5.2.23

“Κάτω από τη μύτη τους”! H Ρωσία χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά μέσα των ΗΠΑ για να επιτεθεί στην Ουκρανία - Πως εμπλέκεται η Τουρκία



 Λίστα εξαρτημάτων προσφέρει μερικές από τις πιο λεπτομερείς πληροφορίες μέχρι σήμερα, σχετικά με την έκταση όπου οι Ρώσοι αποκτούν κρίσιμα μικροτσίπ, ημιαγωγούς και άλλα εξαρτήματα

Ως απάντηση στην εισβολή, η αμερικανική υποστήριξη προς την Ουκρανία ήταν άμεση και ακλόνητη, δεσμεύοντας δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια ασφαλείας για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας. Μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους, επέβαλαν επίσης σοβαρό οικονομικό κόστος στη Ρωσία για να χαλάσει η πολεμική της μηχανή. 

Κεντρικό στοιχείο αυτής της προσπάθειας, ήταν οι άνευ προηγουμένου «έλεγχοι των εξαγωγών» που έθεσε το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Ένας από τους μεγαλύτερους τομείς επιρροής τους στη ρωσική αμυντική βιομηχανία είναι η προκύπτουσα έλλειψη τεχνολογίας. Σκοπός ήταν, οι έλεγχοι των εξαγωγών  να παρεμποδίσουν την ικανότητα της Ρωσίας να συντηρεί, να επισκευάζει και να ανεφοδιάζει τα όπλα της.

Όμως,  όταν οι ουκρανικές δυνάμεις άρχισαν να αποσυνθέτουν πολλά κομμάτια αιχμαλωτισμένου ή μερικώς κατεστραμμένου ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού, βρήκαν μια ισχυρή εξάρτηση από ξένα μικροτσίπ, ειδικά αυτά που κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Λίστα εξαρτημάτων προσφέρει μερικές από τις πιο λεπτομερείς πληροφορίες μέχρι σήμερα, σχετικά με την έκταση όπου οι Ρώσοι αποκτούν κρίσιμα μικροτσίπ, ημιαγωγούς και άλλα εξαρτήματα. Τα στοιχεία σε αυτές τις λίστες εγείρουν σοβαρά ερωτήματα, σχετικά με την ικανότητα της Ρωσίας να παράγει τα τεχνολογικά εξαρτήματα στα οποία βασίζεται η πολεμική της μηχανή και την ικανότητα χωρών όπως οι ΗΠΑ, να διατηρούν αυτές τις τεχνολογίες ασφαλείς.

Ρωσικά όπλα γεμάτα με μικροτσίπ των ΗΠΑ

Οι κυρώσεις και οι έλεγχοι των εξαγωγών των ΗΠΑ, έχουν σκοπό να εμποδίσουν τους ανταγωνιστές να αποκτήσουν ημιαγωγούς και άλλα ευαίσθητα ηλεκτρονικά, ωστόσο δεκάδες οπλικά συστήματα που έχει αναπτύξει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας είναι φορτωμένα με - και δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς - ηλεκτρονικά  των ΗΠΑ και της Δύσης, σύμφωνα με μια δεξαμενή σκέψης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα ραντάρ, η τεχνολογία ηλεκτρονικού πολέμου, οι πύραυλοι και τα συστήματα καθοδήγησης -ακόμα και οι ασφαλείς συσκευές επικοινωνίας-είναι μεταξύ των 27 διαφορετικών συστημάτων, που χρησιμοποίησε η Ρωσία στην Ουκρανία και διαπιστώθηκε ότι περιέχουν δυτικά ηλεκτρονικά.

Τις πρώτες μέρες του πολέμου,  Ουκρανός  στρατηγός παρουσίασε ένα κουτί υπολογιστή που είχε διασωθεί από έναν ρωσικό πύραυλο 9M727.  Ένα άλλο, ήταν  το ραντάρ για ένα ρωσικό σύστημα αεράμυνας. Ενώ πολλά από τα συστήματα που ανέλυσαν ήταν συστήματα παλαιού τύπου, ορισμένα ηλεκτρονικά εξαρτήματα ήταν από το 2021. Αυτό, ξεκίνησε τη διαδικασία καταλογογράφησης των ξένων εξαρτημάτων στα ρωσικά συστήματα.

Με τα χρόνια, η Ρωσία ανέπτυξε ένα ισχυρό - αν και μερικές φορές απατηλά απλό - σύστημα αποφυγής κυρώσεων και παράνομης απόκτησης τεχνολογίας. Εκτιμάται ότι,  η υποδομή είναι βασικά χτισμένη γύρω από ανθρώπους, όχι εταιρείες. Και είναι κατασκευασμένη εδώ και πολύ καιρό.

