30.3.23

Πάσα στη ΝΔ με τον φράκτη δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ


 Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας που διαρρήγνυε τα ιμάτιά του ότι η δήλωση του «η θάλασσα δεν έχει σύνορα» υποστηρίζει πως διαστρεβλώθηκε, ήρθε φουριόζος ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης! Ο ευρωβουλευτής προώθησε τροπολογία στο Ευρωκοινοβούλιο, ώστε η ΕΕ να μην χρηματοδοτεί φράχτες στα ευρωπαϊκά σύνορα. Άρα ούτε τον φράχτη στον Έβρο.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει διευκρινίσει ότι αυτό που εννοούσε με την επίμαχη δήλωση για τα θαλάσσια σύνορα είναι πως στην θάλασσα «δεν υπάρχουν τελωνεία, δεν υπάρχουν φράχτες δεν υπάρχουν συρματόπλεγμα. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η αντίδραση της Πόπης Τσαπανίδου στο πρώτο debate της με τον Γιάννη Οικονόμου (και μάλλον σε αυτό θα περιοριστούμε, δεν το ‘χει και ο Κυριάκος με τα debate γενικότερα…).

Όταν, λοιπόν, ο Γιάννης Οικονόμου είχε υπενθυμίσει την δήλωση Τσίπρα το 2015, η κ. Τσαπανίδου απάντησε«Θα παρακαλέσω πολύ, κ. Οικονόμου, όπως και όλους όσοι μας ακούνε, να κάνουν μια αναζήτηση στο google, να βάλουν “η θάλασσα δεν έχει σύνορα, Αλέξης Τσίπρας” και να ακούσουν όλη τη δήλωση. Διότι δεν είπε αυτό που λέτε ο τότε πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, καμία σχέση με αυτό που είπατε». Γκουγκλάραμε, που λέμε και στο χωριό μου και 


Τέλος πάντων, να δεχτώ πως σχετικά με την επίμαχη δήλωση Τσίπρα του 2015 ότι “χαθήκαμε στην μετάφραση”. Όμως, έλα που μετά ήρθε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ένας από “τους ανθρώπους του προέδρου” στον ΣΥΡΙΖΑ που ισχυρίστηκε πως ο φράκτης παραβιάζει την διεθνή νομιμότητα και πως το προσφυγικό δεν λύνεται με φράκτες. Καμία αντίρρηση, αλλά σίγουρα λύση δεν είναι να μετατραπεί η χώρα σε ένα απέραντο hot spot, μην θυμηθούμε την Ειδομένη

Βέβαια, αργότερα μεσολάβησε η τραγωδία στα Τέμπη που άλλαξε άρδην την πολιτική ατζέντα. Και ήρθε η πρωτοβουλία Παπαδημούλη, με τον ευρωβουλευτή να μας λέει πως δεν θέλει φράχτες και συρματόπλεγμα ούτε στα χερσαία σύνορα, την στιγμή που έχει προηγηθεί η υβριδική επίθεση του 2021 στον Έβρο, με την Τουρκία να εργαλειοποιεί απροκάλυπτα το μεταναστευτικό, προμηθεύοντας μέχρι και με δακρυγόνα τους μετανάστες!

Πάσα στη ΝΔ

Όταν μάλιστα αυτό γίνεται δυο μήνες πριν τις εκλογές (και με δεδομένη την στάση της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων) οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ “πατάει τα κορδόνια του”, στην καλύτερη περίπτωση. Στην χειρότερη δημιουργεί το ερώτημα αν θέλει πράγματι να κερδίσει τις εκλογές, μεταφέροντας την αντιπαράθεση σε ένα πεδίο, που κατ’ εξοχήν είναι ευνοϊκό για τη ΝΔ, η οποία πασχίζει να αλλάζει την ατζέντα μέσω (και) την πόλωσης.

Δεν είδαμε (και εκτιμώ ούτε θα δούμε) τον ΣΥΡΙΖΑ να “αδειάζει” τον Παπαδημούλη, ο οποίος υποστήριξε πως η τροπολογία απηχεί την θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ψηφίστηκε ακόμα και ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Βέβαια, θα μπορούσε κάποιος να αντιτείνει πως δεν αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με το μεταναστευτικό όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, ούτε έχουν τα ίδια σύνορα.

Σε κάθε περίπτωση δεν ανοίγεις τέτοιο θέμα σε προεκλογική περίοδο, για να μην θυμηθούμε και το φιάσκο με την υποτιθέμενη “νεκρή μικρή Μαρία στον Έβρο”, που πλέον και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να θυμάται. Έλα που όμως θα το θυμίσει, για τα καλά, η ΝΔ, η οποία έχει απαιτήσει να ειπωθεί μία “συγγνώμη” από την Κουμουνδούρου για την στάση που είχαν κρατήσει τότε στελέχη της. Μία “συγγνώμη”, την οποία ακούμε εσχάτων συχνά τελευταία από τους “Γαλάζιους”…

https://slpress.gr

_______________________________

Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη