14.3.23

ΣΤΑΜΑΤΗΜΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ ΤΣΙΜΕΝΤΑΔΙΚΟΥΧΑΛΚΙΔΑΣ

 


Χαλκίδα 14  Μαρτίου 2023

Αρ. πρωτ. 26 


ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ Αρ. 3ΣΤΑΜΑΤΗΜΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΕΝΣΑΚΚΙΣΗΣ και ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ Κ.Α.  ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΣΙΜΕΝΤΑΔΙΚΟΥΧΑΛΚΙΔΑΣ

και

ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝΑ. Τα μέλη της Ομάδα Πρωτοβουλίας  Πολιτών για την Διατήρηση  και Επανάχρηση του Τσιμεντάδικου  Χαλκίδας, για την Προστασία και Ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου της Αυλίδας,  στο πλαίσιο των στόχων μας,  βρισκόμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση  για την αποφυγή  παράνομων ενεργειών που σκοπό έχουν την αλλοίωση και  καταστροφή  της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου της Αυλίδας. 


Στα πλαίσια αυτών των παραπάνω στόχων σταματήσαμε κατεδαφίσεις και αποξηλώσεις που γίνονταν παρανόμως δεδομένου ότι από 28-12-22 βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία Χαρακτηρισμού του Συγκροτήματος ως Διατηρητέου, γεγονός που καθιστά τις κατεδαφίσεις και αποξηλώσεις παράνομες. Επιπλέον, και η γνωμοδότηση του Συμβούλιου Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.) είναι ΑΡΝΗΤΙΚΗ ως προς την κατεδάφιση του συνόλου του συγκροτήματος.


Συγκεκριμένα, την Δευτέρα 06-02-2023  με έγγραφο μας προς τις αρμόδιες υπηρεσίες με θέμα  «Παράνομες εργασίες κατεδάφισης στο κτηριακό συγκρότημα  των εγκαταστάσεων Τσιμέντων Χαλκίδας» και με  κοινοποίηση στην  Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκίδας,  ζητήσαμε την άμεση διακοπή των εργασιών κατεδάφισης του κτηρίου ενσάκκισης της Β΄ παραγωγικής μονάδας (1962) του Τσιμεντάδικου διότι  η άδεια που η εταιρεία ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ είχε στα χέρια της δεν είχε  τις απαιτούμενες εγκρίσεις .


Οι παράνομες εργασίες συνεχίστηκαν ακόμη και μετά την αποστολή εγγράφου του ΥΠΠΟΑ  (Δ/νση  Προστασίας και Αναστήλωσης  Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών έργων) προς την ΥΔΟΜ στις 10-02-23  με το οποίο ενημέρωνε για αυτοψία την οποία θα έκανε τις επόμενες μέρες και ζητούσε σχετική ενημέρωση. 


Αναγκασθήκαμε να αποστείλουμε νέο έγγραφο προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και με  κοινοποίηση στην  Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκίδας στις 16-02-2023  με το οποίο ζητήσαμε και  πάλι την  «ανάκληση της έγκρισης κατεδάφισης και την απαγόρευση κάθε εργασίας κατεδάφισης κάθε εγκατάστασης στις εγκαταστάσεις των παλιών Τσιμέντων Χαλκίδας» 

Τελικά, στις 17-02-23 η  Τριμελής Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας ανακάλεσε προηγούμενη έκθεσή της με την οποία είχε χαρακτηρίσει το κτήριο ενσάκισσης «επικινδύνως ετοιμόρροπο» και βάσει της οποίας είχε εκδοθεί η άδεια κατεδάφισης, γεγονός που οδήγησε την  ΥΔΟΜ (Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών) να αποστείλει στις 17-02-23 Σήμα Διακοπής εργασιών  στο Α.Τ. Χαλκίδας και να διακοπούν οι καθαιρέσεις στις 18-02-23.


Η παράνομη κατεδάφιση σταμάτησε αφού προηγουμένως, όμως,  πλήγωσε σε μεγάλο βαθμό το αξιόλογο και πολύ σημαντικό κτήριο ενσάκκισης της Β΄ μοναδας.


Επίσης, στις 10-03-23 μας κοινοποιήθηκε από την ΥΔΟΜ - Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών, νέο Σήμα Διακοπής εργασιών  που αφορά στις παράνομες καθαιρέσεις των μεταλλικών στοιχείων των εγκαταστάσεων του Τσιμεντάδικου. Το σήμα συνοδεύεται και από τον υπολογισμό ενός προστίμου για την αυθαίρετη κατεδάφιση «μεταφορικών ταινιών με την μεταλλική κατασκευή έδρασής τους».  

Β. Επειδή η αποτελεσματικότητα του αγώνα μας εξαρτάται και από την όσο το δυνατόν μαζική υποστήριξη των πολιτών καλούμε καθέναν και καθεμιά που συμφωνεί με τους στόχους μας να τους συνυπογράψει.

Η συλλογή υπογραφών γίνεται και με υπογραφές σε έντυπα που διακινούν μέλη μας και διαδικτυακά στην πλατφόρμα AVAAZ:

https://secure.avaaz.org/community_petitions/el/omada_protoboulias_politon_epanakhrese_tsimentadik_diaterese_epanakhrese_tsimentadikou_prostasia_anadeikse_tou_arkhaiologikou_khorou_aulidas/?rc=fb