20.2.23

Η Κύπρος δίδαξε πως γίνονται οι εκλογικές εκστρατείες: Ο νέος Πρόεδρος να εξηγήσει στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας ότι αν χαθεί η Κύπρος θα χαθεί και το Αιγαίο (video)

Ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με νέες και νέους που τον υποστήριξαν μαζικά. Φωτογραφία via Facebook (Νίκος Χριστοδουλίδης – Nikos Christodoulides)
 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Αθήνα

Η Κυπριακή Δημοκρατία απέκτησε τον όγδοο Πρόεδρο της. Τον νεαρό Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος κατάφερε το ακατόρθωτο. Κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της Κύπρου, έχοντας την υποστήριξη της κοινωνίας. Και αυτό είναι επιβεβαιωμένο από τις δημοσκοπήσεις και την ανάλυση των exit polls.

Δεν θα γράψω τα τετριμμένα, ότι δηλαδή έχει τιτάνιο έργο μπροστά του, και ότι πρέπει να σηκώσουν τα μανίκια ο ίδιος και οι συνεργάτες του. Τα γνωρίζει όλα αυτά και ήξερε τι θα αντιμετωπίσει όταν κατέβαινε στον στίβο της μαραθώνιας προεκλογικής εκστρατείας.

Έκανε λάθη στην αρχή, τα οποία αποδέχθηκε και τα διόρθωσε. Αλλά αυτό που είναι σημαντικό για τον ίδιο, αλλά και για τους κατηγόρους του, είναι ότι οι πολίτες του συγχωρέσανε αυτά τα λάθη, επειδή ήθελαν να στείλουν μήνυμα στο πολιτικό, στο κομματικό και το οικονομικό κατεστημένο.

Ήθελαν αλλαγή προσώπων και πραγμάτων. Ήθελαν να ξεφύγουν από τα δεσμά των κομμάτων, και το μήνυμα πρέπει να το λάβουν και όσοι κομματικοί σχηματισμοί (ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ, ΕΔΕΚ και λοιποί) τον υποστήριξαν. Άστε τον να κυβερνήσει όπως νομίζει αυτός καλύτερα.

  • Επίσης, δεν πρέπει να χαίρονται οι «σύντροφοι» του ΑΚΕΛ ότι δήθεν διατήρησαν τις δυνάμεις τους, διότι είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης που τους πήγε ψηλά. Όπως ψηλά τους πήγε στο παρελθόν και ο Σταύρος Μαλάς. Αν τολμούσε το ΑΚΕΛ να ορίσει κομματικό υποψήφιο δεν θα έφτανε στο δεύτερο γύρο και θα είχε πιάσει ποσοστά χαμηλά.

Ας μην κοροϊδεύουν τους εαυτούς τους. Ήταν σωστή η απόφαση του Στέφανου Στεφάνου για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και οφείλει πολλά στον Πανίκο Παπανικολάου, που επέμενε. Αποδείχθηκε σωστός. Με την ευκαιρία πρέπει να σημειώσω ότι ο κ. Μαυρογιάννης και ο κ. Παπανικολάου δεν δέχθηκαν να κάνουν βρώμικη εκστρατεία και αυτό δείχνει τον χαρακτήρα τους. Ο κ. Μαυρογιάννης είναι αυτός που έδειχνε στους πολίτες. Ήταν ένας ηθικός προεδρικός υποψήφιος.

Βρώμικο παιγνίδι δυστυχώς έπαιξαν μερικοί δημοσιογράφοι. Αλλά ο καταποντισμός των κυκλοφοριών των εφημερίδων στις οποίες εργάζονται φανέρωσαν, ακόμη μία φορά, την ποιότητα των Κυπρίων πολιτών. Όμως, γενικά μιλώντας η Κύπρος δίδαξε πως γίνονται οι εκλογικές εκστρατείες. Επικράτησαν το ήθος και οι χαμηλοί τόνοι και αυτό οφείλεται βασικά στους κ. Χριστοδουλίδη αι Μαυρογιάννη.

Δεν θα ήθελα να γράψω σήμερα για τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Συνηθίζω να μην ασχολούμαι με τους ηττημένους, διότι είναι βαρύς ο πόνος της αποτυχίας τους. Πιστεύω ότι κατάλαβε τη λάθος απόφαση του να διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας, διότι πέραν της ήττας οδήγησε τον ΔΗΣΥ στην μεγαλύτερη κρίση της Ιστορίας του.

Ο κ. Νεοφύτου, ω άνθρωπος του παρασκηνίου, δεν έπρεπε να βγει μπροστά. Πιστεύω επίσης ότι η διαφθορά που σαρώνει το νησί, δεν τον βοήθησε, αν και οι εκκλήσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του έδωσαν στο τέλος 3-4 μονάδες. Οι πολίτες έστειλαν στο δεύτερο γύρο τον κ. Χριστοδουλίδη και τον κ. Μαυρογιάννη διότι ήθελαν το απόλυτο νέο. Και καλώς έπραξαν.

Η μόνη συμβουλή μου, αν θέλετε, στο νέο Πρόεδρο, είναι αυτονόητη: Να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του. Μόνο αυτό… Δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα άλλο. Αν ήμουν στη θέση του, θα ξεκινούσα με τη διαφθορά. Πρέπει να αναλάβει το μείζον αυτό θέμα προσωπικά. Εισηγήθηκα τη δημιουργία Ομάδας Δράσης (ένα Task Force), που έχουν όλες οι σοβαρές χώρες, η οποία θα λαμβάνει εντολές μόνο από τον Πρόεδρο.

  • Πρέπει -και μπορεί- να καθαρίσει το λερωμένο όνομα της Κύπρου. Δεν πρέπει να σκεφθεί ότι ενδεχομένως να «αγγίξει» φίλους και γνωστούς. Ο λαός του έδωσε τη νίκη για να σπάσει αυγά. Αν είναι να συνεχιστεί η ίδια πολιτική για τη διαφθορά, θα αποτύχει.
  • Θα έχει απέναντι του πολλούς από εμάς που επιμένουμε να πολεμούμε τη διαφθορά. Αμφιβάλλω ότι θα συνεργαστεί η Γενική Εισαγγελία. Αλλά όσοι τον ψήφισαν και του έδωσαν την Προεδρία θέλουν να ανοίξουν οι πόρτες των φυλακών και να μπει κόσμος μέσα. Όποιοι και αν είναι οι διεφθαρμένοι.

Για το Κυπριακό, δεν συμφωνώ με τη θέση του για την φιλοτουρκική Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ), αλλά τον ψήφισε ο λαός, αν και δικαιούμαι να υποστηρίξω ότι η πλειοψηφία των πολιτών διαφωνεί με την απαράδεκτη αυτή λύση.

Η Κύπρος δεν θα επανενωθεί με την ΔΔΟ, διότι οι λέξεις ομιλούν πολύ δυνατά: Θα δημιουργηθούν δύο ζώνες, άρα θα σχηματιστούν μεταξύ των δύο κοινοτήτων και «σύνορα». Τι δεν καταλαβαίνουν οι υποστηρικτές της φιλοτουρκικής αυτής διευθέτησης.

  • Άκουσα βλακώδεις ισχυρισμούς ότι το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν ένα χαστούκι σε όσους αντισταθήκαμε στο φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν. Έχω νέα για όλους αυτούς τους ανιστόρητους. Οι πολίτες θα δώσουν την ίδια απάντηση στο νέο δημοψήφισμα, εάν η διευθέτηση παραχωρεί τον έλεγχο όλης της Κύπρου στην κατοχική Τουρκία. Πάλι θα πούμε ΟΧΙ και θα είναι ξανά βροντερό.

Θα ευχηθώ την απόλυτη επιτυχία στο νέο Πρόεδρο για το καλό της Κύπρου μας, της μικρής αγαπημένης Πατρίδας μας. Για το καλό όλου του Ελληνσιμού. Πρέπει να συνεργαστεί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, όποιον και αν εκλέξει ο ελληνικός λαός στις εκλογές της 9ης Απριλίου. Και να του εξηγήσει το αυτονόητο: ότι αν χαθεί η Κύπρος θα χαθεί και το Αιγαίο.

Ο λόγος για τον οποίο ο Ταγίπ Ερντογάν δεν υλοποίησε τις απειλές του εναντίον των ελληνικών νησιών, είναι επειδή το κυπριακό κράτος άντεξε. Επειδή η ελεύθερη Κύπρος και δεν παραδόθηκε στους Τούρκους.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Έχασε ο εξαιρετικός και ηθικός Ανδρέας Μαυρογιάννης τις εκλογές… Έχασε και η Κύπρος την ευκαιρία να έχει τον …καλύτερο υπουργό Οικονομικών στην ιστορία: Τον κ. Χαράλαμπο Προύντζο. Πέρα από τα αστεία ήταν μία κάκιστη επιλογή. Όσον αφορά τον κ. Μαυρογιάννη. Δίδαξε ήθος ο άνθρωπος. Και μένω εδώ. Ο κ. Χριστοδουλίδης, θα ήταν καλό, να βρει ένα τρόπο να χρησιμοποιήσει και να αξιοποιήσει τον αντίπαλο του.

Το αποτέλεσμα των εκλογών έστειλε στην …ανεργία και τον νυν υπουργό Οικονομικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη. Δεν θα χάσει η Κύπρος από την …εθνική αυτή απώλεια, πάντως. Άλλοι -μάλλον άλλες- έκαναν τη δουλειά στο υπουργείο Οικονομικών και έπαιρνε τα εύσημα ο κ. Πετρίδης.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης φαίνεται ότι έχει λόγους να είναι χολωμένος με κάποιους υπουργούς του, ανάμεσα στους οποίους και των Οικονομικών. Και σταματώ εδώ. Κάποια στιγμή ο κ. Αναστασιάδης θα …εκραγεί και θα πει πολλά. Η επίθεση εναντίον του από τη θυγατέρα του Γλαύκου, την Καίτη Κληρίδη, τον θύμωσε αλλά και κατάλαβε ότι μερικοί και μερικές που θεωρούσε «παιδιά» του ήταν φίδια στον κόρφο του. Αλλά, φταίει. Τα ήθελε και τα έπαθε… Ας μιλήσει, λοιπόν.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Ευρισκόμενος στην Αθήνα πληροφορήθηκα ότι ο Πρέσβης της Κύπρου, Κυριάκος Κενεβέζος, έχει αποκτήσει καλή φήμη στο πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό μέτωπο της Ελλάδας, διατηρώντας επιρροή στην ελληνική πρωτεύουσα. Εκτός όλων των άλλων θετικών, είναι και ο Πρύτανης του διπλωματικού σώματος. Εάν αποχωρήσει από την κυπριακή Πρεσβεία θα αντικατασταθεί από τον πρέσβη της Ρωσίας, κάτι που δεν επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση, αλλά ούτε και οι Δυτικοί, ειδικά εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας.
https://hellasjournal.com