24.2.23

Ετοιμότητα Χριστοδουλίδη για άρση του αδιεξόδου, αλλά μόνο εντός του συμφωνημένου πλαισίου του ΟΗΕ: Εκτός συζήτησης η κυριαρχική ισότητα και τα δύο κράτη



 Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους, λέει η λαϊκή παράδοση, και πάνω σ’ αυτή την γραμμή κινήθηκε ο εκλελεγμένος Προέδρος Νίκος Χριστοδουλίδης στην πρώτη του άτυπη συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ανδρέα Πιμπίσιη στον «Φιλελεύθερο» ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράμμισε την ετοιμότητά του να εργαστούν από κοινού για άρση το αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών, ξεκαθάρισε πως οι όποιες κινήσεις στο Κυπριακό δεν μπορεί να μην είναι εντός του συμφωνημένου πλαισίου του ΟΗΕ και υπέδειξε πως η πρόταση Τατάρ για συνεργασία στο θέμα των σεισμών θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο λειτουργίας της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων.

Η συνάντηση Χριστοδουλίδη-Τατάρ πραγματοποιήθηκε στην οικία του ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ ΟΗΕ, Κόλιν Στιούαρτ, και είχε ως στόχο οι δύο Κύπριοι ηγέτες να προβούν σε μια πρώτη ανταλλαγή θέσεων και απόψεων και να γνωριστούν στο πλαίσιο ενός άτυπου διαλόγου.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έφυγε από τη συνάντηση χωρίς να ακούσει κάτι που δεν ανέμενε.

Φρόντισε ωστόσο να διαμηνύσει την ετοιμότητά του για να συνεχίσουν τις επαφές και προσκάλεσε τον κ. Τατάρ σε μια κοινωνική συνάντηση μετά συζύγων.

Στις δηλώσεις του μετά την επιστροφή του από τη συνάντηση ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως «έγινε ανταλλαγή απόψεων γενικότερη και επί θεμάτων ουσίας αλλά και θεμάτων τα οποία άπτονται της καθημερινότητας. Δεν έγινε διαπραγμάτευση.

Αυτός είναι ο στόχος η επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων και ευελπιστώ αυτό να καταστεί εφικτό μέσα από αριθμό συναντήσεων που ελπίζω να γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα», πρόσθεσε.

Είπε πως για αυτό εξέφρασε την ετοιμότητά του προς αυτή την κατεύθυνση.

«Ανέφερα στον κ. Τατάρ ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού, ούτε για τους Ε/κ, ούτε για τους Τ/κ, και εξέφρασα την ετοιμότητά μου για να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της επανέναρξης ουσιαστικών συνομιλιών», σημείωσε.

Το θέμα της κυριαρχικής ισότητας

Ερωτηθείς αν θα δεχθεί ως προϋπόθεση την κυριαρχική ισότητα την οποία ζητά η τουρκική πλευρά για επανέναρξη των συνομιλιών, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως η θέση της ε/κ πλευράς στο συγκεκριμένο θέμα όπως εκφράστηκε και προηγουμένως συνεχίζει να είναι σε ισχύ, και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας.

Επανέλαβε πως οι προϋποθέσεις που θα δημιουργηθούν πρέπει να είναι μέσα στο καθορισμένο, συμφωνημένο πλαίσιο των ΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών και η συγκεκριμένη προσέγγιση ξεφεύγει του συμφωνημένου πλαισίου λύσης, άρα δεν είναι θέμα προς συζήτηση.

Κληθείς να πει αν η πρόταση του Τ/κ ηγέτη για συνεργασία σε περίπτωση σεισμού βγάζει το θέμα αυτό εκτός του πλαισίου των τεχνικών επιτροπών και αναφέρεται σε συνεργασία «δυο κρατών», ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «υπάρχει γενικότερα μια προσέγγιση κάποιων οι οποίοι θέλουν τις τεχνικές επιτροπές να λειτουργούν σε ένα τέτοιο πλαίσιο.

Πρόσθεσε πως ο τρόπος λειτουργούν οι τεχνικές επιτροπές είναι καταγεγραμμένος από όταν συμφωνήθηκε η λειτουργία τους, για να συμπληρώσει πως οι τεχνικές επιτροπές μπορούν να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά όταν υπάρχει διαπραγματευτική διαδικασία.

«Οποιαδήποτε λειτουργία των τεχνικών επιτροπών, οποιαδήποτε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οποιεσδήποτε άλλες πρωτοβουλίες δύναται να εξεταστούν μόνο αν λειτουργούν ενισχυτικά προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου», ανέφερε.

Παράλληλα ξεκαθάρισε πως «δεν μπορούν οι τεχνικές επιτροπές, τα ΜΟΕ, να λειτουργήσουν ως υποκατάστατα της λύσης του Κυπριακού».

Σ’ ότι αφορά το θέμα της εμπλοκής της ΕΕ και τη θέση του Ε. Τατάρ ανέφερε πως ο ίδιος δεν θα μιλήσει εκ μέρους του Τ/κ ηγέτη τονίζοντας παράλληλα πως δεν θα εμπλακεί «σε ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών» ότι «δεν πρόκειται να κάνω επικοινωνιακή διαχείριση του Κυπριακού».

Ετοιμάζεται επίσκεψη

Την Κύπρο θα επισκεφθεί εντός Μαρτίου υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών για επαφές με τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, στο πλαίσιο της προσπάθειας για αναζωογόνηση της διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Την επίσκεψη θα πραγματοποιήσει είτε η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις και Ειρηνευτικές Υποθέσεις Ειρήνης, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, είτε ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ για την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και την Αμερική στη Τμήμα Πολιτικών Υποθέσεων των ΗΕ, Μίροσλαβ Γιέντσα.

Καλά ενημερωμένη πηγή στη Λευκωσία ανέφερε πως στόχος της επίσκεψης είναι η συνέχιση της εμπλοκής του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του διεθνούς οργανισμού, στις προσπάθειες για αναζωογόνηση της διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού.

Είπε ακόμη πως η επίσκεψη αυτή δεν θα επηρεάσει το ενδεχόμενο πραγματοποίησης μιας συνάντησης Χριστοδουλίδη-Γκουτέρες, στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Γιέντσα είχε επισκεφθεί την Κύπρο για επαφές με τις δυο πλευρές πέρσι τον Απρίλιο, τον Ιούλιο και τον Νοέμβριο.

ΠΗΓΗ: philenews.com