4.3.23

Απολογείται ο σταθμάρχης, αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες: Δεκάδες οικογένειες θρηνούν – 57 νεκροί, 48 τραυματίες

Αναμένα κεριά και πλακάτ με συνθήματα κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας πολιτών για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, στην Κόρινθο την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ

 Εντός της ημέρας η απολογία του σταθμάρχη, που αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες, για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Ο κατηγορούμενος αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα (Σάββατο (4/3) στον ανακριτή.

«Από ανθρώπινη πλευρά είναι πραγματικά συντετριμμένος. Ο άνθρωπος αναλογίζεται αυτό που έγινε και δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της ευθύνης. Ανέλαβε την ευθύνη μέσα στα πλαίσια που του αναλογεί, αλλά όπως είπα και σε συναδέλφους σας, αυτό το οποίο μετράει είναι να ψάξουμε όχι το δέντρο αλλά το δάσος, γιατί εδώ πέρα υπάρχει ένα δάσος ευθυνών» ανέφερε ο συνήγορός του, Στέφανος Πατζαρτζίδης και συμπλήρωσε:

«Το δικό μας μερίδιο το λαμβάνουμε από εκεί και πέρα είναι δουλειά της δικαιοσύνης και πιστεύω ότι η δικαιοσύνη θα κάνει πολύ καλά τη δουλειά της. Είμαι σίγουρος, πεπεισμένος».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μοιραία αμαξοστοιχία κινούνταν για περισσότερο από 16 λεπτά σε λάθος γραμμή και ο σταθμάρχης Πόρων τον είχε ενημερώσει ότι ήδη από τις 23.05 η εμπορική αμαξοστοιχία είχε καθοδική πορεία προς Αθήνα.

Δεκάδες οικογένειες θρηνούν

Τραγικός είναι ο απολογισμός του χειρότερου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην ιστορία της χώρας. Πενήντα επτά οι νεκροί, 48 οι τραυματίες που εξακολουθούν να νοσηλεύονται εκ των οποίων οι 7 διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Πέπλο πένθους στη χώρα.

Δεκάδες οικογένειες θρηνούν και κηδεύουν τους δικούς τους ανθρώπους που έφυγαν από τη ζωή τόσο ξαφνικά και άδικα. Χθες, Παρασκευή έγινε η κηδεία της 34χρονης Αθηνάς από την Κατερίνη. Σήμερα η 23χρονη Ιφιγένεια, η νεαρή φοιτήτρια θα κηδευτεί στα Γιαννιτσά.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛΑΣ, ολοκληρώθηκε η εξέταση όλων των δειγμάτων που έχει λάβει μέχρι στιγμής η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και έχουν ταυτοποιηθεί 54 νεκροί. Παράλληλα, αναμένεται η αποστολή νέων δειγμάτων, τα οποία ομοίως θα εξετασθούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης επέρριψε ευθύνες στην εταιρεία καθώς, όπως είπε, δεν υπήρχε κανένας άνθρωπος στα νοσοκομεία για να βοηθήσει στις λίστες. “Δεν είχαμε καμία απολύτως βοήθεια ως Υπουργείο Υγείας από την εταιρεία.

Η μητρική εταιρεία επιρρίπτει πάντως τις ευθύνες στον ΟΣΕ. Η Ferrovie Dello Stato Italiane τόνισε σε ανακοίνωσή της: «Ο ΟΣΕ διατηρεί το καθήκον και την ευθύνη για την συντήρηση, τη διαχείριση και τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου καθώς και την ευθύνη για την κίνηση των τρένων και την κυκλοφορία».

Αργά το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η ανάσυρση του τρίτου βαγονιού της μοιραίας αμαξοστοιχίας. Τα συντρίμμια της αμαξοστοιχίας μεταφέρονται σε ειδικό αποθηκευτικό χώρο του ΟΣΕ, προκειμένου να ερευνηθούν από τους εμπειρογνώμονες.

Τριμελής Επιτροπή

Ορίστηκαν τα μέλη της τριμελούς υπερκομματικής επιτροπής που θα διερευνήσει τα αίτια της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών.

Πρόεδρος είναι ο Ιωάννης Κωνσταντίνος Χαλκιάς, επίτιμος πρόεδρος του νομικού συμβουλίου του κράτους και μέλη οι πανεπιστημιακοί καθηγητές, Θανάσης Ζηλιασκόπουλος και Βασίλης Προφυλλίδης.

Θα κληθούν τεχνικό προσωπικό, εμπειρογνώμονες και ειδικοί στα σιδηροδρομικά ατυχήματα ώστε να καταλήξουν σε πόρισμα.

Πηγή: ertnews