13.2.23

Μ’ αεροπλάνα και βαπόρια… το Ιράν μεταφέρει κρυφά drones μεγάλης εμβέλειας στη Ρωσία [videos]

 

FILE PHOTO: Η παραλαβή από το Ιράν περιλαμβάνει έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη Mohajer-6, τα οποία έχουν βεληνεκές περίπου 200 km και φέρουν δύο πυραύλους κάτω από κάθε πτερύγιο, μαζί με 12 drones Shahed 191 και 129. Screenshot via YouTube

Το Ιράν χρησιμοποίησε βάρκες και τον κρατικό αερομεταφορέαγια να παραδώσει  λαθραία νέους τύπους προηγμένων οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών μεγάλης εμβέλειας στη Ρωσία για χρήση στον πόλεμό του κατά της Ουκρανίας , αποκάλυψαν πηγές από τη χώρα της Μέσης Ανατολής τις οποίες επικαλείται σε αποκλειστικό της δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα “The Guardian”.

  • Τουλάχιστον 18 από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη παραδόθηκαν στο ναυτικό του Βλαντιμίρ Πούτιν μετά από επίσκεψη Ρώσων αξιωματικών και τεχνικών στην Τεχεράνη τον περασμένο Νοέμβριο, όπου είδαν την πλήρη γκάμα τεχνολογιών του Ιράν.

 Επρόκειτο για 10μελή ρωσική αντιπροσωπεία η οποία επέλεξε έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη Mohajer-6, τα οποία έχουν βεληνεκές περίπου 200 km και φέρουν δύο πυραύλους κάτω από κάθε πτερύγιο, μαζί με 12 drones Shahed 191 και 129. 

 Σε αντίθεση με τα πιο γνωστά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed 131 και 136, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία σε επιδρομές καμικάζι εναντίον ουκρανικών στόχων, τα drones που πετούν ψηλότερα έχουν σχεδιαστεί για να εξαπολύουν βόμβες και να επιστρέφουν στη βάση τους ανέπαφα.

  • Οι αποκαλύψεις καταδεικνύουν την αυξανόμενη εγγύτητα μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας.

Τον περασμένο Αύγουστο, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Ιράν είχε αρχίσει να επιδεικνύει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed 191 και 129 τον Ιούνιο στη Ρωσία και δήλωσαν ότι περίμεναν η Τεχεράνη να τα πουλήσει στη Μόσχα.

  • Όντας σε όλο και μεγαλύτερη έλλειψη σε πυραύλους,  για να συντηρήσει τη βάναυση εκστρατεία βομβαρδισμού πόλεων της Ουκρανίας, η Ρωσία έχει στραφεί στο Ιράν και στη Βόρεια Κορέα για να αναπληρώσει τα αποθέματά της.

Πολλοί στην Ουκρανία φοβούνται ότι η Ρωσία σχεδιάζει να εξαπολύσει μια μεγάλη επίθεση την εποχή της επετείου του ενός έτους από τον πόλεμο σε λιγότερο από δύο εβδομάδες από σήμερα.

  • Η Μόσχα έχει επίσης επιδιώξει να αγοράσει βαλλιστικούς πυραύλους , αν και δεν υπάρχουν δημόσια στοιχεία ότι η Τεχεράνη έχει συμφωνήσει να τους στείλει.

Η Ρωσία μπορεί να ήθελε να αποκτήσει τα πιο προηγμένα drones, σχεδόν συγκρίσιμα με το τουρκικό Bayraktar TB2, επειδή η Ουκρανία γίνεται όλο και πιο αποτελεσματική στο να πλήττει τα μικρότερα drones – καμικάζι, τα οποία πρέπει να πετούν χαμηλά πριν χτυπήσουν.

Τον Οκτώβριο, το Κίεβο χτυπήθηκε από επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος Shahed 136, η οποία σκότωσε πέντε όταν το ένα εξερράγη ένα σπίτι κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. Όμως, τον Ιανουάριο, η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας είπε ότι απέκρουσε 45 από τα 45 drones μετά από μια μαζική επίθεση που είχε προγραμματιστεί να συμπέσει με το νέο έτος.

  • Τα περισσότερα από τα drones που στάλθηκαν στη Ρωσία παραλήφθηκαν κρυφά από ένα ιρανικό σκάφος από μια βάση στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στη θάλασσα σε σκάφος του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, ανέφεραν πηγές. Άλλα στάλθηκαν με κρατική ιρανική αεροπορική εταιρεία, πρόσθεσαν.

Το Ιράν βρίσκεται στα νότια σύνορα και η Ρωσία στα βορειοδυτικά σύνορα της Κασπίας Θάλασσας, του μεγαλύτερου εσωτερικού νερού στον κόσμο, καθιστώντας τη φυσική μεταφορά μεταξύ των συμμάχων εθνών σχετικά απλή.

Το Ιράν έχει επίσης στείλει τεχνικούς στη Μόσχα για να βοηθήσουν να τεθούν σε λειτουργία τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Οι πηγές αποκάλυψαν ότι 54 Ιρανοί αξιωματούχοι βοήθησαν στην ενσωμάτωση τους  στον ρωσικό στρατό.

  • Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατασκευάστηκαν στο ίδιο στρατιωτικό εργοστάσιο στην κεντρική πόλη του Ισφαχάν που στοχοποιήθηκε στις 28 Ιανουαρίου από ισραηλινό drone.Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι πιστεύουν πως το Ισραήλ υποκινήθηκε από τις δικές του ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και δεν προσπαθούσε να παρέμβει στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Η τελευταία παράδοση drone πιστεύεται ότι τέθηκε σε λειτουργία πάνω από την Ουκρανία στις 20 Νοεμβρίου. Το ισραηλινό χτύπημα θεωρείται ότι προκάλεσε σημαντική ζημιά στην κατασκευή των πιο προηγμένων οπλικών συστημάτων του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων ακριβείας και των drones.

Το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αυξανόμενου δεσμού, με ανώτερους ηγέτες, τους Khalil Mohammadzadeh, Suleiman Hamidi και Ali Shamkhani, να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στις εξαγωγές drone στη Ρωσία.

Οι πηγές του Guardian περιλαμβάνουν εκείνους που έχουν άμεση γνώση της πώλησης drones, των δυνατοτήτων τους και των κατασκευαστικών ιδιοτήτων τους.

Πάνω από τέσσερις μήνες μετά την εξέγερση στο Ιράν , έχουν εμφανιστεί ρωγμές στα συστήματα διοίκησης και ελέγχου της χώρας που παρακολουθούνται στενά, επιτρέποντας σπάνιες φευγαλέες ματιές σε συμφωνίες που διαφορετικά θα είχαν πραγματοποιηθεί μακριά από την δημόσια προσοχή.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Mohajer-6 που έλαβε η Ρωσία τον Νοέμβριο μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για έξι ώρες και να λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια. Μπορούν να μεταφέρουν βόμβες 40 κιλών και να περιέχουν συστήματα απεικόνισης και στόχευσης υψηλής ακρίβειας.

Το Shahed 129 μεταφέρει βαρύτερο ωφέλιμο φορτίο 60 κιλών, αλλά μπορεί να παραμείνει αερομεταφερόμενο μόνο για τέσσερις ώρες, ενώ το Shahed 191 μπορεί να πετάξει για πέντε ώρες, μεταφέροντας 70 κιλά. Και οι δύο λέγεται ότι πετούν χρησιμοποιώντας έναν τροποποιημένο κινητήρα, αρχικά κατασκευασμένο στη Γερμανία.

Οι πηγές ανέφεραν ότι η ικανότητα του ιρανικού σκάφους να νικάει τα συστήματα εμπλοκής εκτιμάται πολύ από τη Ρωσία.

 

 

Mε πληροφορίες από The Guardian

https://hellasjournal.com