3.2.23

Ο Καλίν λέει και κανένα αστείο για να γελάνε στο Κογκρέσο: “Προειδοποιεί” ότι θα χάσει η Ουάσιγκτον αν δεν πουλήσει τα F-16 στην Τουρκία, ενώ θα συμβεί το αντίθετο (video)

 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ο Ιμπραϊμ Καλίν είναι ο λαλίστατος αντ’ αυτού του Ταγίπ Ερντογάν. Υποτίθεται ότι είναι ο μόνος Τούρκος αξιωματούχος που γνωρίζει τος πραγματικές σκέψεις του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας.

Αυτός είναι ο λόγος που οι Αμερικανοί του δίνουν σημασία. Όταν συναντήθηκαν την τελευταία φορά ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν να συνομιλούν μέσω του εν λόγω κυρίου και του Τζέικ Σάλιβαν, του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Αυτός είναι και ο λόγος των συχνών τηλεφωνικών τους συνομιλιών, μερικές εκ των οποίων ανακοινώνονται και άλλες μένουν στο …σκοτάδι. Όταν ο κ. Σάλιβαν βρίσκεται στην Ευρώπη, συναντώνται και μερικές φορές ο Αμερικανός αξιωματούχος πάει στην Άγκυρα ή ο Καλίν έρχεται στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Καλίν έκανε δηλώσεις στο CNN International για να στείλει μηνύματα στην αμερικανική πρωτεύουσα. Φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα οι συζητήσεις του με τον κ. Σάλιβαν ομοιάζουν με «διάλογο κωφών» καθώς η αμερικανική πλευρά χάνει την υπομονή της με την Τουρκία. Δεν μπορεί να καταλάβει τα ήξεις αφίξεις του Ταγίπ Ερντογάν, και επίσης μετά από τόσα χρόνια δεν μπορεί να αναλύσει με ακρίβεια το τουρκικό «παζάρι», που έχει στοιχεία και από το Βυζάντιο.

Ποιο είναι το τελευταίο μήνυμα του Ιμπραϊμ Καλίν στους Αμερικανούς; Ότι εσείς θα χάσετε αν δεν μας πουλήσετε τα μαχητικά F-16, δεν θα χάσουμε εμείς. Αυτά είπε με ακρίβεια στην «προειδοποίηση» του ο πιο στενός σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν.

«Αναπτύσσουμε», είπε ο κ. Ερντογάν, «τις δικές μας εθνικές ικανότητες. Τα drones μας έχουν πραγματικά δείξει στον κόσμο πόσο ικανά είναι στις χειρότερες στιγμές, για την άμυνά μας. Έτσι απλά θα αναπτύξουμε τις δικές μας εθνικές ικανότητες και οι αμυντικές εταιρείες των ΗΠΑ θα χάσουν σε όλο αυτό».

Αυτό που πονάει πολύ τον Καλίν, άρα και τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας είναι το Κογκρέσο. Τους πήρε χρόνο, αλλά τώρα συνειδητοποίησαν ότι οι Αμερικανοί νομοθέτες, σε πολλά θέματα, συνεργάζονται με την κυβέρνηση.

Δεν είναι μυστικό ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, της οποίας προεδρεύει ο Ρόμπερτ Μενέντεζ. Στα πολλά θέματα συμφωνούν. Στα πολύ λίγα διαφωνούν. Ένας εξ αυτών είναι το θέμα των F-16. Εκτός, αν δεν διαφωνούν ούτε σ’ αυτό, και κάποιος παίζει τον «καλό» και άλλος τον «κακό». Δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτό, μην τρελαθούμε κιόλας. Διότι μας παραξενεύει ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν, ξαφνικά άλλαξε πολιτική έναντι της Τουρκίας.

Ρωτήθηκε ο Καλίν για την πιθανότητα η έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου να εξαρτηθεί από την απόφαση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Εάν», είπε, «το αμερικανικό Κογκρέσο θέσει την διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ ως προϋπόθεση για το πρόγραμμα F-16, μπορούν να περιμένουν για πολύ καιρό. Δεν τα συνδέουμε τα δύο».

Ο δυστυχής Καλίν δεν γνώριζε προφανώς ότι 29 γερουσιαστές είχαν ήδη στείλει επιστολή στον πρόεδρο Μπάιντεν από τον οποίο ζητούσαν να τεθεί το θέμα των F-16 υπό την αίρεση της έγκρισης της ενταξιακής πορείας της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Δεν γνώριζε και κάτι άλλο πολύ πιο σοβαρό ο στενός συνεργάτης του Ερντογάν: ότι δεν υπέγραψαν την επιστολή ο κ. Μενέντεζ και το νούμερο δύο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, Τζιμ Ρις. Και δεν υπέγραψαν διότι ακόμα και αν η Τουρκία εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, οι δύο πιο σημαντικοί νομοθέτες στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, θα προτάξουν σθεναρό ΟΧΙ μέχρις ότου ο Τούρκος πρόεδρος αποδεχθεί τους όρους τους.

