1.2.23

Είναι η Τουρκία πίσω από το νέο πολιτικό χάος μεταξύ του Νετανιάχου και των Παλαιστινίων; Με βάση το μίσος του Ερντογάν, δεν αποκλείεται τίποτα… (video)

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στο Ισραήλ, Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΥΠΕΞ, STR

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Συμβαίνουν περίεργα γεγονότα στο Ισραήλ από την ανάληψη της εξουσίας της χώρας από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος σχημάτισε μία ακροδεξιά κυβέρνηση καθώς δεν έβρισκε άλλους συμμάχους για να κυβερνήσει.

Από την πρώτη ημέρα της ορκωμοσίας της κυβέρνησης του, η χώρα συγκλονίζεται από διαδηλώσεις ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησαν άγριες συγκρούσεις με τους Παλαιστίνιους της Χαμάς, που θυμίζουν παλιές πολύ κακές και αποκρουστικές εποχές. Οι προβλέψεις για τη συνέχεια είναι πολύ άσχημες.

Το ερώτημα που τέθηκε από αναλυτές και διπλωμάτες είναι αν όλα τα παραπάνω είναι τυχαία ή πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο εναντίον του κ. Νετανιάχου για να καταρρεύσει η κυβέρνηση του και να επιστρέψουν οι λεγόμενοι «αριστεροί» και ακραία νεοφιλελεύθεροι στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προχωρήσει ταχύτατα στην εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν ως να μην υπήρχαν άλλα θέματα που απαιτούσαν τη διαδικασία του επείγοντος για τους τότε Ισραηλινούς ηγέτες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο σημερινός, και πολύ περίεργος, πρόεδρος του Εβραϊκού Κράτους, Isaac Herzog έχει σχέση «λατρείας» με τους Τούρκους για άγνωστους λόγους.

Ο αδελφός του, που είναι πρέσβης στην Ουάσιγκτον, μόλις έφτασε στις ΗΠΑ άνοιξε τις πόρτες της πρεσβείας στον Τούρκο πρέσβη, γνωστό ισλαμιστή και τον κατ’ εξοχήν άνθρωπο του Ερντογάν στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Βεβαίως, για να είμαστε δίκαιοι, πέραν μερικών αναξιόπιστων Εβραιοαμερικανών «ηγετών», το Εβραϊκό Λόμπι και οι σοβαρές οργανώσεις αρνήθηκαν να συναντήσουν τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όταν επισκέφθηκε πρόσφατα την Ουάσιγκτον.

Διότι έχουν αρχές και δεν ξεχνούν ότι στις πολύ δύσκολες στιγμές για το Ισραήλ, όταν δεχόταν ασύμμετρη επίθεση από τον Ερντογάν, ήταν οι Ελληνοαμερικανοί, η Αθήνα και η Λευκωσία που στάθηκαν δίπλα στο Εβραϊκό Κράτος, παρά τις διαφωνίες για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι Παλαιστίνιοι.

Εσχάτως ακούμε, σε επίπεδο ψιθύρων για την ώρα, την πιθανότητα να βρίσκεται πίσω από την έξαρση της βίας στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας.

Όταν η προηγούμενη κυβέρνηση του Ισραήλ προχώρησε στην εξομάλυνση των σχέσεων, συμφωνήθηκε να κλείσουν τα γραφεία της Χαμάς στην Τουρκία, απ’ όπου σχεδιάζονται οι επιθέσεις κατά του Ισραήλ, σύμφωνα με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

Ο Ερντογάν δεν υλοποίησε ποτέ τη συμφωνία. Χρησιμοποίησε την Χαμάς στο παρελθόν εναντίον ισραηλινών στόχων… Γιατί να μην την χρησιμοποιεί και τώρα με στόχο τον Νετανιάχου; Είναι ένα λογικό ερώτημα. Διότι μερικά πράγματα δεν δικαιολογούνται.

Βέβαια, πρέπει να σημειώσω ότι μερικοί υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης είναι τόσο εθνικιστές που φτάνουν το όριο της απόλυτης εθνικιστικής δεξιάς, που ομοιάζει με καταστάσεις τις οποίες οι ίδιοι οι Εβραίοι δεν θέλουν να θυμούνται. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι ο μόνος δρόμος είναι ο ειρηνικός. Ο πόλεμος δεν οδηγεί πουθενά, ούτε τους Ισραηλινούς, ούτε τους Παλαιστίνιους.

Σε αντίθεση με την Κύπρο, όπου το πρόβλημα είναι εντελώς διαφορετικό, τα δύο κράτη είναι η μοναδική λύση για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Ούτε οι Ισραηλινοί μπορούν να εξολοθρεύσουν τους Παλαιστίνιους. Ούτε το ανάποδο μπορεί να συμβεί. Η ειρήνη και η αποδοχή των δύο κρατών είναι η μόνη λύση.

Εάν ο Ερντογάν άκουσε τις δηλώσεις των Ισραηλινών αξιωματούχων, υποδεχόμενοι τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, δεν πρέπει να είναι ευτυχής. Αντίθετα. Πρέπει να έχει θυμώσει.

Διότι η σημερινή τουλάχιστον κυβέρνηση, προσέχει ως κόρη οφθαλμού τη στρατηγική σχέση του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο. Έτσι κι αλλιώς, η Τουρκία είναι μία εχθρική χώρα επειδή αυτό επιθυμεί ο Ερντογάν. Μία «ήρεμη κατάσταση» με την Τουρκία οι Ισραηλινοί θα την ήθελαν για να μην αναμειγνύεται η Άγκυρα στις σχέσεις με τους Παλαιστίνιους. Όμως δεν είναι εύκολο.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, προσκάλεσε μόλις προχθές τον Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί το Ισραήλ, αφού προηγουμένως δέχθηκε τον νέο πρέσβη της Τουρκίας στη χώρα. Ουδείς γνωρίζει αν θα γίνει δεκτή η πρόσκληση διότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Εβραϊκού Κράτους. Πως θα πάει εκεί, όταν η κεντρική του πολιτική εναντίον του Ισραήλ, στροφογυρίζει πίσω από τα Ιεροσόλυμα;

Και επίσης το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα πράξει ο Ερντογάν στην περίπτωση που επισκεφθεί το Ισραήλ; Δεν θα βάλει «φωτιά» μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων; Αυτό είναι το μόνο σίγουρο…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας.
https://hellasjournal.com