11.2.23

Ο Ερντογάν γνωρίζει ότι η οργή των πονεμένων ανθρώπων θα επεκταθεί σε όλη την Τουρκία: Θα αναβάλει τις εκλογές και θα επιβάλει απόλυτο αυταρχικό καθεστώς (video)



Η κραυγή «ντροπή σου» ήταν τόσο δυνατή που αναστάτωσε τον ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Οι σεισμοπαθείς, που έχασαν τα πάντα δεν φοβήθηκαν τους μπράβους του Τούρκου προέδρου. Και εξέφρασαν τα αισθήματα τους χωρίς φόβο, αλλά με πάθος.

Άλλοι έχασαν συγγενείς και όλη την περιουσία τους, άλλοι βαριά τραυματισμένοι έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία και στις σκηνές που έστησε άρον-άρον το αυταρχικό καθεστώς. Όλοι σκέφτονταν το ίδιο: ότι ο Ερντογάν ζει στο χρυσοποίκιλτο Προεδρικό Παλάτι με την κ. Εμινέ και μέλη της οικογένειας τους, ενώ οι ίδιοι παγώνουν από το κρύο.

Το τουρκικό κράτος απέτυχε στο αυτονόητο: Μετά τους φονικούς σεισμούς να προστατεύσει τους πολίτες του, οι οποίοι βρίσκονται στην κυριολεξία στους δρόμους, αφού η κυβέρνηση του Ερντογάν δεν φρόντισε να μεταφερθούν αμέσως στις πληγείσες περιοχές σκηνές, φαγητό, νερό, φάρμακα και γενικά τα στοιχειώδη που χρειάζεται ένας πολίτης σε τέτοιες περιπτώσεις.

  • Ο Ερντογάν γνωρίζει ότι η οργή αυτών των ανθρώπων θα επεκταθεί σε όλη την Τουρκία. Που σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσει σοβαρότατο πρόβλημα στις εκλογές του Μαϊου, εάν βεβαίως δεν αναβληθούν.

Ήδη τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας και στις χώρες της Δύσης ομιλούν γι’ αυτή την πιθανότητα. Σοβαροί αναλυτές πιστεύουν ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιηθούν οι εκλογές, μία διαπίστωση που βολεύει τον ισλαμιστή Πρόεδρο.

Έτσι κι αλλιώς, πριν ακόμα από τον φονικό σεισμό, Τούρκοι αντιστασιακοί, που βρήκαν καταφύγιο σε χώρες της Ευρώπης αναφέρονταν στο ενδεχόμενο αυτό.

Έλεγαν πως ο Ερντογάν δεν θα αντέξει το ενδεχόμενο ήττας και θα χρησιμοποιήσει συγκεκριμένο άρθρο του Συντάγματος για να τις αναβάλει. Και με την ευκαιρία, θα επέβαλε ειδικό νόμο που θα του έδινε το δικαίωμα να δημιουργήσει ένα βίαιο αυταρχικό καθεστώς, το οποίο θα έφτανε στα όρια της δικτατορίας.

Με τα σημερινά δεδομένα περισσότερα από 13 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες -είναι το 15%, των 85 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας, σε 10 επαρχίες έχουν επηρεαστεί από τον σεισμό. Η καταστροφή είναι απόλυτη.

Πάντα με τα σημερινά δεδομένα οι περιοχές που καταστράφηκαν είναι αδύνατον να ανοικοδομηθούν μέχρι τον Μάιο. Οπότε, θα ρωτήσει σύντομα ο Ερντογάν: Πως θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές όταν 13 εκ. ψηφοφόροι δεν μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Σιγά που τον ενδιαφέρει…

Είναι ένα εξαιρετικό νέο για τον αυταρχικό Ερντογάν, ο οποίος δεν …αντιλαμβάνεται τους λόγους για τους οποίους οι πολίτες στρέφονται εναντίον του. Αυτός είναι ο τρόπος σκέψης των δικτατόρων. Είναι μονίμως σε άρνηση.

Η αντίδραση του κράτους ήταν εξαιρετικά αναποτελεσματική. Εντοπίστηκαν και φαινόμενα βίαιης απώθησης των σεισμοπαθών που ήθελαν να εκφράσουν την απογοήτευση τους στον ίδιο τον Ερντογάν. Οι μπράβοι του δεν άφηναν τους «φωνασκούντες» να τον προσεγγίσουν. Για τις ανάγκες του τηλεοπτικού φακού εντοπίστηκαν φανατικά μέλη του κόμματος του Ερντογάν.

Τι περιμένουμε απ’ εδώ και πέρα. Οι εκλογές αναμένεται να αναβληθούν. Ο Ερντογάν θα πρέπει να ξανακτίσει το αφήγημα των (δήθεν) απειλών εναντίον της Τουρκίας από τα γειτονικά κράτη, για να πείσει τα εκατομμύρια των αμόρφωτων, πως η Τουρκία απλά …αμύνεται.

Αρκετοί στην Ελλάδα πιστεύουν ότι θα αναπτυχθεί η «διπλωματία των σεισμών» αν και δεν έχουμε σοβαρά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη θέση αυτή. Ποιος μπορεί να εμπιστευθεί τον Ερντογάν και το αυταρχικό καθεστώς του. Όλοι θέλουμε την ειρήνη.

Αν η Τουρκία σταματήσει να απαιτεί τα ελληνικά νησιά και να απειλεί με τον έλεγχο όλης της Κύπρου, η ειρήνη θα επικρατήσει στο Αιγαίο και σ’ όλη την ανατολική Μεσόγειο. Αλλά θα δεχθεί ποτέ ο Τούρκος πρόεδρος, αλλά και όλοι οι Τούρκοι πολιτικοί να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα;

Ας μην είμαστε αφελείς και ταυτόχρονα χαζοί. Η τουρκική πολιτική δεν θα αλλάξει με ένα σεισμό. 

https://hellasjournal.com/