15.2.23

Να μην ξεχνάμε ότι μέχρι την ημέρα πριν από τους σεισμούς ο Ερντογάν απειλούσε τα νησιά του Αιγαίου με πόλεμο και εκβίαζε την Κύπρο μέσα στην ΑΟΖ της (video)

 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Hellas Journal, Λευκωσία

Οι πληροφορίες που δημοσίευσε η ιστοσελίδα μας εδώ και αρκετό καιρό, για αναβολή των εκλογών στην Τουρκία, έρχονται να επιβεβαιωθούν από τουρκικές πηγές και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ).

Με αφορμή τους φονικούς σεισμούς, ο ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, θα υλοποιήσει το σχέδιο που εκπόνησε πολλούς μήνες πριν, για αναβολή των εκλογών, τις οποίες κινδυνεύει να χάσει.

Πριν από τους σεισμούς η δικαιολογία θα ήταν λόγοι εθνικής ασφάλειας από εξωτερική (δήθεν) απειλή. Μετά τους σεισμούς η δικαιολογία θα αφορά λόγους εθνικής καταστροφής.

Από την μεγάλη τραγωδία, που δεν οφείλεται σε εξωτερική απειλή, 13 εκατομμύρια περίπου πολίτες δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν τα εκλογικά τους καθήκοντα. Ή αν θέλετε, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ψηφίσουν.

Οπότε, εάν το ένα πέμπτο και πλέον των πολιτών αδυνατούν να προσέλθουν στις κάλπες, το αποτέλεσμα έτσι και αλλιώς θα είναι «νοθευμένο». Μπορούμε να υποθέσουμε ορθά, ότι οι σεισμοπαθείς μαζικά θα καταψηφίσουν τον Ερντογάν και τους ισλαμιστές που σάρωσαν σε όλα τα επίπεδα την Τουρκία, εγκαθιστώντας ένα διεφθαρμένο καθεστώς.

  • Από τις εκδηλώσεις αποδοκιμασίας εναντίον του προεδρικού ζεύγος, του Ταγίπ και της Εμινέ εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι πολίτες έχουν φτάσει στο σημείο χωρίς επιστροφή: Δεν πιστεύουν πια τον ισλαμιστή Πρόεδρο, ο οποίος έχει αποκτήσει απίστευτο πλούτο, σε μία εποχή κατά την οποία ο τουρκικός λαός οδηγείται μαζικά σε πτώχευση.

Μετά τους σεισμούς, η τουρκική οικονομία θα δεινοπαθήσει στον απίστευτο βαθμό και πιστεύεται ότι θα χρειαστούν 10 με 15 χρόνια για να ορθοποδήσει η Τουρκία. Με το δεδομένο αυτό υπόψιν, ο Ερντογάν δεν έχει άλλη επιλογή παρά να αναβάλει τις εκλογές, αν και η κίνηση αυτή δεν τον σώζει.

Ο σημερινός Ερντογάν, δεν έχει την πολυτέλεια να απωλέσει τις εκλογές. Αλλά θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε ακόμα ένα βήμα στην ανάλυση μας και να προβλέψουμε ότι η επιβολή δικτατορίας -όχι ότι τώρα «βασιλεύει» η Δημοκρατία στη χώρα- είναι δρόμος χωρίς επιστροφή για τον αυταρχικό ηγέτης της Τουρκίας. Άλλωστε ο θαυμασμός του προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, σε αυτό οφείλεται: στο ότι είναι ένας ηγέτης, που επιτρέπει μεν «εκλογές» αλλά κυβερνά δικτατορικά.

Η Δύση, και ειδικά η Αμερική, προσβλέπει στις εκλογές που προκηρύχθηκαν για τον Μάϊο, αλλά δεν θα πραγματοποιηθούν, όπως αναφέραμε παραπάνω. Έλπιζαν ότι το καθεστώς του Ερντογάν θα καταρρεύσει μέσω της εκλογικής διαδικασία.

Αφελείς ή όχι, δεν μπορεί να συζητηθεί υπό τις νέες συνθήκες. Οι Δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας πρέπει να αποφασίσουν ότι σε περίπτωση κατάργησης της Δημοκρατίας, πρέπει να υπάρξουν επιπτώσεις. Και τώρα, πολύ περισσότερο από τότε, οι ΗΠΑ και οι νατοϊκοί σύμμαχοι τους είναι αναγκασμένοι από τις εξελίξεις και το καταστατικό του ΝΑΤΟ, να θέσουν την Τουρκία υπό περιορισμό και αυστηρή παρακολούθηση.

Οι εξελίξεις αυτές, εφόσον επιβεβαιωθούν, θα επηρεάσουν την Κύπρο και την Ελλάδα. Ο Ερντογάν -επειδή ακριβώς είναι ο αυτός που είναι- δεν θα αντέξει για μεγάλο διάστημα αυτή την ήρεμη κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Πάνω και από τις απώλειες χιλιάδων ανθρώπων, το τουρκικό σχέδιο εναντίον της Ελλάδας πρέπει να εκτελεστεί, κατά τη γνώ,η του Ερντογάν.

Ας μην κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας και ας μην παίρνουμε θάρρος από τις αισιόδοξες δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Διότι πρόκειται περί του ίδιου υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, που μονίμως εκβιάζει την Κύπρο με απατηλή λύση και μέχρι την ημέρα πριν τους σεισμούς απειλούσε τα νησιά του Αιγαίου.

Δεν πρέπει να «αγοράζουμε» αβασάνιστα κάθε κίνηση της Τουρκίας προς την βελτίωση των σχέσεων -μερικοί αισιοδοξούν για ενίσχυση και οριστική επιβολή της ειρήνης. Αλλά δεν μας λένε αν στηρίζουν σε ισχυρά γεγονότα την αισιοδοξία τους, πέραν βεβαίως της πραγματικότητας των ημερών:

– ότι οι σεισμοί άλλαξαν το κλίμα και την ίδια στιγμή εξουδετέρωσαν πλήρως τον κρατικό μηχανισμό, και τρομοκράτησαν τον Ερντογάν. Το ισχυρό κράτος που ευαγγελιζόταν και το οποίο υποτίθεται ότι θα σάρωνε όλες τις γειτονικές χώρες είναι για τα μπάζα. Το κακό έγινε.

Η αναβολή και (ίσως) η ακύρωση των εκλογών στην Τουρκία θα οδηγήσει την κατοχική γειτονική χώρα σε μία μόνιμη αναταραχή, που θα προκαλέσει ξανά κύματα προσφύγων και μεταναστών.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας.
https://hellasjournal.com/