4.3.23

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ…

Την 1η Μαρτίου 2023, ο Νέος Πρόεδρος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ορκίστηκε ενώπιον της Βουλής και του Κυπριακού Λαού δίδοντας την ακόλουθη διαβεβαίωση:

«Διαβεβαιώ επισήμως πίστιν και σεβασμόν εις το Σύνταγμα και τους συνάδοντας αυτώ νόμους και εις την διατήρησιν της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Δημοκρατίας της Κύπρου».

Πόση πράγματι αξία μπορεί να έχει η διαβεβαίωση που δόθηκε στη  διαδικασία «ενθρόνισης» όταν, στο Κυπριακό:

  • Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υποστηρίζει για   βάση επί της οποίας να συνεχισθούν  οι συνομιλίες την παρούσα κατάσταση που είναι προϊόν πολέμου, στρατιωτικής εισβολής, κατοχής και κατά συρροή εγκλημάτων πολέμου σε βάρος του Κράτους και του Λαού μας;  Όταν η συζήτηση σε αυτή τη βάση γίνεται ως όρος του ξένου κατακτητή και στόχος της είναι η ριζική ανατροπή του Συντάγματος, κάτι το οποίο δεν αποτελεί ελεύθερη βούληση του Κυπριακού Λαού η οποία μάλιστα να διατυπώθηκε εκ των προτέρων  μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες ;

  • Η λύση η οποία επιδιώκεται , η ΔΔΟ, επιβάλλει εκ προοιμίου για να είναι δυνατή η εφαρμογή της, την παραβίαση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των προσφύγων και εκτοπισμένων μας αφού, απεμπολεί ως βασική προϋπόθεση  της λύσης, τα Ανθρώπινα  Δικαιώματα  και βασικές  ελευθερίες του  33% νόμιμου πληθυσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας . Απαγορεύει δηλαδή την επιστροφή και επανεγκατάσταση των βίαια εκτοπισμένων  και προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους, τους αποκλείει τη νομή και απόλαυση της περιουσίας τους.

  • Η λύση η οποία επιδιώκεται, η ΔΔΟ, δεν αποκαθιστά την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως αυτή προσδιορίζεται Συνταγματικά αφού, παραχωρείται το κατεχόμενο έδαφος για τη δημιουργία και λειτουργία εκεί, ξεχωριστής Κρατικής οντότητας απόλυτα κυρίαρχης με δικό της ξεχωριστό Σύνταγμα, Εκτελεστική, νομοθετική και Δικαστική εξουσία χωρίς δικαίωμα επέμβασης της Κεντρικής Κυβέρνησης στα εσωτερικά της. Συνιστά κατάφωρη εκ προθέσεως παραβίαση του ισχύοντος Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για το οποίο δόθηκε η διαβεβαίωση.

Για να αποκτήσει λοιπόν αξία και νομιμότητα η διαβεβαίωση που δόθηκε θα πρέπει να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό και η διαχείριση του να στοχεύει πράγματι, στο σεβασμό του υφιστάμενου Συντάγματος και στην αποκατάσταση της Συνταγματικής τάξης η οποία παραβιάζεται από την Τουρκική κατοχή και τις αποσχιστικές ενέργειες του Τούρκου κατακτητή. Θα πρέπει να στοχεύει στην πραγματική απελευθέρωση του τόπου η οποία θα αποκαθιστά το δημογραφικό χαρακτήρα που η Κυπριακή Δημοκρατία είχε πριν από την Τουρκική εισβολή το 1974.

Από το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια