10.2.23

Έφτασαν στην Τουρκία για να σώσουν, όχι για να “πάρουν”, τουρκικές ζωές: Ταγίπ, οι Έλληνες είναι αυτοί που πήγαν στη χώρα σου και “κτύπησαν” νύχτα… (video)

 Το πρόσωπο του ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, δείχνει την αγωνία του, όχι για τους πολίτες, αλλά για το πολιτικό του μέλλον. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Αθήνα

Οι σεισμοί που κτύπησαν την Τουρκία και τη Συρία, όπως λένε οι ειδικοί, ήταν τρομακτικοί. Χιλιάδες οι νεκροί και οι τραυματίες, αλλά εντυπωσιακή και η βοήθεια από 95 χώρες, όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Πρώτη και καλύτερη η Ελλάδα μας. Οι Έλληνες διασώστες έλαμψαν για πολλοστή φορά σε ένα έργο προσφοράς που το γνωρίζουν πολύ καλά. Τι ήταν αυτή η αυταπάρνηση που έδειξαν αυτοί οι γενναίοι άνθρωποι; Και πόσο όμορφος ο αγώνας τους και η επιμονή τους να σώζουν ζωές;

Από τις πρώτες χώρες, και η Κυπριακή Δημοκρατία. Ζήτησε άδεια για την αποστολή της δικής της ειδικής ομάδας, που την είδαμε να δρα με αποτελεσματικότητα στις φωτιές, στην Ελλάδα.

Η Τουρκία, σ’ αυτές τις δραματικές ώρες για την ίδια και το λαό της, έδειξε μικρότητα και μικροπρέπεια. Στο τέλος, επειδή το απαίτησε το δουλικό κατοχικό καθεστώς του Ερσίν Τατάρ -λένε οι πληροφορίες από το νησί- δεν έδωσε άδεια εισόδου στους Κύπριους διασώστες. Κρίμα, μεγάλο κρίμα.

  • Από τα μηνύματα, τα οποία φτάνουν από την Τουρκία, οι πολίτες της έδειξαν την εκτίμηση τους για όσα κάνει η κυβέρνηση της Ελλάδας και οι Έλληνες πολίτες.

Δυστυχώς, διάβασα και μηνύματα, και από τις δύο πλευρές, που προκαλούν ντροπή. Όλα, μα όλα, αν μελετήσει κανείς τους «λογαριασμούς» τους έρχονται από εθνικιστές. Και των δύο πλευρών. Ξεκίνησαν πρώτα οι «δικοί» μας ανόητοι, και ακολούθησαν οι Τούρκοι των «Γκρίζων Λύκων», του φασιστικού κόμματος που υποστηρίζει τον αυταρχικό Ταγίπ Ερντογάν.

Σίγουρα, ούτε ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, ούτε ο φασίστας «εταίρος» του ο Μπαχτσελί, είναι ευτυχείς με την ελληνική ανταπόκριση την ώρα της ανάγκης της χώρας τους. Επειδή όλα τα βλέπουν μέσα από εθνικιστικό φακό.

Η ελληνική βοήθεια δεν βοηθά το αφήγημα τους, ότι “οι Έλληνες είναι οι εχθροί μας”, ενόψει και των τουρκικών εκλογών του Μαϊου. Όπως έγραψα ξανά, πριν ακόμα από τους σεισμούς, το τελευταίο πράγμα που έχει στο μυαλό του ο Ερντογάν είναι η πραγματοποίηση αυτών των εκλογών.

Μετά από τους σεισμούς, και ενώ όλοι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, έχουν το μυαλό τους στην τουρκική τραγωδία, η κλίμα του Ερντογάν θεωρεί πως είναι και πολιτικό …«δώρο».

Ποιος θα τον κατηγορήσει αν αναβάλει τις εκλογές μπροστά σε αυτή την άνευ προηγουμένου τραγωδία; Δεν θα είναι εύκολη η πραγματοποίηση των εκλογών με δεδομένο ότι μερικά εκατομμύρια στις πληγείσες περιοχές δεν θα μπορούν. λόγω της νέας δραματικής κατάστασης, να ψηφίσουν καν. Είναι μία πραγματικότητα…

Ένα άλλο γεγονός για τον Ερντογάν, όπως ο ίδιος είδε και κατάλαβε στη διάρκεια της χολιγουντιανικής έμπνευσης περιοδείας του στις περιοχές που κτύπησαν οι σεισμοί είναι αυτό: δεν θα τον ψήφιζε κανείς.

  • Το κράτος του ισλαμιστή προέδρου άφησε μόνους και αβοήθητους τους πολίτες. Το κρύο είναι αβάστακτο στις περιοχές αυτές και οι άνθρωποι δεν έχουν που να μείνουν. Μπορεί το τουρκικό κράτος να είχε μία «δικαιολογία» τις πρώτες 24, άντε 48 ώρες. Αλλά πλέον είναι απαράδεκτο και ελεεινό.

Σε ότι μας αφορά: Η τουρκική συμπεριφορά έναντι της κυπριακής αποστολής, μας δείχνει ότι η μαφία που κυβερνά την Τουρκία δεν είναι ευτυχής για τις επιτυχίες της ελληνικής αποστολής. Οι σκηνές διάσωσης ήταν συγκλονιστικές. Δύσκολα θα φύγουν από το μυαλό μας. Αλλά ο Ερντογάν δεν τα βλέπει με τον ίδιο φακό. Στο δικό του σχιζοφρενικό μυαλό γνωρίζει ότι δεν βοηθούν τις ελπίδες του για επανεκλογή στο προεδρικό αξίωμα.

Οι Έλληνες, πάλι πήγαν νύχτα στην Τουρκία. Και πήγαν ειρηνικά. Δεν είχαν μαζί τους όπλα για να σκοτώσουν. Πρόσφεραν ξανά τη ζωή σε Τούρκους πολίτες που βρέθηκαν κάτω από τα συντρίμμια. Και μας έκαναν τόσο, μα τόσο, υπερήφανους…

Ας ελπίσουμε να βάλει μυαλό ο Ερντογάν και να καταλάβει ότι μπροστά στη φύση είναι πολύ μικρός και εντελώς ανήμπορος. Όμως, για να είμαι ειλικρινής με όλους εσάς που με διαβάζετε, είμαι βέβαιος ότι «για λίγο καιρό θα ξαποστάσει». Θα επανέλθει με τις άγριες απειλές εναντίον του Αιγαίου και της Κύπρου.

Και κλείνω σήμερα με την ειλικρινή ευχή να με διαψεύσουν τα γεγονότα…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας