6.2.23

Βροντερό ΟΧΙ των πολιτών στη διαφθορά: Τεράστια η ήττα του πολιτικού και του οικονομικού διεφθαρμένου συστήματος της Κύπρου (video)


 Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, λένε οι σοφοί στα χωριά της Κύπρου. Οι πολίτες ψήφισαν και αποφάσισαν. Τιμώρησαν τον Αβέρωφ Νεοφύτου, αλλά και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Πάνω απ’ όλα φώναξαν ότι δεν αντέχουν άλλο τη διαφθορά και απορρίπτουν το διεφθαρμένο πολιτικό και οικονομικό σύστημα που έχει διαβρώσει το νησί από πάνω προς τα κάτω.

Οι πολίτες της Κύπρου επέλεξαν δύο «νέους» ανθρώπους στην πολιτική, αν και υπηρέτησαν το νησί από θέσεις κλειδιά. Διπλωμάτες και οι δύο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπουργός Εξωτερικών και κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης διετέλεσε μεσολαβητής της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας και πρέσβης στις πιο σημαντικές πρωτεύουσες.

Προσωπικά πιστεύω ότι οι πολίτες έχουν ενώπιον τους δύο εξαιρετικές επιλογές. Είναι καθαροί και ικανοί άνθρωποι. Δεν προκάλεσαν ποτέ με τον βίο τους.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) είναι ο μεγάλος ηττημένος. Ξεκίνησε καλά την πολιτική του σταδιοδρομία αλλά στη συνέχεια έγινε αλαζονικός και προκλητικός. Λέγονται και ακούγονται πολλά, αλλά για να κατηγορούμε τον οποιονδήποτε πρέπει να έχουμε στοιχεία.

Όπου πάει κανείς και όπου σταθεί η Κύπρος βουϊζει για τη διαφθορά. Ο κ. Αναστασιάδης διαψεύδει μετά βδελυγμίας τις κατηγορίες εναντίον του και του περίγυρου του, αλλά οι φήμες και οι ψίθυροι δεν σταματούν. Το νησί έχει αποκτήσει κακή φήμη όχι μόνο λόγω του σκανδάλου των «Χρυσών Διαβατηρίων».

Οι σχέσεις του πολιτικού και οικονομικού συστήματος με τους Ρώσους ολιγάρχες δεν μπορούν να κρυφτούν. Δισεκατομμύρια ευρώ πέρασαν μέσα από τις διεφθαρμένες κυπριακές τράπεζες και ξεπλύθηκαν. Οι τραπεζίτες μαζί με τους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες είναι αυτοί που κατέστρεψαν την Κύπρο.

Η Κύπρος έγινε το πλυντήριο του κάθε παράνομου. Δεκάδες απατεώνες απόκτησαν κυπριακά -άρα ευρωπαϊκά- διαβατήρια πληρώνοντας εκατομμύρια. Όπως έχω γράψει πολλές φορές, σύμφωνα με μία μαρτυρία, τα παράνομα χρήματα που πέρασαν από το νησί αγγίζουν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Τρομακτικό ποσό. Σκεφτείτε πόσα δισεκατομμύρια πήγαν στους μεσάζοντες και σε όλους αυτούς που απαιτούνται για τη νομιμοποίηση των παράνομων: Δικηγόροι, λογιστές και άλλα επαγγέλματα.

Είναι τυχαίο ότι ξένοι επιχειρηματίες μπήκαν στο ποδόσφαιρο της Κύπρου, όπου οι παρανομίες …βασιλεύουν; Το καλύτερο ξέπλυμα σε όλο τον κόσμο γίνεται μέσα από τα σπορ. Και οι χώρες, ακόμα και οι παντοδύναμες, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες της Ευρώπης έπεσαν στα χέρια των ολιγαρχών και των Εμίρηδων. Διότι μέσα από το ποδόσφαιρο, οι παράνομοι αποκτούν τεράστια επιρροή.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης -όποιος και αν εκλεγεί- θα συναντήσουν μπροστά τους ένα …Έβερεστ από προβλήματα. Το Κυπριακό είναι το εθνικό θέμα και πρέπει να παραμείνει. Και ας ελπίσουμε ότι οι δύο υποψήφιοι θα συνέλθουν και θα σταματήσουν να ομιλούν για την φιλοτουρκική διευθέτηση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ).

Αρκετά με την ΔΔΟ, όταν η Τουρκία απαιτεί δύο κράτη ακόμα και προσάρτηση του κατεχόμενου τμήματος του νησιού. Δεν υπάρχει επιτέλους …”φαντασία” στους ηγέτες της Κύπρου. Δίνουν, δίνουν στην Τουρκία, η οποία τα παίρνει και απαντά ότι θέλει και άλλες υποχωρήσεις.

Αλλά είναι μείζον θέμα η διαφθορά. Πρέπει να καθαρίσει ο στάβλος και οι διεφθαρμένοι πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή. Όχι λόγια. Οι πολίτες θέλουν έργα και αυτό ήταν το χθεσινό μήνυμα τους.

Από την πλευρά μας θα υποστηρίξουμε το νέο Πρόεδρο, όποιος και αν είναι, με νύχια και με δόντια εάν ασχοληθεί σοβαρά με την μάστιγα της διαφθοράς. Εάν στο πλαίσιο της δήθεν …ενότητας δεν κόψει τον καρκίνο θα μας βρει απέναντι του.

Ξεκίνησα το κείμενο με τη φράση «τα πολλά λόγια είναι φτώχεια». Ο νέος Πρόεδρος πρέπει να σχηματίσει «Ομάδα Δράσης» η οποία θα λαμβάνει εντολές μόνο από το Προεδρικό Μέγαρο. Έχει το νησί μας αδιάφθορους και στην Αστυνομία, έχει πολλούς και στη Δικαιοσύνη. Δεν θα είναι δύσκολο για το νέο πρόεδρο να τους βρει και να τους χρησιμοποιήσει…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας.