22.2.23

Ήρθε, είδε, επιβεβαίωσε και απήλθε ο Άντονι Μπλίνκεν: Ισχυρότατη η στρατηγική σχέση της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών, η Τουρκία που γίνεται Ιράν!

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken (Α) συνομιλεί με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης (Δ), στα εγκαίνια του νέου κτηρίου της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Αλεξανδρούπολη

Ήταν μία γρήγορη επίσκεψη, αυτή του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά ήταν ουσιαστική και απόλυτα παραγωγική. Ο ευγενικός και τζέντλεμαν Άντονι Μπλίνκεν, μπορεί να ήρθε, να είδε και να απήλθε, αλλά πάνω απ’ όλα επιβεβαίωσε τη στρατηγική σχέση που είναι ισχυρότατη και απαραίτητη για την Ουάσιγκτον και την Αθήνα.

Η Ελλάδα είναι ο πιο σημαντικός, αλλά και ο πιο σταθερός και συνάμα πιστός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Και οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι μπορούν να στηριχθούν στους Έλληνες συμμάχους τους.

Αντίθετα, δεν μπορούν να περιμένουν καμία απολύτως βοήθεια από την Τουρκία και τον αντιαμερικανό Ταγίπ Ερντογάν. Έχει δημιουργήσει μία αντιδυτική κοινωνία και βαθιά ισλαμική και εθνικιστική, η οποία έχει πειστεί ότι η Αμερική σχεδιάζει να μικρύνει την κατοχικη χώρα.

Ο ισλαμιστής πρόεδρος έχει μπολιάσει βαθιά στο DNA των Τούρκων ότι η Ουάσιγκτον θα δημιουργήσει ένα κουρδικό κράτος που θα αποκόψει το 25% της Τουρκίας.

  • Μακάρι να σκεφτόταν με αυτό τον τρόπο η Αμερική, αλλά, δυστυχώς, χρησιμοποιούν τους Κούρδους και μετά τους πετάνε στα σκουπίδια. Αν οι Έλληνες έχουμε εκατοντάδες παράπονα από τους Αμερικανούς, τι να πουν και οι Κούρδοι, οι οποίοι πρόσφεραν χιλιάδες ζωές για τους σκοπούς των Ηνωμένων Πολιτειών και πάντα αντιμετωπίζονταν με προδοσία.

Αυτό έχει κάπως αλλάξει με την παρούσα αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, η οποία συνεχίζει να προστατεύει τους Κούρδους της Συρίας για ένα και μοναδικό λόγο: ότι οι μαχητές του YPG συνεχίζουν να πολεμούν για τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) και να πετυχαίνουν νίκες για τους Αμερικανούς.

Όταν ο Ερντογάν αποφάσισε να εισβάλει στη βόρεια Συρία με στόχο να εξολοθρεύσει τους Κούρδους, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν τηλεφώνησε στον Ιμπραϊμ Καλίν και του είπε ότι θα βρουν απέναντι τους Αμερικανούς στρατιώτες. Δεν είναι πολλοί. Αλλά, του τόνισε ότι αν χαθεί έστω και μία αμερικανική ζωή, η Ουάσιγκτον θα απαντήσει.

Ο ισλαμιστής Τούρκος πρόεδρος ΔΕΝ υλοποίησε ποτέ την απειλή του…

Ευρισκόμενος στην Αθήνα και προερχόμενος από την Άγκυρα, ο Άντονι Μπλίνκεν ήταν μεν προσεκτικός και απέφυγε να θίξει την κατοχική Τουρκία για να μην έχει να αντιμετωπίσει τη μουρμούρα του βαρύ και ασήκωτου Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά σίγουρα όταν μιλούσε για προκλήσεις και αρνητική ρητορική, δεν εννοούσε την Ελλάδα.

Γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ποιος είναι ο παραβάτης και ποιος το θύμα της τουρκικής επιθετικότητας. Κάποια στιγμή πρέπει να πάρει την απόφαση, όμως, και να ομολογήσει την αλήθεια, όπως αυτή παρουσιάζεται στις απόρρητες ενημερώσεις των μυστικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο κ. Μπλίνκεν βρέθηκε σε μία φιλόξενη χώρα, ενώ πριν 24 ώρες ήταν σε ένα εχθρικό αντιδυτικό κράτος, την Τουρκία. Ήταν αυτόπτης μάρτυρας των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ελλάδα κέρδισε πάλι πόντους αν και δικαιολογημένα οι Έλληνες έμπειροι διπλωμάτες έχουν κάθε λόγο να διαμαρτύρονται για κάποιες δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού στην Τουρκία, που διακρίνονταν από μεροληψία.

Αυτό που έχει σημασία είναι ποια εκ των δύο χωρών εξασφάλισε κέρδη και ποια …πήρε όλες τις ζημίες. Διότι η αμερικανική αντιπροσωπεία έφυγε από την Τουρκία πεπεισμένη ότι ο Ερντογάν συνεχίζει να απαιτεί χωρίς να προσφέρει.

Είναι μήπως μυστικό ότι οι Αμερικανοί δεν χρησιμοποιούν πλέον τις εγκαταστάσεις τους στην Τουρκία; Δεν γνωρίζουν οι πάντες ότι μεταφέρθηκαν υπηρεσίες και αποστολές από το Ινσιρλίκ στην Ελλάδα, στην Κύπρο και άλλες γειτονικές χώρες;

Αδικαιολόγητα, νομίζετε, τρέμει ο Ερντογάν την Αλεξανδρούπολη, όπου σήμερα ο Συμεών Τσομώκος και η ιστοσελίδα μας Hellas Journal διοργανώνουν το πρώτο συνέδριο για την ενέργεια σε απόσταση αναπνοής από την Τουρκία; Διότι συμβαίνει ακριβώς ότι είπε, και όπως το μετέφερε ο Άντονι Μπλίνκεν:

«Η Αλεξανδρούπολη», υπογράμμισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, «έχει γίνει βασικός στρατηγικός κόμβος για να φέρουμε νέα αμυντικά όπλα, φορτηγά, – πυροβολικό, στρατιωτικές μονάδες σε όλη την Ευρώπη».

Και ακόμα δεν είδαμε τίποτα. Μπορεί η Αριστερά στην Ελλάδα να έχει τα θέματα της, αλλά σίγουρα καταλαβαίνει ότι η κοινή στρατιωτική παρουσία ελληνικών και αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη, αναβαθμίζει στρατηγικά την χώρα μας στον υπερθετικό βαθμό…

Έχουμε να δούμε πολλά το επόμενο διάστημα καθώς η πόλη θα αναβαθμιστεί στον απόλυτο ενεργειακό κόμβο ολόκληρης της περιοχής. Και αυτό μειώνει ακόμα περισσότερο τη σημασία της ισλαμο-εθνικιστικής Τουρκίας, η οποία καθίσταται περισσότερο επικίνδυνη.

Όλο και περισσότερο οι παλιοί έμπειροι αναλυτές στην Αμερική την παρομοιάζουν με το Ιράν της δεκαετίας του ’70. Πίστευε κανείς ότι θα χαθεί η Τεχεράνη του Σάχη για τις Ηνωμένες Πολιτείες; Όχι βέβαια. Και όμως χάθηκε. Και αυτή τη στιγμή αποτελεί πυρηνική απειλή για την άλλη Αμερική, το Ισραήλ, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της δυτικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας.