17.2.23

Εκεί που φτιάχνουν πυρετωδώς πυραύλους Javalin, Stinger και εκτοξευτές Mars για την Ουκρανία: Σπάνια μαρτυρία CNN σε αμερικανική βιομηχανία [video]

 

Μια σπάνια δυνατότητα καταγραφής της διαδικασίας που οδηγεί στην εξαγωγή  πυρομαχικών από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία δίνει το ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου CNN.

Δημοσιογράφος του δικτύου επισκέφτηκε ένα από τα αμερικανικά εργοστάσια που ανεβάζουν τους ρυθμούς παραγωγής πολεμικού εξοπλισμού που χρειάζεται η Ουκρανία στον πόλεμο απέναντι στη Ρωσία.

Το εργοστάσιο στο Σκράντον της  Πενσιλβάνια των ΗΠΑ  Η κάμερα του CNN παρακολουθεί την διαδικασία κατασκευής, ενώ από τον αφηγητή ακούγεται ότι “κάθε μήνα ένας τόνος μεταλλικές ράβδοι πυρακτώνονται και μετατρέπονται σε 11.000 βόμβες. Οι άδειες βόμβες μεταφέρονται σε άλλο εργοστάσιο για να γεμίσουν με εκρηκτική ύλη, 5.000 μίλια μακριά από την πρώτη γραμμή του πολέμου. Εδώ ο εχθρός είναι ο χρόνος καθώς οι Ουκρανοί μαχητές μπορούν να καταναλώσουν την μηνιαία παραγωγή μόλις σε μισή εβδομάδα…”

Το ρεπορτάζ φιλοξενεί και δήλωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με την οποία επισημαίνει ότι οι ανάγκες της Ουκρανίας σε πυρομαχικά ξεπερνά κατά πολύ τους ρυθμούς παραγωγής των δυτικών συμμάχων της. Παράλληλα, επισημαίνει πως ήδη το Πεντάγωνο σχεδιάζει να ανοίξει ένα ακόμη εργοστάσιο στο Τέξας.

Σύμφωνα με αρμόδιους Αμερικανούς αξιωμαχούτους η τρέχουσα επιταχυμένη παραγωγή πυρομαχικών για την Ουκρανία έχει ιστορικές διαστάσεις, ξεπερνώντας ίσως την αντίστοιχη πολεμική παραγωγή για τον πόλεμο της Κορέας.

  • Ο στόχος είναι μέσα σε δυο χρόνια να παραχθούν πέντε φορές περισσότεροι γύροι πολεμοφοδίων κάθε μήνα, φτάνοντας στα 70.000 τεμάχια.

Δηλαδή διπλάσια παραγωγή για τους αντιαρματικούς πυραύλους Javalin, φτάνοντας τις 4.000 κομμάτια. 30% αύξηση παραγωγής εκτοξευτήρων Mars – σε περίπου 500 τον μήνα. Επίσης αύξηση παραγωγής των αντιαερoπορικών πυραύλων Stinger σε 60 το μήνα.

Δείτε το βίντεο του CNN- [η παρουσίαση του ρεπορτάζ από το εργοστάσιο παραγωγής αρχίζει στο 3.30 λεπτό]

Mε πληροφορίες από CNN

https://hellasjournal.com