18.2.23

Είναι η Τουρκία επικίνδυνη για τους γείτονές της μετά τους σεισμούς; “Παίρνει” τον Ταγίπ Ερντογάν να συνεχίσει τις πολεμικές κραυγές; (video)

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε στους σεισμόπληκτους στην πόλη Şanlıurfa με τη σύζυγό του, Εμινέ. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία
 

Δεν αποκλείεται η μεταφορά σεισμοπαθών και η εγκατάστασή τους στην Αμμόχωστο, ως δήθεν προσωρινή στέφασή τους. Ας έχουν το νου τους οι αρμόδιοι...

Juan/Efenpress

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Αθήνα

Ο τουρκικός λαός, η κατοχική δύναμη και ο ισλαμιστής πρόεδρος της, Ταγίπ Ερντογάν, υποφέρουν από τον φονικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία, πριν μερικές μέρες.

Η χώρα έχει υποστεί μία τεράστια καταστροφή από την «οργή» της φύσης και ο Τούρκος αυταρχικός ηγέτης, αντιμετωπίστηκε με θυμό από τους πολίτες στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς επηρεάστηκαν από τον σεισμό 13 εκατομμύρια Τούρκων πολιτών σε μία περιοχή σχεδόν όσο η Ελλάδα. Ναι, δεν πρόκειται για υπερβολή.

  • Όπως έχουμε σημειώσει ξανά, το 20% και πλέον του πληθυσμού, θα δυσκολευθεί να ψηφίσει στις εκλογές, όποτε και όπως αν γίνουν αυτές -αν τελικά πραγματοποιηθούν. Άρα αυτή είναι η καλύτερη δικαιολογία που έψαχνε ο Ερντογάν για να τις αναβάλει για να μην κατηγορηθεί ότι τις φοβάται.

Χθες ακούσαμε ότι η ημερομηνία της 14ης Μαίου θα πάει 45 ημέρες μπροστά. Αυτή είναι η μία εκδοχή. Η δεύτερη αφορά την αναβολή για ένα χρόνο, που πρέπει να εγκριθεί, όμως, από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Με τα σημερινά δεδομένα, θα χρειαστούν πολλά δισεκατομμύρια για να επανέλθει η σεισμόπληκτη περιοχή στην πρότερα κατάσταση. Το ποσό είναι αστρονομικό και η Τουρκία δεν μπορεί να το καλύψει από μόνη της.

Η Δύση, για να προσφέρει κάποια από αυτά τα δισεκατομμύρια ζητά να έχει λόγο στη χρησιμοποίησή τους, λόγω της διαφθοράς και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών με το ζόρι θα μπορούσε να συλλέξει ένα δισεκατομμύριο.

Πρόκειται για τραγική κατάσταση, και δεν το λέμε με χαιρεκακία, διότι όταν ταλαιπωρούνται οι πολίτες, ακόμα και ενός ακραία εχθρικού κράτους, δεν πρέπει να χάνουμε την ανθρωπιά μας.

Το «ξέσπασμα» της φύσης δεν είναι βεβαίως η τιμωρία του Θεού, όπως μας έπρηξαν οι ψεκασμένοι εθνικιστές, διότι δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι ο Ύψιστος τιμωρεί τους Τούρκους επειδή είναι μουσουλμάνοι ή εισβολείς στην Κύπρο, τη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ, το Νακόρνο Καραμπάχ και αλλού. Σεισμοί μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή σε όλο τον πλανήτη.

Το θέμα είναι ότι ο συγκεκριμένος σεισμός κτύπησε την Τουρκία, η οποία στην τραγωδία της φάνηκε και …τυχερή. Αν το κτύπημα του εγκέλαδου συνέβαινε καλοκαίρι, θα ομιλούσαμε για την απόλυτη καταστροφή όχι μόνο στις συγκεκριμένες περιοχές. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι εκτός των νεκρών, πολλές χιλιάδες είναι και οι αγνοούμενοι.

Απ’ εκεί και πέρα, ο σεισμός επηρεάζει την τουρκική οικονομία στον απόλυτο βαθμό και αποσταθεροποιεί το στρατιωτικό της πρόγραμμα.

  • Η Τουρκία χάνει δισεκατομμύρια από τις στρατιωτικές παράνομες επιχειρήσεις της σε γειτονικές και όχι μόνο χώρες. Επίσης δαπανά και μεγάλα ποσά για την πολεμική της βιομηχανία. Όλα αυτά, αν ο Ερντογάν επιθυμεί να διατηρήσει τις ελπίδες του για την επανεκλογή του, χρειάζεται να μπουν σε μία «παύση», η οποία μπορεί να είναι παρατεταμένη.

Ο Τούρκος ισλαμιστής πρόεδρος, για να επανεκλεγεί, που είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολο -εκτός εάν οδηγήσει τη χώρα σε δικτατορία για να παραμείνει στην εξουσία- πρέπει να προσπαθήσει να επαναφέρει την οικονομία σε ορθή πορεία.

Πρέπει να ξεχάσει για ένα μεγάλο διάστημα τους εξοπλισμούς, αφού δεν απειλείται από κανένα, και να χρησιμοποιήσει όσα χρήματα υπάρχουν στα ταμεία για το καλό των πολιτών και της οικονομίας.

Πιστεύω -με βάση πληροφόρησης που είχα- ότι οι στρατιωτικές δυνατότητες της Τουρκίας έχουν μειωθεί μέσα σε μία νύχτα και ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τις παράλογες απειλές εναντίον των γειτόνων της. Και πολύ περισσότερο δεν έχει απολύτως καμία στρατιωτική επιλογή απέναντι, ειδικά, στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Αυτή είναι σίγουρα μία καλή εξέλιξη. Δεν σημαίνει, όμως, ότι η Αθήνα και η Λευκωσία πρέπει να εφησυχάζουν. Αντίθετα. Ο Ερντογάν είναι ένας αυταρχικός ηγέτης, στον οποίο ουδείς στον ελληνικό χώρο πρέπει να έχει την παραμικρή εμπιστοσύνη. Οι “τουρκολάγνοι” ας κρύψουν τις …αυθόρμητες αναλύσεις τους διότι εκτίθενται…

Το γεγονός ότι η Ελλάδα, αλλά και η Κύπρος, έσπευσαν να δώσουν χέρι βοήθειας στους Τούρκους πολίτες, δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα στην κλίκα που κυβερνά τη χώρα. Ναι, πιστεύω ότι δεν είναι εύκολο πια για τον Ερντογάν να αρχίσει να απειλεί ξανά στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ. Αλλά, όπως τονίζω πάντα, ο Ερντογάν μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, έχει μεγάλη στρατηγική σημασία για τη χώρα μας και γενικά την ανατολική Μεσόγειο. Ειδικά, στον στρατιωτικό τομέα, γίνονται εξαιρετικά πράγματα. Όχι μόνο η Αλεξανδρούπολη, αλλά και άλλες περιοχές, όπου βρίσκονται αμερικανικά στρατεύματα, έχουν βρεθεί υπό την προστασία των Ηνωμένων Πολιτειών.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal