17.3.23

Οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση οχημάτων Μ1278A1 για την Ρουμανία, ανοίγει παράθυρο και για την Ελλάδα;

 

Η έγκριση αφορά συνολικά 129 οχήματα

Την πώληση βαρέων οχημάτων μάχης στην Ρουμανία ενέκρινε η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια των ΗΠΑ καθώς όπως είναι πλέον πασιφανές εδώ και μήνες, η Ουάσιγκτον ενισχύει με στρατιωτικό υλικό την Ρουμανία που αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας του ΝΑΤΟ, μαζί με την Πολωνία, ως προς το πολεμικό θέατρο επιχειρήσεων της Ουκρανίας.

 Η προμήθεια αυτών των σύγχρονων οχημάτων προκαλεί σκέψεις ως προς την πιθανότητα να μπορέσει και η Ελλάδα να διεκδικήσει σημαντικό αριθμό αυτών. Με δεδομένο μάλιστα πως η υπόθεση των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης Bradley φαίνεται να προχωρά για την Αθήνα, η απόκτηση και αριθμού Μ1278A1 μοιάζει να είναι ρεαλιστική.

Η σχετική ανακοίνωση της Υπηρεσίας Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια των ΗΠΑ για τα οχήματα προς την Ρουμανία αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε να εγκρίνει πιθανή Ξένη Στρατιωτική Πώληση στην Κυβέρνηση της Ρουμανίας ενενήντα πέντε (95) φορέων βαρέων όπλων Joint Light Tactical Vehicles (JLTVs) και σχετικού εξοπλισμού για εκτιμώμενο κόστος 104,0 εκατομμυρίων $. Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια παρέδωσε την απαιτούμενη πιστοποίηση ειδοποιώντας το Κογκρέσο για αυτήν την πιθανή πώληση.

Η κυβέρνηση της Ρουμανίας ζήτησε να αγοράσει επιπλέον ενενήντα πέντε (95) βαρέα όπλα μεταφοράς κοινών ελαφρών τακτικών οχημάτων (JLTV). Η αρχική FMS, αξίας 43,73 εκατομμυρίων δολαρίων, περιελάβανε τριάντα τέσσερα (34) Heavy Gun Carriers JLTV. Επομένως, αυτή η ειδοποίηση αφορά συνολικά εκατόν είκοσι εννέα (129) Μ1278A1 Heavy Gun Carriers Joint Light Tactical Vehicles. Περιλαμβάνονται επίσης κιτ ασυρμάτου VRC-104 και κιτ ασυρμάτου VRC-114.

Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και τους στόχους εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, βελτιώνοντας την ασφάλεια ενός Συμμάχου του ΝΑΤΟ που αποτελεί δύναμη για πολιτική σταθερότητα και οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη.

Η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει την ικανότητα της Ρουμανίας να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές παρέχοντας μια αξιόπιστη δύναμη που είναι ικανή να αποτρέψει τους αντιπάλους και να ενισχύσει τη συμμετοχή της στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Η Ρουμανία δεν θα δυσκολευτεί να απορροφήσει αυτόν τον εξοπλισμό στις ένοπλες δυνάμεις της.

Η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού και υποστήριξης δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή.

Οι κύριοι ανάδοχοι θα είναι οι Oshkosh Corporation, Oshkosh, WI. και Oshkosh Defense, LLC, Oshkosh, WI. Δεν έχουν προταθεί γνωστές συμφωνίες αντιστάθμισης σε σχέση με αυτήν την πιθανή πώληση.

Η υλοποίηση αυτής της πώλησης δεν απαιτεί την ανάθεση εκπροσώπων της κυβέρνησης των Η.Π.Α. ή των αντιπροσώπων του εργολάβου στη Ρουμανία.

Δεν θα υπάρξει καμία αρνητική επίπτωση στην αμυντική ετοιμότητα των ΗΠΑ ως αποτέλεσμα αυτής της προτεινόμενης πώλησης.

Αυτή η ειδοποίηση για πιθανή πώληση απαιτείται από το νόμο. Η περιγραφή και η αξία σε δολάρια είναι για την υψηλότερη εκτιμώμενη ποσότητα και αξία σε δολάρια με βάση τις αρχικές απαιτήσεις. Η πραγματική αξία σε δολάρια θα είναι χαμηλότερη ανάλογα με τις τελικές απαιτήσεις, την αρχή του προϋπολογισμού και τις υπογεγραμμένες συμφωνίες πώλησης, εάν και όταν συναφθούν».

https://www.pentapostagma.gr/