Σύμφωνα με ξένο μέσο ενημέρωσης, μπορεί να είναι τόσο απλό όσο οι Ρώσοι πράκτορες που κάνουν αγορές στις Ηνωμένες Πολιτείες, στέλνουν τα εξαρτήματα στον εαυτό τους σε μια διεύθυνση των ΗΠΑ, στη συνέχεια επανασυσκευάζουν και στέλνουν τα εξαρτήματα στη Ρωσία μέσω εταιρειών και μεσαζόντων, που συχνά εδρεύουν στο Χονγκ Κονγκ και την Τουρκία.

«Διαπιστώθηκε ότι, η τρέχουσα προσέγγιση που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να παρακάμψει τους ελέγχους των εξαγωγών, είναι κατευθείαν έξω από τους κανόνες του παιχνιδιού που ανέπτυξαν οι Σοβιετικοί στις πρώτες ημέρες του Ψυχρού Πολέμου», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον Gary Somerville, ερευνητής στο RUSI,  έχουν εντοπιστεί ορισμένα κοινά σημεία αυτών των δικτύων προμηθειών, κυρίως η χρήση κόμβων μεταφόρτωσης για να προσπαθήσουν να παρακάμψουν ορισμένους από αυτούς τους ελέγχους εξαγωγών και τις κυρώσεις που υπήρχαν ήδη, πριν από την εισβολή και τώρα, είναι πολύ πιο αυστηρές μετά από αυτό.

Το τίμημα

Η χρήση δυτικών ηλεκτρονικών επιτρέπει στη Ρωσία να δημιουργήσει σύγχρονα όπλα, αλλά αυτό έχει ένα τίμημα. Εισάγει  μια κρίσιμη ευπάθεια στα συστήματά τους, η οποία είναι: οι ΗΠΑ έχουν τον έλεγχο ορισμένων από την απόλυτη τεχνολογία στις αλυσίδες εφοδιασμού τους.

Ως εκ τούτου, εάν η Δύση μπορεί να εμποδίσει τις παράνομες αλυσίδες ανεφοδιασμού, αυτό μπορεί να μειώσει σημαντικά την ικανότητα της Ρωσίας και τις προσπάθειές της να επανεξοπλιστεί, καθώς «ξεμένει» από τα αποθέματά όπλων της. Η αφαίρεση ενός μόνο τύπου τσιπ από την αλυσίδα εφοδιασμού, θα μπορούσε να καθυστερήσει την παραγωγή ενός όπλου ή ενός πυραύλου κατά μήνες.

Αυτό δεν είναι μικρό έργο, δεδομένου ότι η έρευνα της RUSI ανακάλυψε 450 μικροηλεκτρονικά εξαρτήματα στα ρωσικά συστήματα και 81 από τα εξαρτήματα είχαν αριθμούς ελέγχου εξαγωγών. Βρήκαν επίσης, ιαπωνικούς πυκνωτές, βρετανικούς ταλαντωτές και ολλανδικούς αισθητήρες πίεσης στα ρωσικά όπλα. Επιπλέον, τα ιρανικά όπλα και πιθανότατα τα όπλα της Βόρειας Κορέας και της Κίνας, είναι επίσης γεμάτα δυτικά ηλεκτρονικά.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα είπαν ότι, υπάρχει ένας τεράστιος όγκος δεδομένων ανοιχτού κώδικα που χρησιμοποιούν η RUSI και άλλοι, για την παρακολούθηση του προβλήματος. Μπορούν να αγοράσουν σύνολα δεδομένων τελωνειακών αρχείων, ναυτιλιακών συναλλαγών και εταιρικών αρχείων και να χρησιμοποιήσουν τεχνητή νοημοσύνη, για να βρουν στοιχεία εγκληματικής δραστηριότητας.

Η ιδανική λύση, είναι οι μυστικοί αξιωματικοί πληροφοριών να συντονιστούν με κέντρα ανοιχτού κώδικα για να τους ειδοποιήσουν πού πρέπει να παρακολουθούν, ώστε να μπορούν να επισημαίνουν ανωμαλίες σε πραγματικό χρόνο.

Υπάρχουν ήδη πολλά στοιχεία ότι, οι υφιστάμενες κυρώσεις βλάπτουν την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας . Ωστόσο, δεδομένης της εξάρτησης της Ρωσίας από τον μεγάλο αριθμό μικροτσίπ, ημιαγωγών και άλλων εξαρτημάτων και τις στενές σχέσεις της με την Κίνα, κορυφαίο κατασκευαστή και ανακυκλωτή αυτών των εξαρτημάτων, μένει να δούμε τι αποτελέσματα θα έχουν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των κυρώσεων, τουλάχιστον σε ότι αφορά την υψηλή τεχνολογικά στοιχεία όπως τα τσιπ.

https://www.pentapostagma.gr/