που προορίζεται να αυξήσει σημαντικά τις ρωσικές παραδόσεις στην Κίνα», είπε ο Πούτιν..

https://gr.euronews.com/