Η εταιρεία TEAM poling, που πρόσκειται στο δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, αλλά θεωρείται αξιόπιστη εφαρμόζοντας σύγχρονη μεθοδολογία, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη με 1.930 άτομα μεταξύ 18 και 20 Φεβρουαρίου.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ των ποσοστών ψήφων πριν και μετά τον σεισμό.
Σύμφωνα με την TEAM, το ποσοστό ψήφων της Λαϊκής Συμμαχίας -ΑΚΡ και MHP- είναι περίπου 44%.
Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη έκπληξη είναι ότι όταν οι πολίτες ρωτήθηκαν ποιον θα ψήφιζαν σε περίπτωση που υποψήφιοι πρόεδροι είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, το ποσοστό ψήφων του Ερντογάν αυξήθηκε σχεδόν κατά 3 μονάδες σε σύγκριση με τον Ιανουάριο και ξεπέρασε τον Κιλιτσντάρογλου.
Ευθύνη για τους σεισμούς
Η TEAM ρώτησε επίσης τους ψηφοφόρους ποιος είναι υπεύθυνος για αυτήν την καταστροφή.
- Οι εργολάβοι - 38,7%, είναι αυτοί που θεωρούνται υπεύθυνοι με το υψηλότερο ποσοστό.
- Το ποσοστό εκείνων που θεωρούν υπεύθυνη τη σημερινή κυβέρνηση είναι 35,8%.
«Σε μια κοινωνία όπου η κουλτούρα της πολιτικής ευθύνης είναι χαμηλή και το κοινό δεν διαθέτει μηχανισμούς για να λογοδοτήσει η κυβέρνηση, αυτό το αποτέλεσμα δεν προκαλεί έκπληξη», σχολιάζει ο πολιτικός αρθρογράφος και αναλυτής Μουράτ Γετκίν.
«Η δήλωση της κυβέρνησης ‘Κάναμε ό,τι μπορούσαμε, αλλά άπληστοι εργολάβοι χρησιμοποίησαν το σύστημα προς όφελός τους και δημιούργησαν αυτή την καταστροφή, θα τους κάνουμε να λογοδοτήσουν’ φαίνεται να έχει απήχηση στο εκλογικό σώμα της Τουρκίας.
Το αίτημα για δικαιοσύνη, το οποίο επιχειρείται να ικανοποιηθεί με τιμωρία των εργολάβων, σε μια κατάσταση όπου η ευθύνη καθορίζεται ατομικά, όχι πολιτικά, και η κοινωνία είναι συνένοχη σε αυτή τη μεγάλη καταστροφή, κόβοντας κολώνες και κατασκευάζοντας παράνομα κτήρια, έχει ουσιαστική υποστήριξη», προσθέτει.
«Αν ακόμη και αυτή η μεγάλη καταστροφή δεν αλλάξει τα πράγματα, τι μπορεί; Ποιος θα μπορούσε να είναι ο λόγος για τον οποίο οι ψηφοφόροι προτιμούν να συνεχίσουν την κανονική τους πορεία όταν τίποτα δεν είναι φυσιολογικό;», σχολιάζει ο Μουράτ Γετκίν.
«Η κυβέρνηση θάφτηκε κάτω από τα χαλάσματα και προσπαθεί να πείσει για μία νέα ανοικοδόμηση της χώρας, που βασίζεται στο πεπρωμένο, την άρνηση και την απόδοση ευθυνών σε κακόβουλα άτομα για ό,τι συνέβη», τονίζει ο αρθρογράφος, εκφράζοντας απογοήτευση για το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία μετά το σεισμό.
«Είναι δύσκολο να πούμε ότι μόνο η οικονομική κρίση, καθώς και η καταστροφή του σεισμού, θα αλλάξουν σημαντικά τις εκλογικές προτιμήσεις. Μπορούμε να βγούμε από αυτόν τον πλιάτσικο πολιτισμό μόνο με μια ισχυρή πολιτικοποίηση που θέτει ως προτεραιότητα το κοινό καλό και το μακροπρόθεσμο κοινωνικό συμφέρον».
(Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη)