28.3.23

Η καταστροφή της Μυκόνου: 5.500 οικοδομικές αιτήσεις από το 2011 – 1,4 εκατ. αυθαίρετα τ.μ. – Ενοπλοι μπράβοι και απειλές

 

Μαφιόζικες πρακτικές, απειλές και καταγγελίες για ένοπλους μπράβους στη Μύκονο. Ο ξυλοδαρμός αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, που διενεργούσε ελέγχους των οικοδομικών αδειών στο νησί, αναβαθμίστηκε σε κακούργημα.

Η πολεοδομική πίεση εντείνεται και αυτό αποτυπώνεται στον αριθμό των αιτήσεων για οικοδομικές άδειες, οι οποίες την τελευταία πενταετία ξεπερνούν τις 5.400. Και σ’ αυτές δεν υπολογίζονται οι αυθαίρετες κατασκευές -που σύμφωνα με εκτιμήσεις- είναι υπερπολλαπλάσιες.

Σήμερα Τρίτη 28 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ που καλύπτει όλους τους δημοσίους υπαλλήλους της Μυκόνου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11:30 έξω από το δημαρχείο της Μυκόνου. «Καλούμε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και τους πολίτες της Μυκόνου να μετέχουν στην κινητοποίηση, στηρίζοντας τον κοινό αγώνα όλων μας ενάντια στις μαφιόζικες πρακτικές» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στο ρεπορτάζ της για τη Μύκονο η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Κατερίνα Χριστοφιλίδου, ξεκινά με αναφορά στο 1960., τότε που το τουριστικό προϊόν ήταν στα σπάργανα και ο ΕΟΤ με σποτάκι στα αγγλικά προσπαθούσε να προσελκύσει ξένους επισκέπτες σε ένα αυθεντικό και παρθένο ελληνικό νησί. 60 χρόνια μετά, συμμορίες, με απειλές και ξυλοδαρμούς, λυμαίνονται την υπερκορεσμένη από δόμηση Μύκονο για να διασφαλίσουν επιπλέον τετραγωνικά αυθαίρετης δόμησης, παντού.

Βίλες και κτίρια ξεφυτρώνουν ανεμπόδιστα παντού: Ακόμη και μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, εκτός σχεδίου και εντός αρχαιολογικών χώρων. Μετά το περιστατικό ξυλοδαρμού του αρχαιολόγου, ήρθαν στην επιφάνεια… απειλές και εκφοβισμοί! Οι αρχαιολόγοι κάνουν λόγο για καθεστώς ένοπλων μπράβων.

«Να απομονώσουν στοιχεία τα οποία στη Μύκονο δρουν με μαφιόζικο τρόπο, οι βεβαιωμένες παραβάσεις και αυθαίρετα να γκρεμιστούν να έρθουν εδώ μπουλντόζες και συνοδεία αστυνομίας να γκρεμιστούν. Μόνο έτσι θα καταλάβουν ότι οι μαφιόζικες πρακτικές δεν περνάνε. Αυτή τη στιγμή με τα πρόστιμα δεν παίρνει κανένας μαφιόζος το μήνυμα» τόνισε η Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχαιολόγων.

«Θα πρέπει η συντεταγμένη πολιτεία με συγκεκριμένο τρόπο να δείξει ότι ο νόμος υπάρχει και μπορεί να εφαρμοστεί προστατεύοντάς εκείνους του υπαλλήλους που δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να επιτελούν το καθήκον τους» επισημαίνει από την πλευρά του ο Λίωνης Δέδες, Πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Αρχίζουν εντατικοί έλεγχοι

Κανείς δεν έχει σαφή εικόνα της οικοδομικής αυθαιρεσίας στη Μύκονο. Στην πολεοδομία έχουν κατατεθεί 5500 αιτήσεις για έκδοση οικοδομικής άδειας τα τελευταία 5 χρόνια ενώ από το 2011 και μετά που ξεκίνησε η τακτοποίηση αυθαιρέτων δηλώθηκαν1,4 εκατομμύρια αυθαίρετα τετραγωνικά. Υπάρχουν όμως σύμφωνα με εκτιμήσεις πολλά ακόμη αδήλωτα (ΙΝΦΟ)

«Να ελέγξουμε τι αυθαιρεσίες έχουν γίνει ξεκινώντας πρώτα από τος καταγγελίες αλλά στη συνέχεια και μέσα από την σύγκριση αεροφωτογραφιών του 2011 και του σήμερα σε όλες ή τις περισσότερες κατασκευές οι οποίες φαίνονται ότι έχουν κατασκευαστεί και μπορεί να έχουν αυθαιρεσίες» δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.

Για λόγους ασφαλείας των ελεγκτών αλλά και της έρευνας δεν θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες ή χρονοδιάγραμμα των ελέγχων, ωστόσο γνωρίζουμε ότι στα κλιμάκια θα μετέχουν εκπρόσωποι της οικονομικής αστυνομίας των επιθεωρητών περιβάλλοντος και των ελεγκτών δόμησης οι οποίοι έχουν την αρμοδιότητα επιβολής προστίμων για τα υφιστάμενα αυθαίρετα. Για πρόληψη αυθαίρετης δόμησης στο μέλλον θα στρατολογηθεί η τεχνολογία, πτητικά μέσα αλλά και τεχνητή νοημοσύνη.

Όπως είπε ο κ. Σκρέκας θα γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα με την έξυπνη τεχνολογία – artificial intelligence- θα μπορούμε να προχωρούμε και να διαπιστώνουμε αν έχει ή δεν έχει άδεια το ακίνητο

Εκατό αστυνομικοί θα κατευθυνθούν στη Μύκονο για να αποτρέψουν νέα πιθανά έκτροπα. Οι αρχαιολόγοι πάντως και οι ελεγκτές ζητούν αστυνομική συνδρομή και κατά το χειμώνα καθώς τα περισσότερα αυθαίρετα ξεφυτρώνουν τους μη τουριστικούς μήνες

Με πληροφορίες από ertnews.gr
Ελλάδα Αθήνα 

https://hellasjournal.com/