2.2.23

Ανακοπή κατά της αδιανόητης απόφασης του Ειρηνοδικείου Φλώρινας από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Αναστασία Καλαϊτζή

 

Να βάλει μπλόκο στα απαράδεκτα σχέδια για τη διδασκαλία «μακεδονικής γλώσσας» στα ελληνικά σχολεία επιχειρεί η εισαγγελέας Πρωτοδικών Φλώρινας Αναστασία Καλαϊτζή. Η εισαγγελέας άσκησε την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς ανακοπή κατά της αδιανόητης απόφασης του Ειρηνοδικείου Φλώρινας, με την οποία αναγνωρίστηκε το σωματείο με την επωνυμία «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα». Πρόκειται για μια ντροπιαστική απόφαση, που δεν συνιστά παρά το πρώτο βήμα για τη μελλοντική αναγνώριση στην Ελλάδα «μακεδονικής» εθνότητας, καθώς και την έγερση ανιστόρητων αλυτρωτικών αξιώσεων από την πλευρά των Σκοπιανών.

Αυτό που επισημαίνει η εισαγγελέας είναι πως η απόφαση αναγνώρισης του σωματείου παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ καταγγέλλει ταυτοχρόνως πως βρίσκεται στα σκαριά προσπάθεια δημιουργίας μειονότητας. Υπενθυμίζεται πως η επίμαχη απόφαση του περασμένου Ιουλίου από το Πρωτοδικείο είχε εγκρίνει την ίδρυση σωματείου που είχε στόχο τη «διατήρηση και καλλιέργεια της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα» και την «υποστήριξη της εισαγωγής της μακεδονικής γλώσσας ως προαιρετικού μαθήματος σε δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια στην Ελλάδα». Στην αίτησή της ωστόσο η Αναστασία Καλαϊτζή ξεκαθαρίζει πως «αφού στην Ελλάδα δεν υπάρχουν “Μακεδόνες” πολίτες που ομιλούν αυτή τη γλώσσα, αλλά Eλληνες πολίτες που ομιλούν την ελληνική γλώσσα, είναι πρόδηλο ότι οι σκοποί του αναγνωρισθέντος σωματείου δεν είναι διόλου σαφείς».

Σημειωτέον, προ ενός μηνός υπήρξε και άλλη πρωτοβουλία κατά της απαράδεκτης απόφασης, καθώς κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο του νομού αίτηση τριτανακοπής από τον Σύλλογο Απογόνων Μακεδονομάχων «Ο Παύλος Μελάς», μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου Νικολάου Βασιλειάδη και με δικάσιμο τη 16η Φεβρουαρίου 2023. Τότε ο κ. Βασιλειάδης είχε επισημάνει πως εγείρονται σοβαρά ερωτήματα, καθόσον στο παρελθόν είχαν υποβληθεί δύο παρόμοιες αιτήσεις, οι οποίες είχαν απορριφθεί με την υπογραφή του δικαστή που σήμερα αναγνώρισε τους σκοπούς του κέντρου, τονίζοντας ταυτοχρόνως πως η απόφαση αντίκειται στη Συμφωνία των Πρεσπών.

dimokratia,9|01|2023 

https://enromiosini.gr/arthrografia/anakopi-kata-tis-adianoitis/