Παρόντες στην εκδήλωση ήταν παράγοντες της ομογένειας, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, μέλη του Κογκρέσου, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, διπλωμάτες, επιχειρηματίες, ενώ παρεβρέθηκε με τη σύζυγό του και ο διάσημος ηθοποιός Τομ Χάνκς.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της συζύγου του Τζιλ που δεν παρέστη στην εκδήλωση αφού βρισκόταν στο Τενεσί «με τις οικογένες εκείνων που σκοτώθηκαν στην αδιανόητη επιθεση».

.

Καλωσόρισε με θερμά λόγια τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Γιώργο Τσούνη, την πρέσβειρα της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα παπαδοπούλου, τον πατέρα Άλεξ με τον οποίο όπως είπε τον ενώνει βαθιά φιλία καιτους Αντι και Μάικ Μάνατος ανθρώπους που όπως αποκάλυψε τον βοήθησαν καθοριστικά στην πρώτη εκστρατεία του για την Γερουσία όταν ηταν μόλις 29 χρονών, τότε που τον αποκαλούσαν «Τζο Μαιντενόπουλο».

«Νομίζω ότι ο Μενέντεζ είναι Έλληνας»

Ο Τζο Μπάιντεν στράφηκε και στον πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, για τον οποίο - σύμφωνα με την ανταπόκριση της ΕΡΤ - είπε:

«Νομίζω ότι είναι Έλληνας, θέλω να γνωρίζετε δύο πράγματα γι΄αυτόν είναι πιο έξυπνος από εμένα και πολύ σκληρός».

Στη συνέχεια είπε ότι ανησυχεί πολύ διότι η αγαπημένη του αδελφή Βαλερί «κάθεται δίπλα στον Τομ Χανκς» που παραβρέθηκε στη δεξίωση με την σύζυγό του Ρίτα Γουίλσον, η οποία έκλεψε την παράσταση τραγουδώντας Σταμάτη Κόκκοτα και το τραγούδι «Μια παρένθεση και μόνο» με τους παριστάμενους να τη συνοδεύουν χτυπώντας ρυθμικά παλαμάκια.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν εμφανίστηκε να αστειεύεται ευδιάθετος με την Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιό, λέγοντας «το ταλέντο σου είναι εκπληκτικό, αλλά το μόνο πράγμα που με ανησυχεί είναι το γούστο σου στους άντρες»

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τον Τομ Χανκς να τους συνοδεύσει στη σκηνή, με τον γνωστό ηθοποιό να παίρνει τη σκυτάλη και να λέει «ναι δεν είμαι Έλληνας, αλλά είχα την καλή ιδέα να παντρευτώ μια Ελληνίδα». Τόσο η Ρίτα Γουΐλσον όσο και ο Τομ Χανκς απέκτησαν τιμητικά την ελληνική υπηκοότητα το 2020.

«Είναι γιορτή για Αμερικανούς και Έλληνες»

«Πριν από χιλιάδες χρόνια, ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Σωκράτης είπε "γνώθι σαυτόν". Για να γνωρίσουμε, λοιπόν, αληθινά την Αμερική, πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία και τις ελπίδες μας — πρέπει να γνωρίζουμε λίγα πράγματα για την Ελλάδα για να την κατανοήσουμε πραγματικά. Η Ελλάδα βρίσκεται στα ίδια τα θεμέλια της δημοκρατίας και του έθνους μας (…) έτσι, σήμερα και κάθε μέρα, η ελληνική ανεξαρτησία είναι μια γιορτή τόσο για τους Αμερικανούς όσο και για τους Έλληνες. Μας δίνει την ευκαιρία να τιμήσουμε αυτήν την ιστορία που μας δένει με τις αξίες που μας ενώνουν: ελευθερία, ισότητα, αξιοπρέπεια και δημοκρατία», είπε ο Τζο Μπάιντεν στην ομιλία του.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος Μπάιντεν αναφέρθηκε εγκωμιαστικά και στον ρόλο που διαδραματίζει η σύγχρονη ελληνοαμερικανική κοινότητα και η Αρχιεπισκοπή Αμερικής για τη προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Όπως σημείωσε, «με απλά λόγια, ως σύμμαχοι και εταίροι και φίλοι, έχουμε αποδείξει ξανά και ξανά ότι δεν είμαστε απλώς κληρονόμοι της δημοκρατίας, είμαστε οι πρωταθλητές της. Και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο θάρρος και τον χαρακτήρα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Ξέρετε, σε όλη τη διάρκεια της καριέρας μου, είχα την τύχη να δω αυτό το θάρρος και τον χαρακτήρα στη πράξη. Το βλέπω στην Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, η οποία ανέκαθεν υπερασπιζόταν την κοινωνική δικαιοσύνη και τα πολιτικά δικαιώματα».

https://www.cnn.gr/

(Αναρτήθηκε από το Στρατηγό εα  κ  Αθαν. Καραντζίκο)