16.3.23

Συναγερμός από τον Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας: 2,5 τόνοι ουρανίου έχουν εξαφανιστεί από τη Λιβύη – Φόβοι για το που θα καταλήξουν


 Στη Λιβύη συνεχίζεται η διελκυστίνδα για την διεξαγωγή εκλογών και την εγκατάσταση μιας ενιαίας κοινά αποδεκτής κυβέρνησης που θα ενώσει τη χώρα η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο διαφόρων ομάδων συμφερόντων.

Την ίδια ώρα, όμως, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) αποκάλυψε χθες Τετάρτη πως έχουν εξαφανιστεί περίπου 2,5 τόνοι φυσικού ουρανίου που βρίσκονταν αποθηκευμένοι σε εγκατάσταση στη Λιβύη, σε περιοχή που δεν ελέγχεται από την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους προχθές Τρίτη, επιθεωρητές του ΔΟΑΕ, μέρους του συστήματος του ΟΗΕ, διαπίστωσαν πως δέκα δοχεία, με περίπου 2,5 τόνους φυσικού ουρανίου σε συμπυκνωμένη μορφή («yellow cake»), «δεν βρίσκονταν εκεί όπου είχε δηλωθεί από τις αρχές», αποκάλυψε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Ραφαέλ Γκρόσι σε επιστολή του προς τα κράτη μέλη.

Ο ΔΟΑΕ διευκρίνισε πως θα κάνει «συμπληρωματικές» έρευνες για να «εξακριβώσει τις περιστάσεις της εξαφάνισης αυτού του ραδιενεργού υλικού και το πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή».

Η επιθεώρηση επρόκειτο να γίνει πέρυσι, αλλά αναβλήθηκε λόγω «της κατάστασης ασφαλείας» στη χώρα, εξηγείται.

Στο κείμενο του κ. Γκρόσι δεν δίνεται καμιά λεπτομέρεια για την τοποθεσία της εγκατάστασης.

Είναι προφανές ότι αρκετά κράτη, όπως για παράδειγμα το Ιράν, θα πλήρωσαν πολλά χρήματα για μια πρώτη ύλη που αποτελεί μια από τις πλέον απαγορευμένες στον κόσμο.

Η Λιβύη εγκατέλειψε το 2003 το πρόγραμμά της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, επί των ημερών του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.

Την πτώση του το 2011 έπειτα από 42 χρόνια δικτατορία ακολούθησε χάος και μείζων πολιτική κρίση, με δυο αντίπαλες κυβερνήσεις στο ανατολικό και στο δυτικό τμήμα της χώρας, μια μυριάδα παραστρατιωτικές οργανώσεις, μισθοφόρους διασκορπισμένους στη χώρα, με φόντο την ανάμιξη ξένων δυνάμεων.

Δυο κυβερνήσεις συνεχίζουν να διεκδικούν την εξουσία, η μια με έδρα την Τρίπολη, στη δυτική Λιβύη, με αναγνώριση του ΟΗΕ, η άλλη στην ανατολική Λιβύη, με την υποστήριξη του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βιέννη, Αυστρία/ https://hellasjournal.com