Η υπόθεση των F-16 «βρωμάει» πολύ και οι Τούρκοι στρατοκράτες της Άγκυρας το συνειδητοποιούν έστω και αργά. Όλο το σύστημα που προωθεί την Τουρκία θα ταπεινωθεί, διότι μεγάλος αριθμός βουλευτών και γερουσιαστών αποφάσισαν να προτάξουν το Διεθνές Δίκαιο πάνω από το όποιο (έωλο) στρατηγικό συμφέρον…

 

  • Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των δημοσιογράφων (2/2) από τον Εκπρόσωπο του State Department Ned Price, τέθηκαν τα κάτωθι ερωτήματα εκ μέρους Έλληνα ανταποκριτή:

ΕΡΩΤΗΣΗ (Π. Κασφίκης): Σήμερα 27 γερουσιαστές, τόσο Δημοκρατικοί όσο και Ρεπουμπλικάνοι, απέστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο Biden ζητώντας του να μην εγκρίνει την πώληση των F-16 έως ότου η Τουρκία συμφωνήσει να επιτρέψει στη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Μοιράζεστε την ίδια θέση σχετικά με την πώληση τους; Μπορείτε να μας εξηγήσετε, αφού ολοκληρώθηκαν οι τεχνικές συνομιλίες, γιατί καθυστερείτε να αποστείλετε την επίσημη ενημέρωση στο Κογκρέσο;

MR PRICE: Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για αυτό τόσο κατά τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά πηγαίνοντας πίσω στο καλοκαίρι, όταν ο Πρόεδρος Biden καθόταν δίπλα στον Πρόεδρο Erdogan στη Μαδρίτη κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος Biden κατέστησε πολύ σαφές ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την παροχή των F-16 στην Τουρκία. Η Τουρκία, φυσικά, είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ, έχει θεμιτές ανησυχίες ασφαλείας. Θέλουμε να πράξουμε ό,τι μπορούμε για να φέρουμε το ΝΑΤΟ -και να- και να δούμε κάτι τέτοιο, ότι είναι πλήρως ενσωματωμένη στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ. Αυτό εξηγεί, την υποστήριξή μας για τα F-16.

Στο πολιτικό μας σύστημα, αυτές είναι αποφάσεις που δεν επαφίονται μόνο στην εκτελεστική εξουσία. Αυτές είναι οι μορφές αποφάσεων για τις οποίες έχουν λόγο και οι νομοθέτες μας, οι συνάδελφοί μας στο Κογκρέσο.

Έχουμε καταστήσει σαφές στο Κογκρέσο, την υποστήριξή μας για τα F-16. Το Κογκρέσο έχει καταστήσει σαφή τη θέση του ή θα έπρεπε να πω μεμονωμένοι γερουσιαστές –ή ομάδες γερουσιαστών, σε ορισμένες περιπτώσεις– έχουν καταστήσει σαφείς τις θέσεις τους.

Συνεχίζουμε να συνομιλούμε με την Τουρκία. Συνεχίζουμε να συνομιλούμε με το Κογκρέσο. Αλλά το θέμα μας είναι ότι η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ.

Ο ρόλος της στη Συμμαχία υπήρξε πολύ σημαντικός κατά την πάροδο δεκαετιών τώρα. Και συνεπώς, θα συνεχίσουμε να βρίσκουμε τρόπους προκειμένου να μπορούμε να συνεργαζόμαστε με την Τουρκία, όπως και όταν επιδιώκουμε να καταστήσουμε τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ ακόμα πιο ισχυρή. Και πιστεύουμε ότι η ενίσχυση της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ συνεπάγεται την αύξηση των μελών από 30 σε 32.

Η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν εκφράσει τις φιλοδοξίες τους να ενταχθούν στη Συμμαχία. Όχι μόνο έχουν εκφράσει τις φιλοδοξίες τους, αλλά 28 από τις 30 χώρες της Συμμαχίας έχουν επικυρώσει τα Άρθρα Προσχώρησης. Η Γερουσία των ΗΠΑ το έπραξε σε χρόνο ρεκόρ ή σε σχεδόν χρόνο ρεκόρ όσον αφορά μια τέτοια συνθήκη.

Υπάρχει λοιπόν συντριπτική διακομματική στήριξη για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Είναι κάτι που η Διοίκηση υποστηρίζει σθεναρά. Πιστεύουμε ότι και οι δύο χώρες είναι έτοιμες, και αυτές είναι χώρες με προηγμένους Στρατούς.

Είναι προηγμένες Δημοκρατίες και είναι σε θέση να καταστήσουν τη Συμμαχία στην οποία ανήκουμε και ανήκει η Τουρκία, και ανήκουν άλλες 28 χώρες, ακόμη πιο ισχυρή από ό,τι είναι ήδη.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal