14.2.23

Θα φέρουν οι σεισμοί την πολυπόθητη ειρήνη μεταξύ της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Κύπρου; Έχουμε εμπιστοσύνη ότι δεν θα δούμε ξανά τον “πολέμαρχο” Ερντογάν; (video)

epa10465462 Emergency personnel work at the site of collapsed buildings following a powerful earthquake in Nurdagi district of Gaziantep, southeastern Turkey, 13 February 2023. More than 30,000 people have died and thousands more were injured after two major earthquakes struck southern Turkey and northern Syria on 06 February. EPA, SEDAT SUNA
 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Λευκωσία

Υπάρχει έστω και ένας άνθρωπος στην Ελλάδα και στην Κύπρο που να μην θέλει απέναντι του μία Τουρκία που θα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα;

Υπάρχει έστω και ένας πολίτης που να μην επιθυμεί μία Τουρκία, η οποία θα ξαναγίνει μία σοβαρή χώρα, και η οποία δεν θα απειλεί τους γείτονες της;

Νομίζω αν υπάρχει πρέπει να είναι τρελός.

Η Κύπρος βρίσκεται κάτω από ένα άνευ προηγουμένου εκβιασμό, τον οποίο εξέφρασε ο ισλαμιστής πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν: Παράδοση στην Τουρκία και πλήρη έλεγχο του νησιού από τον στρατό του Αττίλα.

Αλλά δεν μένει εκεί: Εποφθαλμιά δεκάδες ελληνικά νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος και αμφισβητεί ακόμα και την ελληνικότητα της Κρήτης! Και δεν αναφέρομαι στο Καστελόριζο, το οποίο βρίσκεται καθημερινά στο στόχαστρο της κατοχικής χώρας. Ομιλούμε για την Κρήτη. Η Γαύδος, μας είπαν ακόμα οι Τούρκοι ισλαμιστές, είναι τουρκικό νησί!!!

Όλα τα παραπάνω είναι η στυγνή πραγματικότητα. Οι σεισμοί, που προκάλεσαν λύπη και αγάπη για τα χιλιάδες θύματα και τους συγγενείς τους, λειτούργησαν ως μία υπενθύμιση ότι οι γείτονες δεν είναι αναγκαστικά εχθροί, όπως πιστεύει η ισλαμική κλίκα που κυβερνά η Τουρκία.

Αλλά μπορούν να βρεθούν δίπλα στους λαούς της περιοχής, που υποφέρουν. Και ο τουρκικός λαός βρίσκεται μέσα στο απέραντο πένθος. Η Ελλάδα, κυβέρνηση και λαός, έσπευσαν αμέσως. Και έδειξαν σε όλο τον κόσμο, ποιοι πραγματικά είμαστε οι Έλληνες…

Το …περίφημο τουρκικό κράτος που διαφήμιζε ο Ερντογάν κατέρρευσε μέσα στα λίγα δευτερόλεπτα που διήρκεσε ο σεισμός. Ανύπαρκτο και άσπλαχνο, δεν ανέλαβε τις ευθύνες του και δικαιολόγησε -αν είναι δυνατόν- την κατάρρευση τόσων κτιρίων προβάλλοντας τα λάθη των κατασκευαστών. Οι οποίοι, σημειωτέο, είναι άνθρωποι του Τούρκου προέδρου. Διότι, ο βασιλιάς της διαφθοράς είναι ο ίδιος.

Τι απέμεινε μετά το τέλος των ερευνών για την ανεύρεση ζωντανών κάτω από τα ερείπια; Μα τι άλλο; Η παλικαριά και η αυταπάρνηση των Ελλήνων διασωστών της ΕΜΑΚ, οι οποίοι ξεπέρασαν εαυτούς. Μα πόση υπερηφάνεια μας πρόσφεραν τα μέλη του σώματος, που έσωσαν ζωές κινδυνεύοντας οι ίδιοι. Διότι στη διάρκεια των διασώσεων συνέβησαν μετασεισμοί, που θα μπορούσαν να σκοτώσουν τους Έλληνες «αγγέλους» της ζωής.

Όμως, δεν έκαναν βήμα πίσω. Έμειναν εκεί, πιστοί στο καθήκον, τιμώντας το ελληνικό όνομα σε μία Τουρκία, η οποία μετατράπηκε σε ισλαμο-εθνικιστική από τον Ερντογάν και τους διεφθαρμένους συνεργάτες του.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε στενή συνεργασία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έκανε μία κίνηση που άφησε άφωνη καιάναυδη τη διπλωματική κοινότητα σε όλο τον κόσμο. Στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες …παραμιλούν! Πήγε στις σεισμόπληκτες περιοχές και έδειξε ότι οι Έλληνες έρχονται με τη σημαία της ειρήνης για να βοηθήσουν τους γείτονες σε μία μεγάλη ώρα ανάγκης.

Μετρώντας τις αντιδράσεις κυρίως των Αμερικανών, εύκολα καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι βρίσκονται πλέον σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Διότι πια με τι μούτρα θα βγουν στα μπαλκόνια και θα πουν στον φανατισμένο ισλαμικό τουρκικό όχλο, ότι οι Έλληνες απειλούν δήθεν την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας; Οι Έλληνες πήγαν στην Τουρκία με τη σημαία της ειρήνης.

Το άλλο ερώτημα που τίθεται είναι και το πιο απλό: Πιστεύουμε ότι μετά την ελληνική απέραντη προσφορά και βοήθεια της Ελλάδας στους πολίτες της Τουρκίας που από μία στιγμή στην άλλη βρέθηκαν με το απόλυτο μηδέν, θα επαναληφθούν οι τουρκικές αμφισβητήσεις της ελληνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας;

Ότι είχαν οι άνθρωποι στην Τουρκία τα έχασαν εν ριπή οφθαλμού. Ούτε ελπίδα υπάρχει, ούτε μέλλον έχουν αυτοί οι άνθρωποι. Ποιος θα τους προσφέρει ελπίδα; Ο Ταγίπ και η Εμινέ, που μετά την περιοδεία τους στις σεισμόπληκτες επέστρεψαν στο παλάτι των 700 εκατομμυρίων δολαρίων; Φυσικά όχι.

Το επόμενο διάστημα θα δούμε προσπάθειες από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες για να οδηγήσουν τις ηγεσίες των δύο χωρών σε διάλογο. Αλλά τι είδους διάλογο; Τι χάσαμε για να το …βρούμε και να συζητήσουμε σε ποιον ανήκει; Θα πάμε σε διαπραγματεύσεις για να συζητήσουμε τις απαιτήσεις της Τουρκίας; Ή την αποδοχή των συνόρων και των τερματισμό των προκλήσεων;

Την ιστορία πρέπει να την μελετούμε, η Ιστορία πρέπει να μας διδάσκει. Ο Ερντογάν και οι ισλαμοεθνικιστές της Άγκυρας παραποιούν την Ιστορία και παραβιάζουν διεθνείς συμφωνίες που υπέγραψαν αλλά δεν τις αναγνωρίζουν πια.

Μην με παρεξηγήσετε. Είμαι ο πρώτος που θα καταθέσω με το χέρι στην καρδιά ότι η ειρήνη είναι ένα από τα πιο όμορφα αγαθά, που δικαιούνται οι άνθρωποι. Ο Ερντογάν δεν το καταλαβαίνει διότι η σχιζοφρένεια του δεν τον αφήνει να αντιληφθεί ότι ο τουρκικός λαός θα ζούσε σε μία εξαιρετική οικονομική ατμόσφαιρα και κατάσταση αν το στρατοκρατικό καθεστώς δεν ξόδευε δισεκατομμύρια σε οπλισμό, για να τον χρησιμοποιήσει εναντίον των γειτόνων του.

Οι πολίτες στην Ελλάδα και στην Κύπρο είναι πανέτοιμοι και θέλουν να βασιλεύσει η ειρήνη. Αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί εις βάρος των συμφερόντων τους. Τα σύνορα δεν πρόκειται να αλλάξουν όσο και να απειλεί ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος ισλαμιστής ηγέτης πρέπει να εκμεταλλευθεί την εκλογή του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη και να συμφωνήσει σε μία λύση που θα επανενώνει την Κύπρο μας, ώστε να ζήσουν οι πολίτες της, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μαζί, χωρίς στρατούς και άθλιες εγγυήσεις, χωρίς επεμβάσεις και παρεμβάσεις από την ισλαμική Τουρκία.

Τα πράγματα είναι απλά: Δεν γίνεται ένας σεισμός να επαναφέρει το τουρκικό καθεστώς στην πραγματικότητα, και όταν ο χρόνος επουλώνει τις πληγές και οι τραγωδίες ξεχνιούνται, να έρχεται το ίδιο καθεστώς και να παρουσιάζεται απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο με το όπλο στο χέρι. Είδαμε το έργο το 1999. Δεν θέλουμε να το ξαναδούμε το 2023.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. 
https://hellasjournal.com/